Meer gemeenten willen vuurwerklol afpakken

Steeds meer gemeenten willen burgers treiteren door nóg maar weer iets leuks te verbieden, want lol hebben anno 2023 moeten we niet willen met z'n allen. Een recente enquête van het ANP wijst uit dat meer dan vijftig van de tweehonderd ondervraagde gemeenten nu voorstander zijn van een verbod, een toename van ongeveer twintig gemeenten.

Vele gemeenten, zoals Leiden en Goeree-Overflakkee, benadrukken dat een nationaal verbod makkelijker te handhaven zou zijn dan lokale verboden. Ze stellen dat individuele verboden in gemeenten leiden tot onuitvoerbare situaties en een 'waterbedeffect', waarbij het - door hun bestempeld tot - 'vuurwerkprobleem' zich verplaatst naar omliggende gemeenten die hun inwoners nog wel een pleziertje gunnen.

Gemeenten als Drechterland en Terneuzen uiten hun zorgen over de huidige situatie. Zolang het kopen en bezitten van consumentenvuurwerk legaal is, blijft handhaving een grote uitdaging. Voorne aan Zee ziet een landelijk verbod als de enige oplossing om zowel de vuurwerkschade als de kosten te beperken. Ook wordt geopperd dat een verbod niet alleen voor het afsteken, maar ook voor de aankoop en het bezit van vuurwerk zou moeten gelden.

Burgemeesters zoals Daan Prevoo van Valkenburg en Victor Molkenboer van Woerden pleiten voor alternatieven zoals georganiseerde vuurwerkshows. Deze zouden niet alleen veiliger zijn, maar ook minder overlast en milieuschade veroorzaken. Grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, evenals kleinere gemeenten, sluiten zich aan bij de oproep voor een landelijk verbod.

Hoe men wil handhaven als per gemeente duizenden mensen hun over de grens gehaalde vuurwerk alsnog afsteken blijft even de vraag. De pakkans lijkt vrijwel nihil, ook bij een landelijk verbod. Daarbij zou het gebruik van illegaal vuurwerk sterk toenemen. Ook zullen vuurwerkshows bij lange na niet door iedereen kunnen worden bijgewoond.

Vuurwerkverbod (Foto: Midjourney)
Vuurwerkverbod (Foto: Midjourney)