Opnieuw Darwin Award voor een plofkraker

Een 25-jarige inwoner van Kanaleneiland, bekend als traditionele kweekvijver voor plofkrakers, heeft op de vlucht na het plegen van zo'n plofkraak, deze daad met de dood moeten bekopen.

De verdachte zat met drie compagnons in een auto die in de vroege ochtend van 26 september, na het plegen van een plofkraak in Schlossvippach, een dorpje in Thüringen (Duitsland), van de weg raakte en in een naastgelegen rivier reed. De overige verdachten wisten de auto te water wel te verlaten en sloegen op de vlucht. Met behulp van o.a. speurhonden en een helikopter wist de politie het drietal later alsnog aan te houden.

Ismail El Abassi, medewerker van de Utrechtse politieke partij DENK maakt zich nu hard voor, om het lichaam van de overledene, naar Nederland te halen. De familie van de man wil hem, volgens islamitische traditie, zo snel mogelijk begraven. Dat kan echter niet zolang de Duitse autoriteiten het lichaam, inmiddels al tweeënhalve week later, nog niet vrijgeven.

In de regionale media werd gemeld dat de verdachten slechts 1000 euro buit hadden gemaakt, waarvan ook nog eens een deel verloren is gegaan bij de explosie. Vanzelfsprekend was de schade een veelvoud van dat bedrag. Op beelden van de buitenkant van het pand zijn vooral gesprongen ramen te zien.

Het plegen van plofkraken lijkt wel erg lucratief te zijn om een nominatie voor de Darwin Award binnen te halen. In 2020 kwam een 29-jarige Utrechter om het leven bij het testen van explosieven. In datzelfde jaar overleden op de A12 bij het Gelderse Zevenaar twee plofkrakers nadat ze, vluchtend vanuit Duitsland op hoge snelheid crashten. Ook werd er al eens een plofkraker doodgeschoten door de Duitse politie, terwijl hij nog met voorbereidingen bezig was.