VS: weer water in zuiden Gazastrook, grens Egypte gaat open voor hulpgoederen

Israël heeft de watervoorziening in het zuiden van de Gazastrook hersteld, aldus de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan. De leidingen staan weer open, Israëlische vertegenwoordigers hadden hem hiervan op de hoogte gesteld, vertelde Sullivan aan CNN. Hij ontving deze informatie over de ontwikkelingen van de afgelopen uren. Israël sloot de Gazastrook af van electriciteit en water na de aanval van Hamas een week geleden.

Sullivan benadrukte ook dat de Amerikaanse regering erop staat de burgers in Gaza te beschermen in het licht van een verwacht Israëlisch grondoffensief. “Wij staan voor de bescherming van burgers en we willen ervoor zorgen dat onschuldige Palestijnen die niets met Hamas te maken hebben, naar veilige gebieden kunnen gaan waar ze beschermd zijn tegen bombardementen en toegang hebben tot essentiële zaken als voedsel, water, onderdak en medicijnen."

De Israëlische minister van Energie, Israel Katz, bevestigde later in de middag dat de watervoorziening in delen van de zuidelijke Gazastrook zal worden hersteld. Dat heeft premier Netanyahu besloten in overleg met de Amerikaanse president Joe Biden. De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis had eerder gezegd dat de waterleidingen naar het gebied waren heropend. 

Volgens de Verenigde Staten zal Egypte nu toch de grens met de Gazastrook openen om hulpverlening mogelijk te maken. Na een ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Egyptische president Abdul Fatah al Sisi in Caïro, verklaarde Blinken dat Egypte de grensovergang bij Rafah zal openstellen voor humanitaire hulp aan Gaza. Het is nog niet duidelijk wanneer dit zal gebeuren.

Verschillende hulporganisaties hebben al noodhulp klaarliggen in Egypte en wachten op toestemming om deze naar de Gazastrook te kunnen brengen.