'Ko de Boswachter' is niet meer..., multitalent Burny Bos (79) overleden

Burny Bos, filmproducent, schrijver en acteur, is op 79-jarige leeftijd overleden. De man was een icon op het gebied van radio- en televisiewerk voor de jeugd.

Tot 1974 was hij onder meer onderwijzer en leraar tekenen. Daarna was Bos werkzaam bij de AVRO-radio, waar hij radioprogramma's als Ko de Boswachtershow en Radio Lawaaipapegaai maakte.

In de jaren tachtig werd er onder zijn aanvoering tv-programma's als Theo en Thea, Rembo en Rembo en Achterwerk in de kast gemaakt voor de VPRO. In 1989 begon hij zijn eigen productiebedrijf BosBros en sloot hij een meerjarig contract bij de AVRO, waar hij onder meer Ko de Boswachtershow naar de tv bracht.

Ook ging Bos aan de slag als producent van (jeugd)speelfilms zoals Minoes, Abeltje en Dolfje Weerwolfje. Met zijn films won hij meerdere Gouden Kalveren.

Bos heeft meer dan veertig kinderboeken geschreven, waaronder Mijn vader woont in Rio, Knofje en Oma Fladder. Een aantal van zijn boeken is uitgebracht in meer dan twintig landen.

Tot aan zijn overlijden werkte Bos aan verschillende projecten, waaronder een animatiefilm gebaseerd op de boeken van Dikkie Dik. Deze film zal naar verwachting rond 2024 in de bioscopen te zien zijn.

Burny Bos overleed in zijn woonplaats Amsterdam aan de gevolgen van kanker.