Yesilgoz zet Tweede Kamer op zijn kop: 'Pas op de plaats met spreidingswet'

Tijdens het debat over de verkiezingsuitslag is er ophef ontstaan vanwege een motie van Dilan Yeşilgöz (VVD), waarin het demissionaire kabinet en de Eerste Kamer worden opgeroepen om een pauze in te lassen met betrekking tot de spreidingswet, die de verdeling van asielzoekers over het hele land regelt. Ze werd hierin gesteund door de PVV, NSC en BBB, een motie ingediend. Frappant is dat ze door deze motie in te dienen haar eifen VVD -staatssecretaris Eric van der Burg voor de bus gooide, hij heeft met veel pijn en moeite de spreidingswet door de Tweede Kamer heengekregen.

Andere partijen in de Tweede Kamer reageerden furieus en verbaasd op de motie, aangezien de wet al is goedgekeurd door de vorige Tweede Kamer en momenteel wordt behandeld door de Eerste Kamer. De partijen die aan het onderhandelen zijn tijdens de formatie willen echter dat de Eerste Kamer de wet pas behandelt nadat de formatie is afgerond. Rob Jetten, de leider van D66, noemde de oproep van de onderhandelende partijen 'een aanslag op de rechtsstaat' en uitte zijn frustratie in de Kamer. 'Dit is ontoelaatbaar en het getuigt van gebrek aan respect voor de Eerste Kamer', verklaarde hij. Hij vond steun bij de SGP, die ook vraagtekens plaatste bij deze manoeuvre.

Frans Timmermans, (PvdA-GroenLinks) wil dat het kabinet een reactie geeft op deze motie, aangezien het ook een oproep is aan het demissionaire kabinet. De reactie zou eigenlijk van staatssecretaris Van der Burg moeten komen. Daarom heeft VVD-leider Yeşilgöz besloten om de stemming over de motie voorlopig uit te stellen.

Ook burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, was woensdag aanwezig bij het debat over de verkiezingsuitslag. 'Mijn eerste schok was dat de motie überhaupt werd ingediend. Met de motie is er sprake van beïnvloeding van de Tweede Kamer richting de Eerste Kamer. Dit ontkent opnieuw de urgentie van de situatie', aldus de burgemeester. Dit betekent volgens hem dat hij niet meer weet wat hem morgen in Ter Apel te wachten staat. Dit zet het hele land op slot.

Er zijn wel tijdelijke opvanglocaties elders, maar andere gemeenten geven geen toestemming om die locaties te blijven gebruiken, aldus de bestuurder van Westerwolde. De Inspectie Justitie en Veiligheid concludeerde vorige week dat de opvangsituatie in Ter Apel "onveilig en onhoudbaar" is.

Mark Rutte publiceerde later op de avond een brief waarin hij stelt dat het kabinet achter de spreidingswet staat.