Azerbeidzjan en ArmeniŽrs komen staakt-het-vuren overeen

Na de aanval van gisteren door Azerbeidzjan op de regio Nagorno-Karabach legden de Armeniërs daar hun wapens neer. De autoriteiten zeiden dat ze hadden ingestemd met een staakt-het-vuren, bemiddeld door Russische vredeshandhavers. Daarom trad deze om 12.00 uur in werking.

Het Russische persbureau Interfax meldde dat de overeenkomst de ontwapening en ontbinding van de Armeense strijdkrachten in Nagorno-Karabach nastreeft. De Armeense autoriteiten hebben ook gesprekken aangekondigd over de status van Nagorno-Karabach, die morgen zullen beginnen. De Azerbeidzjaanse regering bevestigde het staakt-het-vuren.

Azerbeidzjan lanceerde gisteren een grote aanval op de Kaukasus. Er werd gezegd dat het een antiterreuroperatie was, gericht tegen militaire doelen. Volgens het internationaal recht behoort Nagorno-Karabach tot Azerbeidzjan, maar wordt het bewoond door een meerderheid van Armeniërs. Volgens Armeense bronnen kwamen bij de aanslagen zeker 27 mensen om het leven. Duizenden  burgers werden in veiligheid gebracht.

Tientallen jaren oud conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan
De twee voormalige Sovjet-buren Armenië en Azerbeidzjan vechten al tientallen jaren om Nagorno-Karabach. Pas in 2020 veroverde het Azerbeidzjaanse leger grote delen van Karabach. Een staakt-het-vuren waarover vervolgens werd onderhandeld, werd herhaaldelijk verbroken. Nagorno-Karabach riep in 1991 de onafhankelijkheid uit, maar dit wordt internationaal niet erkend.