Hamas heeft in Moskou onderhandeld over vrijlating gijzelaars

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in Moskou onderhandeld met vertegenwoordigers van de militante islamist Hamas over de vrijlating van gijzelaars. Israël reageerde verontwaardigd en sprak van "steun aan terrorisme".

Diplomaten van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben in Moskou een ontmoeting gehad met een delegatie van de militante islamitische Hamas om te praten over de vrijlating van buitenlandse gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook. Dit maakte het ministerie bekend na de ontmoeting met Musa Abu Marsuk, die volgens de verklaring behoort tot de leiding van de militant-islamistische terreurorganisatie.

Ze bespraken ook kwesties met betrekking tot de evacuatie van Russische en andere buitenlandse burgers uit de Palestijnse enclave, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens persbureau Interfax. Er werden geen verdere details gegeven.

Gesprekken in Qatar en met Iran
De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Mikhail Bogdanov had eerder ook al een ontmoeting met vertegenwoordigers van Hamas in Qatar om de gijzelaars te bespreken. Volgens Israëlische bronnen houden de terroristen in de Gazastrook meer dan 220 mensen vast die ze tijdens de aanval op Israël op 7 oktober hebben ontvoerd. Minstens twee van hen hebben volgens Moskou de Russische nationaliteit.

Bogdanov, die ook de gezant van het Kremlin is voor het Midden-Oosten, had ook een ontmoeting met zijn collega uit Iran. In een korte verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken stond dat de gesprekken met Ali Bagheri gingen over "de noodzaak van het staken van de vijandelijkheden in en rond de Gazastrook en het snel verlenen van humanitaire hulp aan de getroffen Palestijnse bevolking".

Scherpe kritiek op Rusland
Israël veroordeelde de bijeenkomst in Moskou. "We roepen de Russische regering op om de Hamas-terroristen onmiddellijk uit te wijzen," kondigde de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Lior Haiat, aan. De hoge Hamas-functionarissen hebben het bloed van 1.400 gedode Israëli's aan hun handen, "afgeslacht, vermoord, geëxecuteerd en verbrand".

De uitnodiging van de vertegenwoordigers vormde volgens Israël "steun aan het terrorisme" en legitimeerde de gruweldaden van Hamas. De terroristische militie is verantwoordelijk voor de ontvoering van baby's, kinderen, vrouwen en ouderen naar de Gazastrook.

Ondertussen meldde het Israëlische leger dat de plaatsvervangende inlichtingenchef van Hamas, Shadi Barud, gedood werd bij een luchtaanval van het leger in de Gazastrook. Er wordt aangenomen dat hij een van de verantwoordelijken was voor het plannen van de aanval op Israël en het bloedbad op 7 oktober.

Rusland verdedigt ontmoeting met Hamas in Moskou
Rusland heeft zijn gesprekken met Hamas in Moskou verdedigd. De woordvoerder van president Vladimir Poetin, Dmitry Peskov, zei volgens persbureau Reuters dat Rusland het nodig vindt om in contact te blijven met alle partijen in het Israëlisch-Palestijnse conflict. De delegatie had een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, maar niet met het Kremlin, zei hij.