Geweld van Israëlische kolonisten neemt toe op Westelijke Jordaanoever

Terwijl het conflict tussen Israël en Hamas voortwoedt, is het geweld door Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever verdubbeld sinds de aanvallen van Hamas-militanten op 7 oktober, volgens een recent rapport van Human Rights Watch.

De Israëliers begonnen met nederzettingen te bouwen in aan Palestijnen toegewezen gebied na de Zesdaagse Oorlog in 1967.

De Europese Unie bereidt mogelijke sancties voor tegen gewelddadige Israëlische kolonisten. Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, zei na een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel dat hij een voorstel in Amerikaanse stijl aan de lidstaten zou voorleggen. 

De VS hebben vorige week visumsancties opgelegd aan extremistische Joodse kolonisten die geweld plegen tegen Palestijnse burgers op de bezette Westelijke Jordaanoever. De VS willen iedereen de toegang weigeren die “de vrede, veiligheid of stabiliteit op de Westelijke Jordaanoever ondermijnt”.

Journalist Daniele Hamamdjian bezoekt Susiya, een klein dorp op de Westelijke Jordaanoever omringd door Israëlische nederzettingen, en spreekt met Palestijnen over de 'bezettingsdrang' van Israelische kolonisten.