Loslopende katten brengen wereldwijd de biodiversiteit in gevaar

Volgens een onderzoek hebben vrij rondlopende katten een zeer breed scala aan prooien en brengen ze op veel plaatsen de biodiversiteit in gevaar. Uit de analyse van ontlastingsmonsters blijkt bijvoorbeeld dat huiskatten willekeurige roofdieren zijn die in wezen elk type dier eten dat ze in elk levensstadium kunnen vangen, legt het onderzoeksteam uit in het tijdschrift ‘Nature Communications’.

Vrij rondlopende katten behoren tot de meest problematische invasieve soorten ter wereld, legde de groep onder leiding van wetenschapper Lepczyk van de Auburn University in de Amerikaanse staat Alabama uit. Het team nam meer dan 500 onderzoeken op in een meta-analyse. In totaal worden er wereldwijd ruim 2.000 soorten prooien geregistreerd. Er zijn slechts enkele analyses uit Afrika en delen van Eurazië en Zuid-Amerika. Bovendien zijn ongewervelde dieren ondervertegenwoordigd omdat ze slechts in beperkte mate in fecale monsters kunnen worden gedetecteerd.

Katten bedreigen de biodiversiteit
Volgens de onderzoekers is het hoge aandeel bedreigde diersoorten zorgwekkend . Katten worden al in verband gebracht met het uitsterven van talloze soorten vogels, zoogdieren en reptielen. 347 (17 procent) van de soorten die voor het huidige onderzoek zijn geregistreerd, staan op de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten, aldus het rapport.

Katten leven op elk continent behalve Antarctica en zijn geïntroduceerd op honderden eilanden, waardoor ze een van de meest wijdverspreide diersoorten op aarde zijn. En het is niet alleen hun dieet dat de biodiversiteit bedreigt: ze brengen ziekten over op wilde dieren, en ze beïnvloeden en verdringen ook talloze soorten, zoals het team van Lepczyk uitlegt. Er zijn dringend meer maatregelen en initiatieven nodig om de impact van wilde katten te verminderen.