Russen moorden 51 Oekraïense burgers uit in dorpje van 300 inwoners

Bij een Russische aanval op een café en winkel in Oost-Oekraïne zijn gisteren ruim vijftig mensen om het leven gekomen – een zesde van de hele dorpsbevolking, aldus president Zelenskyy. De VN en de EU hebben de aanval krachtig veroordeeld.

De zware Russische raketaanval op het dorp Hrosa in de oostelijke Oekraïense regio Charkov, waarbij meer dan vijftig mensen om het leven kwamen, veroorzaakte internationale verontwaardiging. Het Russische leger is "in en in slecht", zei de Oekraïense president Zelenskyy in zijn videotoespraak. Vertegenwoordigers van de EU en de Verenigde Naties veroordeelden ook krachtig de brutale aanval op burgers.

Volgens Zelenskyy woonden er iets meer dan 300 mensen in Hrosa. Bij de aanval – die werd beschouwd als de ergste in de regio Charkov sinds het begin van de oorlog – kwam een zesde van de dorpsbevolking om het leven. “Dit is een brutale, genocidaal-achtige agressie van Rusland”, zei het Oekraïense staatshoofd.

Russische aanval tijdens uitvaartdienst
“Dit was een opzettelijke raketaanval op een dorp in de regio Charkov, gericht op een supermarkt en een café”, zei Zelenskyy. "De Russische militairen moeten bewust deze plek hebben gekozen om toe te slaan. Dit was geen blinde aanval." Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn 51 mensen, onder wie een zesjarig kind, omgekomen door het Russisch raketvuur in Hrosa. Er werden drie mensen vermist.

Op het moment van de aanval hadden de dorpelingen zich in het café verzameld voor een herdenkingsdienst voor een overleden burger. De reddingswerkzaamheden waren gisteravind afgerond, onder het puin werden geen slachtoffers meer gevonden.