Hamas laat 2 Amerikaanse gegijzelden vrij

Hamas heeft twee Amerikaanse gijzelaars vrijgelaten - moeder en dochter Judith en Natalie Raanan - die werden ontvoerd tijdens de aanval op het zuiden van Israël op 7 oktober, zei de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring op vrijdag. Qatar heeft bemiddeld in de vrijlating, het land zei dat het zijn dialoog met Israël en Hamas zou voortzetten in de hoop de vrijlating van alle gijzelaars te bewerkstelligen "met het uiteindelijke doel de huidige crisis te de-escaleren en de vrede te herstellen".

De Amerikaanse president Joe Biden bedankte het emiraat en Israël voor hun gezamenlijke inspanningen om de twee vrouwen te bevrijden. “Ik ben dolblij dat ze binnenkort herenigd zullen worden met hun familie, die gekweld wordt door angst”, zei Biden in Washington. In zijn verklaring bevestigde hij de Amerikaanse nationaliteit van de moeder en haar dochter. Een Israëlische militaire woordvoerder zei op de Amerikaanse televisie dat een van de twee een dubbele nationaliteit had en ook het Israëlische staatsburgerschap had. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat de twee Amerikanen "nu veilig in handen zijn van de Israëlische autoriteiten" en dat een team van de Amerikaanse ambassade hen binnenkort zal bezoeken om steun en hulp te bieden. Hij voegde eraan toe dat hij hun vrijlating verwelkomde en deelde in "de opluchting" die hun families en geliefden voelen.

In een afzonderlijke verklaring voegde de woordvoerder van het Israëlische leger, Daniel Hagari, eraan toe dat de vrouwen waren ontvoerd uit de kibboets Nahal Oz bij de grens met Gaza.

"De vrijlating van de gijzelaars in Gaza vandaag is een sprankje hoop," zei Mirjana Spoljaric, voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). "We blijven oproepen tot de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars en we staan klaar om hen en hun families op elke mogelijke manier te helpen. We roepen ook dringend op tot een wapenstilstand in Gaza, waar de situatie totaal uitzichtloos is."

De vrijlating komt op een moment dat men een grondoffensief verwacht dat volgens Israël is gericht op het uitroeien van Hamas-militanten die de Gazastrook besturen. Israël zei vrijdag dat het niet van plan is om de controle over het kleine gebied, waar zo'n 2,3 miljoen mensen wonen, voor de lange termijn over te nemen.

Terwijl het Israëlische leger Gaza bestookte met luchtaanvallen, kwamen de autoriteiten dichter bij het brengen van hulp naar wanhopige gezinnen en ziekenhuizen. Moslims over de hele wereld protesteerden uit solidariteit met de Palestijnen.