Prins Bernhard was lid van Hitlers partij NSDAP, lidmaatschapskaart gevonden

Er bestond al weinig twijfel, maar nu is er onomstotelijk bewijs dat prins Bernhard lid was van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. In het archief van de prins is de originele NSDAP-lidmaatschapskaart gevonden.

Flip Maarschalkerweerd onthult in zijn boek De achterblijvers, dat vandaag is gepubliceerd, dat hij de originele lidmaatschapskaart van de prins heeft ontdekt. Maarschalkerweerd is voormalig directeur van het Koninklijk Huisarchief en vond de kaart in het privéarchief van de prins op paleis Soestdijk, dat hij moest inventariseren na diens overlijden in 2004. Prins Bernhard heeft altijd ontkend lid te zijn geweest van de nazipartij, zelfs toen hij eerder met bewijs werd geconfronteerd. In 1996 meldden historici al dat ze een kopie van zijn lidmaatschapskaart hadden gevonden in de Verenigde Staten. Ook werd er correspondentie gevonden waarin hij zijn lidmaatschap opzegde in 1936, het jaar waarin hij zich verloofde met Juliana. Bernhard gaf alleen toe dat hij een tijd lid was geweest van een afdeling van de SS.

De NSDAP, de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij, was de partij van Hitler. Hij kwam in 1933 in Duitsland aan de macht. De nazi's streefden naar een 'raciaal zuiver' Duitsland en vermoordden voor dat doel miljoenen mensen.

De Rijksvoorlichtingsdienst en demissionair premier Mark Rutte hebben nog niet gereageerd op het bewijs van het lidmaatschap. De joodse gemeenschap en het Prins Bernhard Cultuurfonds reageerden verbijsterd.

Een deel van de Tweede Kamerleden (SP, D66, PvdD en GL-PvdA) hebben Rutte verzocht een onderzoek in te stellen naar het nazi-verleden van Prins Bernhard.