Heeft PVV-verkenner Gom van Strien zich schuldig gemaakt aan fraude?

Volgens een bericht in NRC wordt PVV-senator en verkenner Gom van Strien in verband gebracht met fraude bij zijn vorige werkgever Utrecht Holdings. Er is een aangifte tegen hem ingediend, maar het is nog niet duidelijk of Van Strien schuldig is. PVV-leider Geert Wilders is naar verluidt niet op de hoogte gebracht van de zaak.

Een betrouwbare bron heeft tegen RTL Nieuws bevestigd dat er inderdaad een aangifte is gedaan tegen Van Strien, die vanaf morgen in gesprek gaat met politieke partijen over de vorming van een nieuw kabinet. De aangifte is ingediend bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, maar een woordvoerder weigert verdere informatie te verstrekken.

In maart heeft Utrecht Holdings aangifte gedaan tegen twee medewerkers en een voormalig medewerker wegens "verdenkingen van oplichting en omkoping met betrekking tot aandelentransacties van twee voormalige deelnemingen van Utrecht Holdings in de periode 2006-2018". Volgens documenten in het bezit van NRC betreft de voormalig medewerker Van Strien, die tot 2009 bestuurder was van Utrecht Holdings. Dit bedrijf richt zich op het oprichten van bedrijven om ontdekkingen van de universiteit op de markt te brengen. De opbrengsten vloeien terug naar de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.

Uit een rapport van onderzoeksbureau Deloitte, zoals NRC meldt, blijkt dat Van Strien en zijn opvolger de aandelen van bedrijven die voortkomen uit de universiteit of het UMC hebben overgedragen aan een extern bedrijf (Hereswint BV), waarvan hun echtgenotes elk 32 procent van de aandelen bezaten. De andere aandeelhouders waren een voormalige buurman en vriend van Van Strien, en diens zus.

Op dit moment lijkt het erop dat het nieuws over Van Strien geen invloed zal hebben op de formatie die morgen van start gaat. Zowel de PVV als de VVD hebben aangegeven dat de gesprekken gewoon kunnen doorgaan, ondanks het nieuws. Andere partijen hebben nog niet aangegeven of ze wel of niet in gesprek willen gaan met de PVV-verkenner.