IsraŽlische televisie: mogelijke vrijlating 87 gijzelaars Hamas

Zondag verkondigde de Israëlische televisie nieuws over een mogelijke overeenkomst om gijzelaars in de Gazastrook vrij te laten. Volgens het bericht zou de militante islamitische Hamas hebben aangegeven in principe bereid te zijn om 87 gijzelaars vrij te laten, meldde de zender N12, zich beroepend op een bron dicht bij Hamas. De vrij te laten groep gegijzelden zou bestaan uit 53 vrouwen, kinderen en jongeren en 34 buitenlanders.

In ruil daarvoor moet Israël zich verbinden tot een vijfdaagse wapenstilstand in de Gazastrook en de vrouwelijke en minderjarige Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen vrijlaten. Ook zouden een aantal 'politieke' gevangenen moeten worden vrijgelaten. Hamas eiste ook meer brandstof voor de Gazastrook. Volgens de omroep heeft Israël vervolgens een tegenvoorstel gedaan waarin ze de vrijlating van alle door Hamas gegijzelde kinderen en moeders vragen. Tegelijkertijd meldde de omroep dat het nog onduidelijk is of de deal door zou gaan.

Het bericht over dit akkoord verscheen gisteren al in de Washington Post, maar werd tegengesproken door deIsraëlische premier Benjamin Netanyahu. Tijdens een persconferentie gisteravond zei hij dat er veel geruchten en nepnieuws over de gegijzelden rondging. "Ik wil het duidelijk maken: tot nu toe is er geen overeenkomst." Als er iets te zeggen valt, zei Netanyahu, dan zal dat gemeld worden. Hij zei ook dat als de gijzelaars zouden worden overgedragen, Israël bereid zou zijn tot een tijdelijke wapenstilstand.