Geen harde bewijzen bij hoorzitting afzettingsprocedure Joe Biden

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Republikeinen een eerste hoorzitting gehouden om te bepalen of er gronden zijn voor een afzettingsprocedure tegen president Biden. De eerste getuigen die werden opgeroepen hebben verklaard dat er onvoldoende bewijs is om dit te rechtvaardigen. Bovendien is het zeer twijfelachtig of het politiek haalbaar is om tot afzetting over te gaan.

Tijdens de zittingen wordt met name gekeken naar de betrokkenheid van de familieleden bij het werk van Biden, die vicepresident was onder Barack Obama van 2009 tot 2017 en sinds 2021 president is.

Vooral zijn zoon Hunter ligt onder vuur. Hij wordt ervan beschuldigd geld te hebben verdiend door de suggestie te wekken dat hij toegang kon verschaffen tot zijn vader. De Republikeinen hebben bijvoorbeeld Chinese betalingen aan Hunter Biden gepresenteerd, waarbij als postadres het huis van zijn vader werd gebruikt. Volgens hen is dit bewijs dat Biden senior hiervan mee heeft geprofiteerd.

Bidens advocaat heeft echter direct gereageerd en verklaard dat het huis destijds officieel het adres van Hunter was. Hij noemde de beschuldigingen “leugens die direct worden weerlegd zodra de feiten op tafel komen”. Een deskundige getuige die door de Republikeinen was opgeroepen, was ook niet overtuigd van voldoende bewijslast tegen Biden. Zelfs als zijn zoon daadwerkelijk toegang tot zijn vader zou hebben verkocht, is er geen bewijs dat zijn vader hiervan op de hoogte was of hiervan heeft geprofiteerd. “Ik geloof niet dat het huidige bewijs voldoende is voor een afzettingsprocedure”, aldus rechtsgeleerde Turley tijdens de zes uur durende hoorzitting. “Ze hebben geen enkel bewijs”, zei de belangrijkste Democraat in de commissie, Raskin.