Gasprijzen dalen weer door afgenomen zorgen over gasleveringen

Het optimisme over de gedaalde energieprijs was van korte duur idoor stijgende prijzen vanwege de situatie in het Midden-Oosten. Hoewel de prijs nog hoger is dan voor 7 oktober zakte de Europese prijs van gas nu de gevolgen van het weggevallen gas uit Israël lijken mee te vallen voor Europa.  

De leveringszekerheid van vloeibaar aardgas (LNG) uit Egypte kan in gevaar komen door de oorlog in het Midden-Oosten. Door het conflict met Hamas krijgt Egypte geen gas meer uit Israël. Een ander knelpunt voor levering is de Straat van Hormuz, een cruciale vaarroute voor LNG-tankers. Iran grenst aan deze straat en omdat dit land vijandig staat tegenover Israël, vormt dit een potentieel risico voor de gaslevering aan Europa.

Volgens bronnen van de Financial Times zette Brussel zich schrap voor mogelijke prijsstijgingen van gas deze winter, ondanks dat de gasvoorraden volledig zijn aangevuld. Ook de Wereldbank maakte zich zorgen.

Als het conflict verder escaleert, kan de wereldeconomie volgens economen te maken krijgen met een "dubbele energieschok”, niet alleen door de oorlog in Oekraïne maar ook door de oorlog in het Midden-Oosten.

Op de Amsterdamse gasbeurs zakte de prijs voor leveringen in november woensdagochtend met bijna 3 procent tot 46,69 euro per megawattuur.