Israël: gevechten gaan door, en sluit Gaza af van elektra, water, voedsel en brandstof

De bevolking van de Gazastrook gaat bloedige weken tegemoet. Na de aanval door het radicaal-islamitische Hamas kondigde het Israëlische leger (IDF) de grootste mobilisatie in zijn geschiedenis aan: het heeft 300.000 reservisten opgeroepen, meer dan ooit tevoren, zei de hoofdwoordvoerder van het leger, Daniel Hagari, rond het middaguur: "Wij gaan in het offensief."

Israël heeft opdracht gegeven tot een volledige sluiting van de Gazastrook na de verwoestende grote aanval van het islamitische Hamas. Minister van Defensie Joav Galant zei: "Er zal geen elektriciteit, geen voedsel en geen brandstof zijn." Alles zal gesloten zijn. 

Israël was zaterdag al gestopt met het leveren van elektriciteit aan de Gazastrook via zijn staatsenergieleverancier. Minister van Energie Israel Katz zei dat hij een bevel had ondertekend waarin hij de Israel Electric Company opdroeg 'te stoppen met het leveren van elektriciteit aan de Gazastrook'. 

Nadat Hamas in 2007 aan de macht kwam in de Gazastrook, legde Israël een blokkade op aan de smalle kuststrook. Volgens het Midden-Oostenkwartet, waartoe de VS, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties behoren, hebben de inwoners daar onder normale omstandigheden slechts 5 tot 15 uur per dag elektriciteit. Het Palestijnse grondgebied heeft tot nu toe tot 120 megawatt elektriciteit geïmporteerd van de Israëlische staatsenergieleverancier. Volgens het Midden-Oostenkwartet kan een thermische elektriciteitscentrale in Gaza theoretisch 140 megawatt elektriciteit opwekken, maar levert deze doorgaans slechts 60 tot 80 megawatt op.

De Gazastrook heeft een oppervlakte van ongeveer 365 vierkante kilometer. Er wonen bijna twee miljoen mensen in de regio. In de loop van de aanval op Israël vanuit de Gazastrook heeft de terroristische organisatie Hamas tientallen Israëli's ontvoerd, maar blijkbaar ook staatsburgers van andere landen. Israël voert sinds zaterdag massale vergeldingsaanvallen uit tegen de Gazastrook. Er wordt ook een grondoffensief verwacht. Aan beide zijden zijn inmiddels honderden doden en duizenden gewonden gevallen.

Reservisten opgeroepen
Israëlische reservisten sluiten zich aan bij een van de grootste en best uitgeruste legers ter wereld. De 9 miljoen inwoners van Israël worden te allen tijde beschermd door 173.000 actieve soldaten. Volgens de Britse denktank International Institute for Strategic Studies ( IISS ) is dit het derde grootste actieve leger ter wereld, met 20 soldaten per 1.000 inwoners. Alleen Noord-Korea (50,4) en Eritrea (33,8) hebben meer actief legerpersoneel per 1.000 inwoners. Vrouwen vormen ongeveer een derde van de Israëlische strijdkrachten.

Als alle 465.000 reservisten worden gemobiliseerd, zal de Israëlische strijdmacht toenemen tot 76 soldaten per 1.000 inwoners. Ook is er modern materieel aanwezig, zoals gevechtsvliegtuigen, helikopters, tanks en artillerie.

Volgens voormalig BND-man Gerhard Conrad hebben ze te maken met ongeveer 10.000 gewapende Hamas-strijders. Naar zijn schatting was ongeveer een vijfde van hen betrokken bij de verrassingsaanval op Israël: "Voor deze operatie hadden ze waarschijnlijk drie of vier compagnieën nodig, in totaal misschien 2.000 man", zei Conrad in een interview met 'Zeit'. Een Israëlische militaire woordvoerder schatte het aantal Palestijnen dat Israël binnenviel op ongeveer 1.000.

Hamas heeft minstens 170 mensen ontvoerd
De taak van de Israëlische strijdkrachten is duidelijk. De komende weken moeten ze zoveel mogelijk Hamas-strijders elimineren, de logistiek van de terroristische organisatie in de Gazastrook vernietigen en de organisatie als politieke actor volledig elimineren.

Tegelijkertijd moeten de Israëlische soldaten zoveel mogelijk Israëlische gijzelaars zien te redden die de afgelopen twee dagen door Hamas-strijders uit omliggende steden en dorpen zijn ontvoerd en naar de Gazastrook zijn gebracht. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zouden ongeveer 170 Israëliërs in handen zijn van Hamas. In een televisieverklaring zei een Hamas-woordvoerder echter dat het aantal ontvoerden hoger was dan Netanyahu beweerde.

Als er – zoals te verwachten is – een groot grondoffensief plaatsvindt en het Israëlische leger voor het eerst sinds de terugtrekking in 2005 met duizenden soldaten de Gazastrook binnen marcheert, geloven deskundigen dat er weinig hoop is voor de Israëlische gijzelaars. Als er een grondoffensief plaatsvindt, is het duidelijk: veel gijzelaars zullen sterven, zei politicoloog Carlo Masala. Dit omdat Hamas burgers gebruikt als menselijk schild.

Op het forum wordt in NWS door users de meest actuele zaken over deze oorlog besproken.

Time line aanval door Hamas

Livestream Gaza

Livestream Ashkelon, boven de Gazastrook