FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 november 2023

Oekraïense special forces vechten in Soedan tegen Wagner-huurlingen

Oekraïense speciale troepen zouden actief zijn in Soedan en strijden daar tegen Wagner-huurlingen . Een twee minuten durend fragment gepubliceerd door de krant Kyiv Post beweert een elite-eenheid van de Oekraïense militaire inlichtingendienst te laten zien die een gebouw op de begane grond omsingelt.

Op infraroodbeelden vastgelegd door een spotter-drone zijn ten minste twee figuren te zien die in een kamer op de tweede verdieping staan. Vervolgens worden verschillende raketgranaten op het gebouw afgevuurd. Op een gegeven moment beginnen sommige figuren terug te schieten op de Oekraïense agenten, terwijl anderen ontsnappen naar een stedelijk gebied.

De beelden zijn schijnbaar 's nachts opgenomen. Een tweede drone-video die overdag werd opgenomen, leek een aantal mannen te laten zien die door de straten van een bevolkte stad renden terwijl er explosies klonken in het gebied. De bron van de ontploffingen is onduidelijk, maar sommige van de inslagen veroorzaken enorme vuurballen die zich over de lengte van sommige laagbouwgebouwen uitstrekten.

Volgens een bron in de Oekraïense veiligheids- en defensiesector is er momenteel een operatie gaande om “de Wagner PMC, hun lokale terroristen en de speciale diensten van de Russische Federatie” in het Afrikaanse land op te ruimen .

In een gesprek met Kyiv Post voegde de bron toe: “De beelden tonen waarschijnlijk het werk van speciale eenheden van het hoofdinlichtingendirectoraat van het Ministerie van Defensie van Oekraïne ( HUR ).” Hij weigerde details te geven vanwege veiligheidsproblemen.

De bron zei dat de beelden “in de afgelopen twee weken” waren gefilmd in een niet nader genoemde Soedanese stedelijke locatie. Kiev Post heeft beide video's niet onafhankelijk geverifieerd.

De Oekraïense regering heeft noch officieel de inzet van veldoperatoren in Soedan erkend, noch de uitvoering van operaties gericht op Wagner-strijders in het land. Vorige maand meldde CNN dat een reeks drone-aanvallen gericht op door Wagner gesteunde rebellen nabij de hoofdstad van Soedan “karakteristiek” waren voor de speciale strijdkrachten van Kiev.

Een hoge Soedanese bron vertelde CNN dat ongeveer 90 procent van de RSF-wapens afkomstig was van Wagner, en voegde eraan toe dat de aanvoer niet is gestopt, ondanks de dood van Wagner-leider Yevgeny Prigozhin en zijn plaatsvervanger Dmitry Utkin bij een vliegtuigongeluk in Rusland.

In september zei president Zelenskyy dat hij een geïmproviseerde ontmoeting had gehad met het hoofd van de Soedanese Soevereine Raad, Abdel Fattah al-Burhan, terwijl hij op reis was via de Ierse luchthaven Shannon. “We bespraken onze gemeenschappelijke veiligheidsuitdagingen, namelijk de activiteiten van illegale gewapende groepen die door Rusland worden gefinancierd”, zei hij in een bericht op sociale media.

Blinken in Ankara voor gesprek over Gaza, spanningen tussen Turkije en Israël lopen op

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Turkije bezocht en zijn diplomatieke tocht door de regio afgerond om te proberen oplossingen te vinden voor het conflict tussen Israël en Hamas. Hij ontmoette zijn Turkse tegenhanger, Hakan Fidan, in Ankara.

Het bezoek komt te midden van verhitte betrekkingen tussen Israël en Turkije, waarbij Ankara er bij Israël op aandringt zijn aanvallen op Gaza te stoppen. Zondag maakte Blinken een onverwachte stop in Irak, waar hij waarschuwde voor de bemoeienis van andere partijen in het conflict.

Trump staat met 59% aan kop, maar zet Republikeinen recht tegenover elkaar

Ondanks meerdere strafrechtelijke aanklachten staat Donald Trump met 59% aan kop in de Republikeinse presidentskandidaat-verkiezing van 2024. Maar in South Carolina, een traditioneel conservatieve zuidelijke staat, ontstaat een breuk tussen Trump-getrouwen en de meer gematigde Republikeinen die niet blij zijn met wat er van hun partij is geworden. Oliver Laughland en Tom Silverstone van The Guardian gaan op onderzoek uit.

Just Stop Oil aktivisten slaan glas stuk van 17e eeuws schilderij in museum

Twee Just Stop Oil-demonstranten zijn gearresteerd nadat ze het glas van het Rokeby Venus-schilderij hadden stukgeslagen in het Britse National Gallery.

De  actiegroep heeft een video vrijgegeven waarop te zien is hoe twee demonstranten het glas van het 17e-eeuwse schilderij in het Londense kunstmuseum kapot slaan voordat ze zich omdraaien om bezoekers toe te spreken.

“Vrouwen kregen stemrecht om te mogen stemmen; het is tijd voor daden en niet voor woorden. Het is tijd om  gewoon te stoppen met alle fossiele olie”, zei de vrouwelijke demonstrant in de video.

Het schilderij 'Rokeby Venus' van de Spaanse schilder Diego Velasquez werd in 1914 ook al vernield, toen door feministe Mary Richardson tijdens de campagne om het stemrecht voor vrouwen er door te krijgen. 

'Komende jaren meer noorderlicht te verwachten'

Gisteren was in ons land en in andere delen van Europa het noorderlicht zichtbaar. Ook in september was dit al het geval. Komende jaren neemt de kans om het noorderlicht te spotten toe. Dit heeft te maken met de zonnecyclus.

Noorderlicht heeft te maken met zonuitbarstingen en hoeveel die voorkomen varieert door de jaren heen. Elke 11 jaar is er een maximum en daar tussenin zit een periode met een lagere zonactiviteit. 

De zonnecyclus heeft invloed op de zonneactiviteit en de zonnewind, die op hun beurt het voorkomen van noorderlicht in West-Europa en andere regio's beïnvloeden. Tijdens het zonnemaximum is de kans groter om noorderlicht te zien op onze breedtegraden, maar het blijft een zeldzaam en prachtig natuurverschijnsel.

De zon heeft een mate van activiteit die ongeveer elke 11 jaar tot zijn maximum komt. De zonneactiviteit wordt gemeten aan de hand van zonnevlekken op het zonoppervlak. Zonnevlekken zijn donkere, relatief koele gebieden op de zon die ontstaan door intense magnetische activiteit.

Tijdens het zonnemaximum zijn er meer zonnevlekken en is de zonnestraling intenser. Dit heeft invloed op het ruimteweer, met name op de zonneactiviteit, zoals zonnevlammen en zonnevlammen. Deze zonne-uitbarstingen kunnen geladen deeltjes (zoals elektronen en protonen) in de ruimte lanceren, wat bekend staat als een zonnewind.

Het laatste zonnemaximum in de vorige cyclus, genaamd Zonnecyclus 24, vond plaats in juli 2014. Het daaropvolgende minimum van deze cyclus vond plaats in december 2019. Na het minimum begint de zonneactiviteit weer te stijgen, en het zonnemaximum van de huidige cyclus, Zonnecyclus 25, wordt ergens in de komende jaren verwacht, mogelijk tussen 2024 en 2025. Het exacte tijdstip van het zonnemaximum kan echter variëren en is moeilijk precies te voorspellen. Het betekent ook dat de kans op noorderlicht de komende maanden groot is.

Variaties in het magneetveld van de aarde maken de herfst en lente nog net wat kansrijker voor noorderlicht dan de wintermaanden. Het magnetisch veld van de aarde reageert dan door de stand van de zon ten opzichte van de aarde beter op de deeltjes van de zon, doordat het aardmagnetisch veld verstoord raakt.

Opnieuw vrijspraak in aangiftes verkrachting na dates

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag twee vrouwen en een man opnieuw vrijgesproken van verkrachting. Tegen hen werd door meerdere vrouwen aangifte of melding gedaan van verkrachting. De vier aangeefsters dachten online een (seks)afspraak te hebben gemaakt met een andere vrouw. Bij aankomst werden zij verrast door de aanwezigheid van nog twee andere personen. De verdachten zouden de vrouwen gedrogeerd hebben (mogelijk met GHB) en daarna verkracht.

De rechtbank Den Haag sprak de verdachten in 2022 vrij vanwege onvoldoende bewijs. Het Openbaar Ministerie ging tegen die uitspraak in hoger beroep en eiste een gevangenisstraf van zes jaar.

Oordeel gerechtshof
Het gerechtshof concludeerde dat niet kon worden vastgesteld dat de vrouwen door de verdachten waren gedrogeerd. Ook kon het hof uit het dossier niet vaststellen dat de vrouwen op een andere wijze waren gedwongen tot de seksuele handelingen. De vrouwen werden weliswaar verrast door de aanwezigheid van anderen, maar dit betekende nog niet dat zij niet weg konden gaan. In ieder geval is één meldster weg gegaan nadat zij onverwachts werd geconfronteerd met andere aanwezigen.

Het hof legt de verdachten wel gevangenisstraffen op voor het bezit van GHB. Daarnaast zijn twee van de drie verdachten veroordeeld voor wapenbezit. Twee verdachten kregen hierdoor een gevangenisstraf van 6 maanden met aftrek opgelegd. Eén verdachte kreeg een gevangenisstraf van 4 maanden met aftrek opgelegd.

Taylor Swifts album "1989 Taylors Version" breekt alle records

Taylor Swift gaat verder met haar recordbrekende verkopen: Nooit eerder verkocht de 33-jarige zoveel albums in één week. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Billboard werden er van "1989 (Taylor's Version)" bijna 1,7 miljoen exemplaren verkocht in de introductieweek. Het vorige record vestigde ze in 2014 met het originele album "1989", waarvan bijna 1,3 miljoen exemplaren werden verkocht in de introductieweek.

Het is ook de grootste verkoop in één week tijd sinds de lancering van Adele's "25", waarmee de Britse zangeres bijna 3,5 miljoen exemplaren verkocht in haar debuutweek in 2015. Swifts 13e album staat gelijk op nummer 1 in de hitlijsten. De zangeres vestigde pas eind oktober een record op Spotify: Op 27 oktober werd Swift de meest gestreamde act binnen één dag in de geschiedenis van Spotify.

Rusland beweert het Oekraïens tegenoffensief te hebben gestopt

Rusland kondigt de stopzetting van het Oekraïense tegenoffensief aan. “De vijand is gestopt en zijn tegenoffensief, waar zo veel ophef over was, is volledig stopgezet”, zei Yevgeny Balitsky, de door Moskou aangestelde topfunctionaris in de regio Zaporizja, in een verklaring gepubliceerd door het Russische staatspersbureau.

Er zijn nog een paar kleinere schermutselingen nabij het dorp Robotyne en nabij het dorp Shcherbaky. De Oekraïense generale staf zei zondagavond echter dat Russische troepen verschillende mislukte aanvallen hadden uitgevoerd nabij Robotyne en Verbove, een dorp een paar kilometer ten oosten ervan.

Oekraïense troepen voerden "offensieve operaties" uit in de richting van Melitopol in het westen van de regio Zaporizja en "putten de vijand daar langs de hele frontlinie uit." Rusland meldde echter dat zijn luchtverdedigingstroepen Oekraïense luchtaanvallen daar hadden afgeslagen.

Ondanks militaire tegenslagen en tekorten aan uitrusting blijft het Oekraïense leiderschap vasthouden aan zijn doel om het land volledig te bevrijden van de Russische bezetters. "We zijn er niet klaar voor om onze vrijheid aan de verdomde terrorist Poetin te geven", zei president Volodymyr Zelenskyy zondag over Kremlin-chef Vladimir Poetin in een NBC-interview.

Zelenskyy herhaalde zijn standpunt dat er momenteel geen onderhandelingen met Rusland kunnen plaatsvinden. “Er is geen dialoog met terroristen”, benadrukte hij. "Hun woord is niets waard, ze willen alleen vernietigen en doden." Oekraïne zal zijn strijd tegen de troepen van Poetin voortzetten.

Interview NBC met Zelenskyy (ondertiteld)

Tass

USA toont hun 'nucleaire spierballen' in het Midden-Oosten

Het Amerikaanse leger heeft de aanwezigheid van een onderzeeër met nucleair vermogen in het Midden-Oosten bevestigd. Het Central Command (Centcom) verantwoordelijk voor de regio publiceerde een foto van de 'Ohio' klasse onderzeeër, die blijkbaar in het Egyptische Suezkanaal vaart nabij de Suezkanaalbrug. Centcom publiceerde ook een foto van een nucleaire langeafstandsbommenwerper van het type 'B-1', die ook in het Midden-Oosten opereert.

De VS bevestigt zelden de locatie van een onderzeeër van de 'Ohio'-klasse. Dit komt omdat de scheepsklasse van de Amerikaanse marine deel uitmaakt van de zogenaamde nucleaire triade, die drie soorten kernwapens beschrijft: intercontinentale raketten op land, afleversystemen in de lucht en onderzeeërs met intercontinentale raketten. Verschillende onderzeeërs van de 'Ohio'-klasse zijn echter uitgerust met kruisraketten en kunnen worden ingezet met speciale strijdkrachten. Het is onduidelijk of de onderzeeër die actief is in het Midden-Oosten ballistische raketten met nucleaire lading aan boord heeft. De VS heeft al eerder onderzeeërs ingezet in de regio en hun aanwezigheid bevestigd tegen de achtergrond van de toenemende spanningen met Iran.

De Ohio-klasse onderzeeërs zijn de grootste nucleaire onderzeeërs van Amerika. Ze kunnen kernraketten zoals de Trident-2, geleide raketten zoals de subsonische Tomahawk-kruisraket en geavanceerde onderwatertorpedo's zoals de MK-48 ADCAP aan boord hebben. De Ohio-klasse onderzeeërs zijn de dodelijkste en krachtigste onderzeeërs die ooit voor de Amerikaanse marine zijn gebouwd. In onderstaande video wordt met behulp van 3D-animatie dieper ingegaan, tot in details, op hoe deze krachtige onderzeeër werkt.

Timeline / Chapters :-
00:00 - Intro
01:03 - Ohio-Class Specifications
02:00 - How they are built
03:23 - Radio Room and Officer's Rooms
04:21 - Sonar and Medical Room
05:08 - Control Room and Periscopes
05:49 - Dive planes / Fairwater Planes
06:27 - Ballast tanks and other Rooms
07:26 - Torpedo Room [MK-48 Torpedo]
09:08 - Torpedo Launch and Decoy Launch
10:33 - Office and Navigation Room
11:00 - Missile Control Room and Missile Silos
11:46 - Tomahawk Cruise Missile
13:50 - Trident-2 ICBM
15:54 - Dining Hall to Store Room
17:09 - Water and Air Purifier Section
17:56 - S8G Nuclear Reactor
19:23 - Maneuvering Room and Turbine Section
20:11 - Propeller / Screw
20:44 - Seal Delivery Vehicle [SDV]

Consumentenorganisaties waarschuwen voor onbetrouwbare webshops

Nog steeds doen veel consumenten online aankopen zonder eerst de betrouwbaarheid van de webshop te checken. Dat terwijl vooral aankopen bij onbekende webshops niet zonder risico’s zijn. De Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Consumentenbond, het Europees Consumenten Centrum (ECC), de Fraudehelpdesk en het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie trekken daarom samen op in een campagne tegen oplichting en misleiding door webshops. Vandaag starten de organisaties de campagne ‘Eerst reviews checken, dan bestellen’.

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie verwacht voor 2023 meer dan 40.000 aangiftes ten aanzien van aan- en verkoopfraude. 14.000 daarvan hebben betrekking op webwinkels die na een betaling niet hebben geleverd. Dat aantal is mogelijk hoger omdat 10.000 slachtoffers aangeven via Instagram te zijn benadeeld. Het LMIO vermoedt dat die uiteindelijk via dat platform eveneens bij een webwinkel terecht zijn gekomen. Het LMIO heeft 1.000 malafide webshops offline laten halen. Dat is ruim 30% meer dan in 2022. Ook uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat de gemiddelde schade door fraude met online aankopen stijgt: sinds vorig jaar ligt het gemiddelde schadebedrag met 350 euro ruim 20% hoger dan vorig jaar.

Ook de ACM, de Consumentenbond en het ECC krijgen meldingen van consumenten die klagen over webshops hun zaken niet op orde hebben. Omdat het vrij gemakkelijk is om een webshop te starten, zien de consumentenorganisaties steeds meer webshopeigenaren met weinig ervaring als ondernemer en weinig kennis over de regels die consumenten beschermen bij hun online aankopen. Consumenten klagen over misleiding door dit soort webshops, omdat hun bestellingen veel te laat of helemaal niet geleverd worden, omdat ze onverwacht hoge retourkosten moeten betalen, hun geld niet terug krijgen na retournering of niet in contact kunnen komen met het bedrijf. De organisaties roepen consumenten daarom op om eerst goed te checken of de webshop betrouwbaar is.

Eva Calvelo Muino, Director bij het ECC: "Bijna 50% van de klachten die het ECC ontvangt, heeft betrekking op online aankopen. Aankopen worden niet geleverd, consumenten krijgen niet wat ze hebben besteld of worden achteraf ineens geconfronteerd met hoge retourkosten. Dit soort situaties wil je liever voorkomen. Een review check van één minuut is vaak al genoeg om een hoop gedoe te besparen."

Wat kunnen consumenten doen?
Het belangrijkste en makkelijkste om vooraf te checken zijn reviews. Googel het woord ‘reviews’ en de URL van de webshop en bekijk de ervaringen van anderen op meerdere reviewsites. Sorteer en filter de reviews om een eerlijk beeld van de webshop te krijgen. Consumenten kunnen ook meldingen en aangiftes checken op de website van de politie.

NASCAR Cup-titel beslist na finalerace in Phoenix

Op de Phoenix International Raceway is zondagavond een einde gekomen aan het seizoen in de NASCAR Cup Series. Vier coureurs waren na de playoffraces nog over om te strijden om de titel, met weer de gebruikelijke eenvoudige opzet: wie van hen het hoogst zou eindigen mocht zich kampioen noemen.

Vier coureurs hadden vooraf kans op de titel: Kyle Larson, de kampioen van 2021 en Ryan Blaney, Christopher Bell en William Byron, die allemaal nog nooit de titel pakten. Byron begon in Phoenix alvast vanaf poleposition, naast Martin Truex en voor de afscheid nemende veteraan Kevin Harvick, Larson, Bubba Wallace, Denny Hamlin, Erik Jones, Ross Chastain, Chris Buescher en Tyler Reddick - Bell en Blaney vertrokken vanaf de dertiende en vijftiende plek.

In de niet al te enerverende eerste stage reed Byron vanaf de start aan de leiding en hij pakte dan ook de stagewinst, voor de aan het eind flink aandringende Harvick, Chastain, Wallace en Larson. Het eerste echte verhaal van de wedstrijd ging om het einde van de titelkansen van Bell: na een ronde of vijftig in stage twee begaf een remschijf het, waardoor hij de muur in knalde en zijn race tot een erg vroegtijdig einde zag komen.

In het restant van de tweede stage duelleerden Chastain en Buescher om de stagewinst en die ging uiteindelijk naar Buescher, voor Chastain, Harvick, Byron en Truex - Blaney en Larson rondden de stage op de zesde en zevende plek af. Met Chastain, Byron, Truex, Larson, Blaney en Harvick voorop konden we vervolgens door met nog een dikke honderd ronden te gaan in de race en dus het seizoen, alvorens het kampioenschap beslist zou worden.

Met een ruime zeventig ronden te gaan openden Byron en Larson de in principe laatste reguliere pitstopserie van de race, waarbij Larson voorbij Byron ging. Chastain en Blaney kwamen iets later binnen en kwamen voor de andere twee de baan weer op, Truex kwam tussen de twee duo's terecht. Vijftig ronden voor het einde knokten Blaney, Chastain en Truex om de leiding, waarbij Blaney uiteraard álles te verliezen had en de andere twee nagenoeg niks.

Met het einde langzamerhand in zicht kregen we dan toch nog een caution door een schuiver van Kyle Busch. Na een ronde pitstops konden we door met Denny Hamlin, Erik Jones, Larson, Chastain, Blaney en Byron voorop. Twintig ronden voor het einde reed Chastain op kop, terwijl achter hem vooral Blaney en Larson streden om plek twee en - uiteraard belangrijker - de titel.

Chastain kwam niet meer in gevaar en het duel achter hem werd eigenlijk juist alsmaar minder spannend: Larson moest simpelweg afhaken en Blaney reed naar de tweede plek en zijn eerste NASCAR Cup Series-kampioenschap - Blaney is daarmee overigens de eerste coureur die de titel pakt en níet de laatste race wint sinds Jimmie Johnson in 2013.

FOK! Wat een weer: hier en daar een buitje

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het in de kustprovincies bewolkt met buien, mogelijk met onweer en met een kleine kans op hagel. Landinwaarts is er slechts een enkele bui en breekt de zon af en toe door. De wind is zuidwestelijk en boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, aan de westkust mogelijk af en toe hard, windkracht 7.

Vanmiddag is er af en toe zon en zijn er vooral in het noordwesten en noorden buien. De middagtemperatuur ligt rond 11°C. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6.

Vanavond komen er in de kustgebieden buien voor. Landinwaarts is het grotendeels droog met slechts een enkele bui. De wind is landinwaarts zuidwestelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer is de wind west tot zuidwest en overwegend krachtig, windkracht 6.

Komende nacht zijn er naast wolkenvelden ook enkele opklaringen. Eerst komen vooral in het westen en noorden buien voor, in de kustgebieden mogelijk met onweer. In de loop van de nacht wordt het overwegend droog. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is zuidwestelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Tot morgen! 

                   

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1092

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.