Erdogan: indien nodig nemen we afscheid van de Europese Unie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag gezegd dat Turkije mogelijk afscheid zal nemen van de Europese Unie, waarmee hij impliceert dat het land overweegt zijn aanvraag om zich bij het 27 landen tellende blok aan te mogen sluiten, terug te trekken.

“De EU doet inspanningen om de banden met Turkije te verbreken”, zei hij tegen verslaggevers voordat hij naar de 78e Algemene Vergadering van de VN in New York vertrok.

“We zullen de situatie evalueren en indien nodig zullen we afscheid nemen van de EU”, zei Erdogan.

Hij reageerde op een vraag over een recent door het Europees Parlement aangenomen rapport, waarin werd gesteld dat “het toetredingsproces onder de huidige omstandigheden niet kan worden hervat, en dat de EU wordt opgeroepen om ‘een parallel en realistisch raamwerk’ voor de betrekkingen tussen de EU en Turkije te onderzoeken.”

Turkije heeft in 1999 een aanvraag ingediend om lid te worden van de Europese Unie, en de toetredingsonderhandelingen begonnen in 2005. De toetredingsonderhandelingen werden in 2018 bevroren vanwege de “democratische terugval” in Turkije, aldus het Europees Parlement. 

De verklaring van Erdogan kwam zaterdag ruim een week nadat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken het besluit van zijn land om tot de EU toe te treden bevestigde en er bij de EU op aandrong de nodige stappen te nemen om Turkije tot de EU toe te kunnen laten.