F1: Verstappen pakt poleposition in Abu Dhabi

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Nederlander kwam met de Red Bull op het circuit van Yas Marina tot een tijd van 1.23,445 waarmee hij iets sneller was dan de Ferrari van Charles Leclerc en de McLaren van Oscar Piastri.

Het duurde even voordat er in de eerste sessie actie was op de baan. Verstappen opende het bal en zette direct de snelste tijd neer waar de rest zich op stuk beet. Achter de Nederlander was het zeer spannend waarbij een tiende verschil al heel veel plaatsen scheelde. In de slotminuten werd de baan sneller en sneller en werden de tijden beter. Verrassend genoeg vond Carlos Sainz zich aan de verkeerde kant van de streep, net als Kevin Magnussen, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou. Logan Sargeant was snel genoeg om door te gaan naar het volgende deel, maar raakte tot twee keer toe zijn tijd kwijt vanwege het overschrijden van de baanlimieten.

In Q2 was het opnieuw erg spannend welke coureur door zou gaan naar het derde deel en wie er af zou vallen. Vrijwel alle rijders deden een eerste run op gebruikte banden waarna tegen het einde een tweede run volgde. Het was tot op het laatste moment onduidelijk wie er af zou vallen en uiteindelijk sneuvelden Lewis Hamilton, Esteban Ocon. Lance Stroll, Alexander Albon en Daniel Ricciardo.

Verstappen vatte in het laatste en beslissende deel direct de koe bij de hoorns door een 1.23,445 op de klokken te zetten. De Nederlander had hiermee een ruime voorsprong op Lando Norris en Piastri die net als de rest wel op gebruikt rubber reden. In de tweede run verbeterde Verstappen zich niet meer, maar dat gold wel voor Leclerc die verrassend naar plek twee sprong, voor Piastri. George Russell wist zich met positie vier tussen de McLarens te wurmen, want Norris kon zich door een glijpartij niet meer verbeteren. Yuki Tsunoda verraste met plek zes, voor Fernando Alonso, Nico Hülkenberg en Sergio Perez die zijn snelste tijd kwijt raakte vanwege het buiten de baan gaan. Pierre Gasly maakte de top tien compleet.