Sterke Van Barneveld door op WK darts, Van Duijvenbode en Wattimena onderuit

In het Londense Alexandra Palace wordt zaterdag de tweede ronde van het wereldkampioenschap darts afgesloten, alvorens men de kerstpauze in gaat en op woensdag de 27e verder gaat. Voor de zaterdag echt op gang komt kijken we nog even terug op de vrijdag, met louter tweederondepartijen.

De dag werd geopend door een Noord-Ierse ontmoeting, Brendan Dolan tegen Mickey Mansell. De twee zijn niet echt sfeermakers en dus bleef het rustig in de zaal, maar ze speelden prima en maakten er een spannende wedstrijd van. Die werd zelfs pas diep in de laatste set beslist: Dolan trok de wedstrijd naar zich toe met 3-2, 0-3, 3-2, 1-3, 6-5.

José de Sousa uit Portugal nam het vervolgens op tegen de Nederlandse Zweed Jeffrey de Graaf, die wat moeizaam op gang kwam, maar daarna lekker begon te spelen. De Sousa kon het niet aan en De Graaf wist een ietwat verrassende overwinning te boeken met 2-3, 3-2, 3-1, 3-0.

Het was daarna de beurt aan de Pool Krzysztof Ratajski, die met Jamie Hughes de enige Engelsman van de sessie tegenover zich had. Ratajski gooide niet geweldig, maar Hughes gooide minder en dus won de Pool met 2-3, 3-2, 3-2, 3-1.

Dirk van Duijvenbode, nog niet echt hersteld van een schouderblessure, speelde daarna tegen Boris Krcmar uit Kroatië en schoot uit de startblokken. Na set één leek het echter op bij Van Duijvenbode, waarna een zichtbaar geëmotioneerde Krcmar - die zelf ook meer dan prima speelde - een fraaie overwinning boekte met 1-3, 3-0, 3-1, 3-0.

De Belg Dimitri van den Bergh en Florian Hempel uit Duitsland openden de avondsessie, waarbij Van den Bergh de eerste twee sets naar zich toe trok. Hempel draaide het echter om en met bij vlagen geniaal spel wist hij zelfs de overwinning te pakken: 2-3, 1-3, 3-2, 3-2, 3-0.

Hempel's landgenoot Martin Schindler had de Nederlander Jermaine Wattimena tegenover zich en had daar eigenlijk niet heel veel moeite mee. Met onder meer een 170-finish pakte Wattimena de derde set wel, maar daar bleef het bij: 3-1, 3-1, 2-3, 3-0.

Het publiek was natuurlijk vooral voor een andere Nederlander gekomen en vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld gaf zeker thuis: Radek Szaganski uit Polen snoepte hem een set af, maar met een gemiddelde van bijna 100 punten per beurt maakte Barney het met 3-1, 3-0, 2-3, 3-2 keurig af.

Een mooie partij tussen de Engelsman Chris Dobey en de Ier William O'Connor sloot de avond af, waarin beide heren prima speelden, maar Dobey toch net even meer indruk maakte. Vooral scorend was hij ijzersterk, met een gemiddelde van dik 103 punten per beurt, en dat leverde Dobey uiteindelijk de winst op: 3-1, 1-3, 3-1, 1-3, 3-1.