F1: Leclerc op poleposition in Austin, Verstappen zesde

Charles Leclerc heeft in een spannende kwalificatie de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten. De Monegask kwam op het asfalt van Austin tot een tijd van 1.34,723 waarmee hij nipt sneller was dan Lando Norris en Lewis Hamilton. Max Verstappen was de snelste, maar ging in de slotfase van zijn ronde wijd, raakte de tijd kwijt en moest met plek zes genoegen nemen.

In het eerste deel van de kwalificatie probeerden een aantal rijders op gebruikte zachte banden door te gaan. De baan werd echter snel beter waardoor onder meer Verstappen een tweede run moest maken. Het sneller worden van het asfalt zorgde voor verrassingen waarbij Nico Hülkenberg en Fernando Alonso de grootste slachtoffers werden. Ook Alexander Albon, Lance Stroll en Logan Sargeant waren al snel klaar.

In deel twee waren er voor de meeste coureurs ook meerdere runs nodig om te bepalen wie door zou gaan naar het laatste deel. Er werd stevig geknokt, maar nadat de vlag was gevallen waren er met Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou, Valtteri Bottas, Kevin Magnussen en Daniel Ricciardo geen verrassende namen.

Verstappen zette in het laatste deel als eerste een tijd neer, maar Leclerc ging er met een 1.34,829 ruim onderdoor, gevolgd door Hamilton. In de tweede run was Leclerc met een 1.34,723 nogmaals sneller, maar Verstappen achter hem ging er met 0,005 seconde onder door. De Nederlander maakte in die ronde een foutje in de eerste bocht, gaf daarna alles en ging vlak voor het einde van de ronde te wijd en raakte de tijd kwijt. Dit gaf de tweede positie aan Norris, voor Hamilton. Carlos Sainz moest genoegen nemen met plek vier, voor George Russell, Verstappen, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Sergio Perez en Oscar Piastri.