AI produceert zelfstandig ibuprofen in volledig geautomatiseerd scheikundig lab

In de VS zijn computerprogramma’s op basis van kunstmatige intelligentie erin geslaagd zelfstandig de pijnstiller ibuprofen te produceren.

Onderzoekers van een universiteit in Pittsburgh publiceerden dit in het gerenommeerde tijdschrift Nature. De wetenschappers zetten een scheikundig laboratorium op dat volledig geautomatiseerd (zonder mensen) werkt. Het is in staat experimenten te plannen en uitvoeren. De AI onderzocht de stappen op internet en zette vervolgens verschillende reacties op gang om het medicijn te produceren. Hiervoor werden meerdere AI-modules met elkaar verbonden. De onderzoekers schrijven dat het systeem in het begin fouten heeft gemaakt. Het heeft echter van de fouten 'geleerd', de instructies nagekeken en verbeterd.

Het onderzoeksteam wijst erop dat zo’n AI-chemielaboratorium veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. In principe kunnen op deze manier zelfs ongeschoolde mensen gevaarlijke vergiften of middelen voor chemische oorlogvoering produceren. Zij eisen dat overheden hiertegen beschermende maatregelen ontwikkelen.