WK darts: 16-jarige Littler maakt fenomenaal debuut tegen Kist, Wright onderuit

Voor de donderdag goed en wel op gang komt in het Londense Alexandra Palace, keren we nog even terug naar de woensdag. Er werden weer twee sessies gespeeld op het WK darts, met in beide sessies drie eersterondepartijen en een wedstrijd uit de tweede ronde.

De middag begon met een uiterst gezapig duel tussen de Pool Radek Szaganski en Marko Kantele uit Finland. Beiden bakten ze er weinig van en voor het publiek werd het een lange zit, waarbij Szaganski uiteindelijk met 3-1, 2-3, 2-3, 3-1, 3-0 de winst pakte.

De Ier Steve Lennon nam het vervolgens op tegen de jonge Engelsman Owen Bates, die zijn bijnaam 'Master' niet meer mocht dragen. Bates begon erg sterk, maar zijn spel zakte beetje bij beetje weg en Lennon completeerde de comeback: 1-3, 2-3, 3-1, 3-1, 3-1.

Lennon's landgenoot William O'Connor stond daarna tegenover de Indiër Bhav Patel, die zijn van matchfixing verdachte landgenoot Prakash Jiwa mocht vervangen. Dat ging ongeveer zo goed als vooraf werd verwacht: O'Connor, die overigens méér dan uitstekend speelde, won met drie keer 3-0.

Ross Smith sloot de middag af met een wedstrijd tegen Niels Zonneveld, die een dag eerder te horen kreeg dat zijn oma was overleden en die er in set één met zijn hoofd duidelijk nog niet bij was. Dat ging wel wat beter na de eerste pauze, maar het was niet genoeg om Smith te kloppen: 3-0, 3-2, 2-3, 3-1.

De Engelsman Ryan Joyce had het 's avonds even moeilijk met Alex Spellman, die prima gooide, maar Joyce herpakte zich na set één en maakte verder een zeer sterke indruk: 0-3, 3-2, 3-1, 3-0. Richard Veenstra nam het daarna op tegen de Nieuw-Zeelander Ben Robb, die hij met 3-2, 3-1, 3-2 naar huis stuurde.

In de volgende partij trad hét supertalent van het moment aan, de pas 16-jarige Engelsman Luke 'The Nuke' Littler. Christian Kist was de tegenstander en de voormalige Lakesidekampioen had vrijwel niks in te brengen tegen Littler, die een van de meest indrukwekkende partijen ooit speelde in de WK-historie: 3-0, 3-1, 3-1 en een gemiddelde van dik 106 punten per beurt.

Peter Wright mocht de avond afsluiten tegen de Welshman Jim Williams, maar de Schotse tweevoudig oud-wereldkampioen had het totáál niet. Meerdere keren van darts wisselen maakte niks uit, hij ging er uiteindelijk vrij kansloos af tegen Williams: 3-2, 3-2, 3-0.