Hongarije blokkeert EU-steun voor Oekraïne

Hongarije heeft de uitbetaling van verdere EU-hulp aan Oekraïne voor een totaalbedrag van 50 miljard euro geblokkeerd. Dit kondigde de Hongaarse premier Orban aan op de top van staatshoofden en regeringsleiders in Brussel.

Volgens EU-voorzitter Michel zullen de 27 lidstaten zich daarom begin volgend jaar opnieuw over de kwestie moeten buigen. De Europese Commissie wil dat het EU-budget wordt verhoogd om het door Rusland binnengevallen land de komende jaren te behoeden voor een economische ineenstorting.

'Zwaar afhankelijk van hulp'
Oost-Europa expert Frederik Rother vertelde dat de EU-fondsen erg belangrijk zijn voor Oekraïne. Het land is sterk afhankelijk van Westerse hulp, en niet alleen op militair gebied. Het gaat ook om het draaiende houden van de staat - met andere woorden, pensioenen, salarissen en sociale uitkeringen. Volgens deskundigen is de begroting voor 2024 ook opgesteld in de veronderstelling dat er internationale fondsen zouden binnenkomen.

Verzet tegen het start toetredingsonderhandelingen Oekraïne
Hongarije had zich eerder verzet tegen het openen van toetredingsonderhandelingen met Oekraïne. Het land maakte echter geen gebruik van zijn vetomogelijkheid. De staatshoofden en regeringsleiders moeten dergelijke besluiten unaniem nemen. Oekraïne moet aan nog meer voorwaarden voldoen voordat de gesprekken over toetreding tot de EU daadwerkelijk kunnen beginnen. Het toetredingsproces zal waarschijnlijk enkele jaren in beslag nemen. Er werd ook besloten om toetredingsgesprekken te beginnen met de Republiek Moldavië.