Netanyahu waarschuwt Hezbollah voor verwoestende gevolgen inmenging oorlog

De gevechten tussen het Israëlische leger en de sjiitische Hezbollah-militie in het noorden van Israël aan de grens met Libanon laaien op. Volgens hun eigen verklaringen zijn de soldaten erin geslaagd verdere Hezbollah-aanvallen af te weren.

Israëls premier Benjamin Netanyahu verwees tijdens een bezoek aan de troepen aan de grens naar de tweede Libanonoorlog in 2006, waarbij meer dan 1.500 mensen - voornamelijk Libanese burgers - werden gedood: "Ik kan niet zeggen of Hezbollah besluit volledig deel te nemen aan de oorlog. Als ze dat doen, zullen ze terugverlangen naar de tweede Libanonoorlog. Dat zal de grootste fout van hun leven zijn," zei hij. "We zullen hen met een hardheid treffen die ze zich niet kunnen voorstellen. Voor Hezbollah en Libanon zal dit verwoestende gevolgen hebben."

Een week geleden had Israël al een zone van vier kilometer breed langs de Libanese grens tot verboden gebied verklaard. Nu moeten nog eens 14 Israëlische gemeenschappen worden geëvacueerd, waaronder de 400 inwoners tellende kibboets Sasa. Hier weigeren echter ongeveer 40 bewoners te vertrekken. 

Inwoners van Kiryat Shmona, aan de noordelijke grens van Israël hebben na een hevig grensoverschrijdend vuurgevecht tussen Israëlische strijdkrachten en militanten in Libanon vrijdag gehoord dat de regering meer dan 20.000 inwoners uit de stad zou evacueren. Sommige bewoners waren verontwaardigd over het plotselinge evacuatiebevel na jaren van frustratie omdat ze zich onvoldoende beschermd voelden tegen raket- en artillerieaanvallen kwamen naar boven toen ze hun huizen verlieten.

Sinds de Hamas-aanval op 7 oktober hebben 200.000 mensen in Israël hun huizen moeten verlaten. De 30.000 inwoners tellende stad Sderot in het zuiden van Israël, op twee kilometer van de grens met Gaza, is ook grotendeels geëvacueerd.