Darter Veenstra verslaat wereldkampioen, 7 Nederlanders door op Players Championship Finals

In het Engelse Minehead is vrijdag het laatste grote toernooi vóór het wereldkampioenschap darts van start gegaan: de Players Championship Finals. Kwalificatie is overzichtelijk: gedurende het jaar werden er dertig Players Championship-toernooien gehouden, de top-64 van de ranglijst van die toernooien mag meedoen aan de Finals. Nummer negen Danny Noppert sloeg vanwege de geboorte van zijn tweede kind over.

Zonder Noppert waren er elf Nederlanders van de partij en we beginnen gewoon bovenaan het speelschema. Gian van Veen, dit jaar toch echt doorgebroken, nam het op tegen landgenoot Chris Landman en was simpelweg een maatje te groot: 6-1. Michael van Gerwen zag een uiterst matige Callan Rydz zowaar drie legs winnen, maar daar bleef het ook bij: 6-3. Raymond van Barneveld kon op zijn beurt nooit echt op stoom komen tegen Chris Dobey en verloor met 6-3, terwijl een meer dan uitstekend spelende Niels Zonneveld met diezelfde cijfers van Daryl Gurney won.

Christian Kist speelde tegen een van de revelaties van het jaar, Ricardo Pietreczko, en was niet opgewassen tegen de Duitser: 6-1. Kevin Doets wist juist te verrassen door de Portugees Jose de Sousa met 6-5 te verslaan, terwijl Maik Kuivenhoven evevneens een verrassende 6-4 overwinning boekte op de sterke Pool Krzysztof Ratajski. In een Nederlands onderonsje was Jermaine Wattimena met 6-3 verrassend te sterk voor de zeer matig spelende Dirk van Duijvenbode, toch de nummer zes van de ranglijst. Richard Veenstra pakte tot slot ook een erg mooie zege: met 6-3 won hij van niemand minder dan wereldkampioen Michael Smith.

Zaterdagmiddag worden vanaf 14.00 uur alle tweederondepartijen gespeeld, zaterdagavond staan de achtste finales op het programma.