Blokkade A12, 4 agenten op de fiets, om 14.00 uur versterking en ontruiming

Op woensdag wordt de Utrechtsebaan (A12) voor de negentiende keer bezet door klimaatdemonstranten, maar dit keer is er bijna geen politie aanwezig. Rond 12.00 uur lopen enkele tientallen activisten de weg op. Volgens een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen “is er een moment waarop andere zaken prioriteit krijgen”.

Bij eerdere blokkades van de A12 waren er altijd veel agenten aanwezig, maar op woensdag zijn er slechts vier agenten op fietsen gekomen. “Er is de afgelopen tijd veel politie-inzet geweest”, verklaart de woordvoerder van de burgemeester. “Daardoor zijn andere zaken stil komen te liggen.” Welke zaken precies worden bedoeld, is niet bekend.

Toen de demonstranten beseften dat er geen actie door de politie werd ondernomen, besloten ze ook de tunnelbak van de A12 in te lopen. Uiteindelijk waren er enkele tientallen mensen op de weg aanwezig.

Kort voor 14.00 uur werd er alsnog door de politie ingegrepen. De demonstranten werden eerst gevraagd om te vertrekken en toen ze weigerden, werden ze één voor één verwijderd van het asfalt.

Bij het beëindigen van het protest zijn verschillende politieagenten ingezet. Het is niet duidelijk of dit meer of minder agenten zijn dan op de eerdere dagen van de blokkade.