Emmenaar gearresteerd wegens mishandeling bij burgerarrest

Afgelopen weekend is een 50-jarige man uit Nieuw-Weerdinge in de gemeente Emmen gearresteerd vanwege het mishandelen van een man tijdens een burgerarrest. De verdachte zou hem hebben achtervolgd. Daarna zou de man hem hebben geschopt. Het slachtoffer zou een veiligelander zijn die beschuldigd werd van het stelen van geld uit een bestelbus.

Of de verdachte ook lid is van een zogeheten burgerwacht, is niet duidelijk. Omstanders zeiden tegen de politie dat de asielzoeker langere tijd aan het 'struinen' was aan het Weerdingekanaal. Bij de confrontatie waarop de man werd aangesproken op diefstal zou het slachtoffer zijn geschopt door de 50-jarige man. Het slachtoffer bleef liggen op de grond en is behandeld door ambulancepersoneel, dat hem later meenam naar het ziekenhuis. De man uit Nieuw-Weerdinge is daarop aangehouden en verhoord. Inmiddels is hij weer op vrije voeten, maar blijft verdachte.

Burgemeester Eric van Oosterhout veroordeelt het geweld, maar begrijpt tegelijkertijd dat de inwoners van het dorp wanhopig zijn vanwege de overlast door veiligelanders. De politie heeft bevestigd dat het slachtoffer een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is. De man uit Emmen zou de jongere man hebben achtervolgd en vervolgens hebben geschopt, waardoor hij gewond raakte en naar het ziekenhuis moest worden gebracht. De huidige toestand van het slachtoffer is onbekend.

Er zouden ook andere mensen hebben deelgenomen aan de achtervolging. Bewoners van Nieuw-Weerdinge klagen over veel overlast veroorzaakt door veiligelanders die vanuit Ter Apel naar het dorp in Drenthe komen. Van Oosterhout begrijpt hun bezorgdheid over hun eigen veiligheid en geeft aan dat zelfs hij nu zijn achterdeur op slot doet, iets wat hij normaal gesproken niet gewend is, zo vertelde hij aan RTV Drenthe.