Amsterdam hijst Israëlische vlag Stopera: 'Enorm aangedaan door het brute geweld'

Vanaf morgen wappert de Israëlische vlag aan de Stopera in Amsterdam, dat heeft burgemeester Femke Halsema 'in lijn met het besluit van het kabinet' besloten. "Samen met Amsterdammers is het college enorm aangedaan door het brute geweld van Hamas tegen onschuldige burgers." Zo meldt AT5.

De vlag is een steunbetuiging aan de Israëlische bevolking en aan Amsterdammers met vrienden en familie in Israël die in angst en onzekerheid verkeren, laat de gemeente weten. Daarnaast "leeft het college zeer mee met onschuldige slachtoffers aan Palestijnse zijde".

Schriftelijke vragen
Fractievoorzitter Claire Martens - America (VVD) riep de gemeente op om steun te betuigen aan Israël. Annabel Nanninga (JA21) deed dezelfde oproep in schriftelijke vragen die ze stelde aan het college van burgemeester en wethouders.

De Israëlische vlag werd gisteravond al op meerdere plekken getoond in Europa, onder andere op de Brandenburger Tor in Berlijn en op het gebouw van het Europees Parlement. Het kabinet liet vandaag weten op het Binnenhof een vlag te hijsen. En morgen komt er dus een vlag bij de Stopera.

Oorlog
De militaire tak van Hamas heeft gisteren vanuit de Gazastrook tweeduizend raketten afgevuurd op doelen in Israël Onder andere in Tel Aviv en Jeruzalem ging het raketalarm af. Ook zijn Palestijnse militanten in het zuiden van Israël de grens overgestoken en hebben daar Israëlische burgers gedood en gegijzeld. Volgens Israël zijn er zeker honderd burgers meegenomen naar Gaza.

Operatie Al-Alqsa Storm, zoals de aanval door Hamas wordt genoemd, is een ongekende escalatie van het conflict. Israëlische president Netanyahu heeft gewaarschuwd dat "de vijand een ongekende hoge prijs zal betalen."