Rusland beweert het Oekraïens tegenoffensief te hebben gestopt

Rusland kondigt de stopzetting van het Oekraïense tegenoffensief aan. “De vijand is gestopt en zijn tegenoffensief, waar zo veel ophef over was, is volledig stopgezet”, zei Yevgeny Balitsky, de door Moskou aangestelde topfunctionaris in de regio Zaporizja, in een verklaring gepubliceerd door het Russische staatspersbureau.

Er zijn nog een paar kleinere schermutselingen nabij het dorp Robotyne en nabij het dorp Shcherbaky. De Oekraïense generale staf zei zondagavond echter dat Russische troepen verschillende mislukte aanvallen hadden uitgevoerd nabij Robotyne en Verbove, een dorp een paar kilometer ten oosten ervan.

Oekraïense troepen voerden "offensieve operaties" uit in de richting van Melitopol in het westen van de regio Zaporizja en "putten de vijand daar langs de hele frontlinie uit." Rusland meldde echter dat zijn luchtverdedigingstroepen Oekraïense luchtaanvallen daar hadden afgeslagen.

Ondanks militaire tegenslagen en tekorten aan uitrusting blijft het Oekraïense leiderschap vasthouden aan zijn doel om het land volledig te bevrijden van de Russische bezetters. "We zijn er niet klaar voor om onze vrijheid aan de verdomde terrorist Poetin te geven", zei president Volodymyr Zelenskyy zondag over Kremlin-chef Vladimir Poetin in een NBC-interview.

Zelenskyy herhaalde zijn standpunt dat er momenteel geen onderhandelingen met Rusland kunnen plaatsvinden. “Er is geen dialoog met terroristen”, benadrukte hij. "Hun woord is niets waard, ze willen alleen vernietigen en doden." Oekraïne zal zijn strijd tegen de troepen van Poetin voortzetten.

Interview NBC met Zelenskyy (ondertiteld)

Tass