'Israël wil na grondoffensief in Gaza niet de macht overnemen'

De Israëlische minister van Defensie Joav Galant heeft duidelijk gemaakt dat Israël na een grondoffensief niet de permanente controle over de Gazastrook wil overnemen. Nadat de militante islamistische organisatie Hamas is verslagen, zal Israël afstand nemen van "de verantwoordelijkheid voor het leven in de Gazastrook", zei Galant.

Het was de eerste verklaring van een Israëlische regeringsfunctionaris over de langetermijnplannen voor de Gazastrook sinds Hamas op 7 oktober Israël binnenviel met een ongekende terreuraanval. Sindsdien voert Israël non-stop luchtaanvallen uit op doelen in de Gazastrook.

Galant zei dat de Israëlische soldaten zich moeten voorbereiden op het grondoffensief dat spoedig van start zal gaan. Israël gaat uit van drie fasen in zijn oorlog tegen Hamas. 

“We bevinden ons in de eerste fase, waarin een militaire campagne plaatsvindt met luchtaanvallen en later met een grondmanoeuvre met als doel het vernietigen van agenten en het beschadigen van de infrastructuur om Hamas te verslaan en te vernietigen”, zegt Gallant.

De tweede fase zal uit voortgezette gevechten bestaan, maar met een lagere intensiteit, omdat troepen werken aan het ‘elimineren van extremistische cellen’.

“De derde fase zal de creatie zijn van een nieuw veiligheidsregime in de Gazastrook, het wegnemen van Israëls verantwoordelijkheid voor het dagelijkse leven in de Gazastrook, en het creëren van een nieuwe veiligheidsrealiteit voor de burgers van Israël en de inwoners van het gebied rond Gaza”, aldus Galant.