Kiptum verplettert wereldrecord marathon, Hassan pakt twee majorzege

Atleet Kelvin Kiptum heeft in Chicago het wereldrecord op de marathon verpletterd. De 23-jarige Keniaan snelde op het grotendeels vlakke parcours in Chicago naar een fenomenale tijd van 2:00.35 uur, meer dan een halve minuut sneller dan Eliud Kipchoge in Berlijn vorig jaar (2:01.09).

Kiptum liep al snel samen met alleen nog maar landgenoot Daniel Mateiko, nadat de gangmakers vroegtijdig af moesten haken. Na een kilometer of dertig ging Kiptum er definitief vandoor bij Mateiko, die tussen 35 en 40 kilometer af moest haken. Plek twee was zo voor landgenoot Benson Kipruto in 2:04.02 uur, voor de Belg Bashir Abdi, die in 2:04.32 finishte.

Bij de vrouwen ging het al snel tussen Sifan Hassan en de Keniaanse Ruth Chepngetich, maar na een ruime 25 kilometer liet Hassan haar opponente achter. De Nederlandse, bij haar debuut al de beste tijdens de marathon van Londen, snelde lekker door en liep naar haar tweede majorzege in twee marathons in een indrukwekkende 2:13.44 minuten, de tweede tijd ooit gelopen en uiteraard een Europees record - alleen de Ethiopische Tigist Assefa was onlangs sneller met haar 2:11.53 in Berlijn. Chepngetich kwam na 2:15.37 uur als tweede over de meet, de Ethiopische Megertu Alemu volgde na 2:17.09 uur.