Wereldgezondheidsorganisatie bezorgd over toename coronagevallen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de toename van het aantal coronagevallen in verschillende landen in de aanloop naar de komende winter. Helaas melden niet alle landen de gevallen, maar onder degenen die de WHO informeren zijn de ziekenhuisopnames en behandelingen voor Covid-19 op intensive care-afdelingen toegenomen, zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus in Genève.

Hij noemde het Amerikaanse continent en Europa. Het aandeel gevaccineerde mensen in de risicogroepen is zorgwekkend laag. “Covid-19 is misschien niet meer zo’n acute crisis als twee jaar geleden, maar dat betekent niet dat we de ziekte kunnen negeren”, aldus Tedros.

Volgens diverse onderzoeken veroorzaken de varianten die momenteel in omloop zijn geen ernstiger ziektebeeld dan de eerdere varianten, zegt Covid-19-specialist Maria Van Kerkhove. Ze roept overheden op om door te gaan met testen, zodat de verspreiding van varianten in de gaten kan worden gehouden. Ze benadrukte dat de bekende beschermende maatregelen tegen infecties nog steeds effectief zijn: kamers ventileren, handen desinfecteren, in drukke ruimtes een mondmasker dragen en je laten vaccineren.