Musk overweegt door DSA met X (Twitter) de EU te verlaten

Door nieuwe EU-wetgeving moeten sociale netwerken strenger optreden tegen desinformatie en opruiing. Dit past niet in het concept van Elon Musk. De eigenaar van X, voorheen Twitter, denkt er over om het platform in de EU te sluiten.

Elon Musk overweegt zijn online platform X (voorheen Twitter) terug te trekken uit de Europese Unie, volgens een bericht in de media. Aanleiding is de ontevredenheid van de techmiljardair over de digitale wet DSA, schrijft de website "Business Insider", die zich beroept op een insider die bekend is met het bedrijf.

De Digital Services Act (DSA) verplicht grote online platforms om consequent en snel op te treden tegen onder meer haatzaaiende uitingen. X ontving onlangs een lijst met vragen van de Europese Commissie, die meer wil weten over hoe de dienst aan zijn verplichtingen voldoet.

Aanleiding was het de verspreiding van oproepen tot geweld en desinformatie na de aanval op Israël door de islamistische Hamas. EU-commissaris Thierry Breton verwees onder andere naar berichten over gemanipuleerde beelden en opnames van videospelletjes die werden gepost als zijnde echte beelden. Musk toonde onbegrip over de onderzoeken. Er staan zware straffen op overtredingen van de DSA.

Volgens Business Insider is Musk aan het bespreken om X niet langer beschikbaar te maken in de EU of de toegang voor gebruikers in die regio te blokkeren. Musk heeft na de aankoop van Twitter meer dan de helft van het personeel ontslagen. Ook de teams die verantwoordelijk zijn voor contentcontrole werden hierdoor zwaar geraakt. Musk, die vroeger de Democraten steunde maar nu politieke opvattingen heeft van Amerikaans rechts, vind dat Twitter voor de overname de vrijheid van meningsuiting te veel had beperkt. Hij had na de overname al voorgesteld om Twitter alleen voor de VS beschikbaar te maken om kosten te besparen, schreef "Business Insider".

Het Meta-concern van Facebook heeft tot nu toe niet toegestaan dat de dit jaar gelanceerde Twitter-rivaal Threads in de EU wordt gebruikt, vanwege de digitale wetten van de EU. Waarnemers gaan er echter van uit dat de beperkingen op het samenvoegen van gegevens van verschillende diensten onder de paraplu van één groep eerder de reden is. De regels bepalen dat hiervoor expliciete toestemming van gebruikers vereist is.