Monsanto moet 857 miljoen schadevergoeding betalen

Zware straf voor Monsanto: een jury in de staat Washington heeft de dochteronderneming van Bayer veroordeeld tot het betalen van 857 miljoen dollar. Verschillende voormalige studenten en leden van de ouderraad op een school ten noordoosten van Seattle hadden geklaagd dat chemicaliën, bekend als PCB's, uit verlichtingsarmaturen lekten en deze ziek maakten. Het Amerikaanse bedrijf produceerde tot 1977 polychloorbifenylen (PCB's).

Een jury in Seattle heeft Monsanto schuldig bevonden aan de verkoop van polychloorbifenylen (PCB's) die onveilig waren en geen adequate waarschuwingen bevatten. Volgens informatie van persbureau Reuters omvat het vonnis 73 miljoen dollar aan compenserende schadevergoeding en 784 miljoen dollar aan punitieve schadevergoeding.

Monsanto kondigt hoger beroep aan
In een verklaring van Monsanto staat dat het arbitrale vonnis ‘grondwettelijk buitensporig’ is en dat het bedrijf een verzoek zou indienen om de uitspraak ongedaan te maken of te verminderen. Monsanto zei eerder dat uit bloed-, lucht- en andere tests bleek dat werknemers op de school niet waren blootgesteld aan onveilige niveaus van PCB's. Het vonnis van gisteren is de laatste juridische nederlaag voor Monsanto, dat eind november werd veroordeeld tot het betalen van 165 miljoen dollar aan schoolpersoneel.

PCB's zijn chemicaliën die gebruikt werden om elektrische apparaten te isoleren, maar die ook aangetroffen werden in vloerreinigers en verf. De Amerikaanse regering verbood de chemicaliën in 1979 nadat ze een verband met kanker had ontdekt. Monsanto stopte de productie in 1977. De school was sinds de jaren negentig herhaaldelijk gewaarschuwd dat de verlichting moest worden vernieuwd, maar die waarschuwingen werden genegeerd.

Problemen voor Bayer
Er was aanvankelijk geen commentaar van het Duitse moederbedrijf Bayer. Bayer kocht Monsanto in 2018 voor 63 miljard dollar. Jarenlang hebben de juridische procedures in de VS tegen Monsanto over de productie van glyfosaat en PCB's een financiële last op de Duitse moeder gelegd. Dat Monsanto nu opnieuw is veroordeeld tot het betalen van een miljoenenboete zal voor Bayer waarschijnlijk niet geheel zonder gevolgen blijven. Met een verlies van ruim een derde is Bayer nu al een van de zwakste aandelen op de Duitse beurs (DAX). Onlangs versnelde een studieflop voor de hoopvolle Asundexian – een bloedstollingsremmer in ontwikkeling – de dalende koers.