Brits onderzoek: kinderen gaan meer eten als ze zich vervelen

Verveelde kinderen eten meer - veel meer, zo blijkt uit een nieuw onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk.

Binnen vier minuten consumeerden verveelde kinderen gemiddeld ongeveer 80 procent meer kilocalorieën dan andere kinderen in een controlegroep, meldt een onderzoeksteam onder leiding van Claire Farrow van de Aston University in Birmingham in het tijdschrift 'Food Quality and Preference'.

Als kinderen zoveel calorieën eten tijdens een enkele verveelperiode van vier minuten, dan is de kans op overmatige calorie-inname in de loop van een dag, een week of een jaar groot, zeggen ze.

In bepaalde situaties, zoals lange trein- of autoreizen, is het voor kinderen over het algemeen oké om meer te eten, zei Antje Gahl van de Duitse voedingsvereniging (DGE). Ouders kunnen hier zelfs hun voordeel mee doen door gezonde, anders misschien niet zo populaire dingen in de etensdoos te doen: "Kinderen eten dan wat erin zit."

Eetgedrag wordt al vroeg gevormd
Afgezien van dergelijke niet veel voorkomende situaties moeten kinderen niet aanleren om te eten uit verveling of als troost in het dagelijks leven, benadrukt Gahl. Dit kan leiden tot schadelijke eetgewoonten die tot in de volwassenheid voortduren. "Eetgedrag wordt heel erg gevormd in de kindertijd."

Het is verleidelijk om eten te gebruiken om kinderen te troosten of af te leiden, legde studieleider Farrow uit. Maar dit gedrag, bekend als 'emotioneel eten', kan ertoe leiden dat kinderen gaan eten om negatieve emoties tegen te gaan, zelfs als ze volwassen zijn.