Hamas in oorlog met Israel dag 2, beschietingen vanuit Libanon

Tientallen Palestijnse militanten trokken zaterdagmorgen de streng beveiligde grens met Israël over, waarna op tal van plaatsen in Israël grondgevechten uitbraken. Het Israëlische leger voerde op zijn beurt vergeldingsacties uit op Gaza. Hamas-strijders zijn actief en vuren hun wapens af terwijl ze door de straten van Israël trekken.

Er wordt geschat dat minstens 300 Israëliërs zijn omgekomen en meer dan 1590 burgers gewond zijn geraakt. In de Gazastrook werden zeker  313 Palestijnen gedood en raakten 1990 mensen gewond na tegenaanvallen van het Israëlische leger. Zowel Hamas als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt van een oorlog. Hamas noemt de aanval Operatie al-Aqsa-storm. 

Update 13.00 uur: De Hezbollah heeft afgelopen nacht vanuit Libanon beschietingen uitgevoerd op Israël. In een verklaring vanochtend zei Hezbollah dat het drie Israëlische posities in het Shebaa Farms-gebied, dat zij als bezet Libanees grondgebied beschouwt, heeft aangevallen met artilleriegranaten en geleide raketten. “Op weg naar de bevrijding van wat er overblijft van ons bezette Libanese land en in solidariteit met het zegevierende Palestijnse verzet”, schrijft de groep. Israël heeft daarop vandaag het zuiden van Libanon onder vuur genomen.

Het Israëlische leger zegt honderden leden van de militante islamistische Hamas te hebben gedood, vannacht is het ze gelukt om op verschillende locaties zo'n 50 gijzelaars te bevrijden.   

In Egypte heeft een politieagent twee Israëlische toeristen en een Egyptenaar doodgeschoten. De agent is gearresteerd.

Al Jazeera meldt dat Abu Obeida, woordvoerder van de Al-Qassam Brigade, heeft de bevolking opnieuw opgeroepen om "zich aan te sluiten bij de strijd". In de ochtend staken talloze strijders uit de Gazastrook opnieuw de grens met Israël over. Verwacht wordt dat in verschillende steden de gevechten opnieuw zullen oplaaien.  

 Livestreams Israël:


Eerdere berichtgeving: De Israëlische premier Benjamin Netanyahu roept alle Palestijnen op om Gaza te verlaten. Het Israëlische leger zal de schuilplaatsen van Hamas in Gaza tot “puin” reduceren, zei Netanyahu in een televisietoespraak. Hamas-leider Ismail Haniyeh kondigde aan dat hij de strijd zal uitbreiden van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. “De strijd is doorgedrongen tot het hart van de ‘zionistische eenheid’”, zegt hij. 

Het Israëlische leger zegt dat het nog steeds vecht tegen “honderden” gewapende indringers uit de Gazastrook in Israël. Legerwoordvoerder Richard Hecht reageerde op vragen van journalisten over hoeveel strijders van het Hamas-offensief zich nog op Israëlisch grondgebied bevonden: "Honderden." De gevechten tegen Hamas-aanhangers zouden op “22 locaties” doorgaan, zei Hecht.  De legerwoordvoerder bevestigde ook dat er meerdere Israëlische burgers en militairen werden gegijzeld in Beeri en ook in Ofakim. 

Iran beschrijft de aanvallen van Hamas als een daad van zelfverdediging en roept moslimlanden op Palestina te steunen. Deze stap is een “natuurlijke reactie op het oorlogszuchtige en provocerende beleid van de zionisten”, citeerden de Iraanse staatsmedia een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Op meerdere plaatsen in Europa is er extra politie op de been om in te kunnen grijpen bij mogelijke incidenten. Frankrijk en Duitsland hebben zaterdag extra veiligheidsmaatregelen ingevoerd bij Joodse en Israëlische gebouwen zoals synagoges, scholen en monumenten.

Lees meer op Palestijnse inval in Israël, Hamas in oorlog met Israël

Op het forum is ook een actueel topic over dit onderwerp in NWS.