WK darts begonnen, Doets maakt het kampioen Smith lastig

In het Londense Alexandra Palace is het wereldkampioenschap darts bij de PDC vrijdagavond van start gegaan. Dat gebeurde eerst met drie partijen uit de eerste ronde, waarna de winnaar van de eerste partij ook al zijn tweederondepartij mocht spelen tegen verdedigend kampioen Michael Smith.

Kevin Doets opende het toernooi gelijk goed: de eerste 180 van het toernooi was na één beurt al een feit. De Nederlander nam het op tegen de Amerikaan Stowe Buntz, onlangs nog de grote sensatie van de Grand Slam of Darts. Dit keer leek Buntz echter net niet meer de topvorm te hebben en met degelijk spel wist Doets hem met 3-1, 3-1, 3-2 te verslaan.

De Schot Cameron Menzies speelde vervolgens tegen Rusty-Jake Rodriguez uit Oostenrijk, die in de eerste set weinig in te brengen had. Dat veranderde daarna wel, maar Menzies voerde alsnog de boventoon en was op de beslissende momenten net even sterker: 3-0, 3-2, 3-2.

De Australiër Simon Whitlock mocht daarna aantreden tegen Paolo Nebrida uit de Filipijnen, die er flink zin in had en set één met 3-0 won. Whitlock leek wat beter in zijn spel te komen en won met de nodige moeite de volgende twee sets, maar Nebrida capituleerde niet en trok er een vijfde set uit, waarin Whitlock dan tóch de beste was: 0-3, 3-2, 3-1, 2-3, 3-1.

Michael Smith kreeg in de eerste tweerondepartij van het toernooi Doets tegenover zich en begon sterk, maar de Nederlander gooide de wedstrijd van zijn leven en zette de wereldkampioen zwaar onder druk. Doets won sets twee en drie in een beslissende leg, dwong Smith tot een paar fraaie finishes en had hem bijna in de touwen. Smith toonde echter zijn klasse en in een wedstrijd waarin beide heren rond de 100 punten als gemiddelde noteerden won de Engelsman dan toch: 3-1, 2-3, 2-3, 3-1, 3-1.