FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 september 2023

Polsstokhoogspringer Duplantis pakt wereldrecord, Klaver 3e in Diamond League-finale

In het Amerikaanse Eugene is zondagavond het globale atletiekseizoen afgesloten met de tweede avond in de Diamond League-finale aldaar. Eerder meldden we al onder meer de dominante zege van Femke Bol, maar wat Nederlandse optredens en internationale topprestaties bleef het daar niet bij.

3000m mannen
We kregen een zinderende eindsprint tussen Yomif Kejelcha uit Ethiopië en de Noor Jakob Ingebrigtsen, die een dag eerder nog de mijl won. Ingebrigtsen leek te winnen, Kejelcha leek dan weer voorbij te komen, maar toch won de Noor: 7:23,63 - een verbetering van zijn eigen Europese record en de derde tijd ooit - tegen 7:23,64 minuten, één honderdste van een seconde. De Amerikaan Grant Fisher werd in 7:25,47 minuten derde.

400m vrouwen
Lieke Klaver was namens Nederland van de partij en maakte op voorhand wel een kans op de top-3, wat terecht was: met een uitstekend slotstuk liep ze in een prima 50,47 seconden naar de derde plek, achter de Poolse Natalia Kaczmarek (50,38) en de ongenaakbare Dominicaanse Marileidy Paulino, die in 49,58 seconden de winst pakte.

110m horden mannen
De Amerikaan Grant Holloway startte weer prima, maar niet goed genoeg: olympisch kampioen Hansle Parchment uit Jamaica kwam fantastisch op dreef, schopte de turbomotor aan en snelde naar een indrukwekkende tijd van 12,93 seconden. Holloway werd in 13,06 seconden tweede, voor landgenoot Daniel Roberts (13,07).

Polsstokhoogspringen mannen
Dat Armand Duplantis zou winnen leek vooraf al wel min of meer duidelijk en zo geschiedde: zijn derde sprong van de competitie ging al over 6,02 meter, twintig centimeter hoger dan nummer twee Ernest John Obiena uit de Filipijnen - de Amerikaan Sam Kendricks werd met 5,72 meter derde. Duplantis liet de lat op 6,23 meter, één centimeter boven zijn wereldrecord, en dat ging in poging één gelijk al goed, het nieuwe wereldrecord was een feit.

Discuswerpen vrouwen
Een Amerikaans feestje, met dit keer Valarie Allman als nummer één: 68,66 meter in haar eerste worp bleek genoeg voor de winst, hoewel kersvers wereldkampioene Laulauga Tausaga er met 68,36 meter niet ver af zat. Plek drie ging met 66,85 meter naar de Kroatische Sandra Perkovic, voor de 66,03 meter van Jorinde van Klinken.

100m horden vrouwen
Zoals eigenlijk het hele jaar al werd het een spannende race, met dit keer de Nigeriaanse wereldrecordhoudster Tobi Amusan als winnares in 12,33 seconden. Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico werd in 12,38 seconden tweede, voor de 12,44 van de Amerikaanse Kendra Harrison.

Verspringen vrouwen
In de derde ronde sprong Ese Brume uit Nigeria naar 6,85 meter, wat de Servische Ivana Vuleta in de zesde en laatste ronde evenaarde. Vuleta's op één na beste poging was 6,77 meter en dat leverde de winst op tegen de 6,69 meter van Brume, die haar laatste poging met een blessure moest laten schieten. Plek drie ging met 6,77 meter naar de Amerikaanse Quanesha Burks.

800m vrouwen
Dé strijd op de 800 meter werd in de laatste meters volle bak gevoerd: de Amerikaanse Athing Mu tegen de Schotse Keely Hodgkinson. De twee jutten elkaar op naar een geweldige tijd, waarbij Mu de winst pakte in een nationaal record van 1:54,97 minuten - alleen Pamela Jelimo en Caster Semenya liepen deze eeuw ook onder de 1:55. Hodgkinson werd in 1:55,19 minuten tweede, voor de Jamaicaanse Natoya Goule-Toppin, die in 1:55,96 óók een nationaal record liep.

Kogelstoten mannen
Zoals altijd was Ryan Crouser de favoriet, maar de Amerikaan was niet de enige die lekker in de wedstrijd zat. Sterker nog, landgenoot Joe Kovacs zat er nóg beter in: 22,93 meter was uiteindelijk de winnende stoot, twee centimeter verder dan Crouser. De Nieuw-Zeelander Tom Walsh werd met een eveneens uitstekende 22,69 meter derde.

200m mannen
Olympisch kampioen Andre de Grasse heeft een lastige tijd achter de rug, maar lijkt nu echt weer helemaal terug: de Canadees snelde overtuigend naar de winst in een zeer scherpe 19,76 seconden. De Amerikaan Kenny Bednarek werd in 19,95 seconden tweede, voor landgenoot Erriyon Knighton (19,97).

200m vrouwen
Alle ogen waren vooraf gericht op Shericka Jackson, uiteraard met het uit 1988 stammende wereldrecord van Florence Griffith-Joyner (21,34) in gedachten. Dat was ook nu net iets teveel van het goede, maar met 21,57 seconden liep Jackson wel de achtste tijd ooit - ze heeft nu vijf van de acht snelste tijden ooit in handen, drie daarvan dit jaar. De Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou werd in 22,10 seconden tweede, voor de Bahamiaanse Anthonique Strachan (22,16) - Tasa Jiya werd in 22,92 achtste.

Bol domineert Diamond League-finale, wereldrecord 5km Tsegay

In het Amerikaanse Eugene wordt zondagavond de laatste Diamond League-wedstrijd van het atletiekseizoen afgewerkt. De tweede avond van de finale leverde in de eerste helft al mooie dingen op, zoals een Nederlandse zege én een wereldrecord.

800m mannen
De Canadees Marco Arop was al een tijdje aan het jagen op het nationale record, maar bleef er nét boven. Weer ging de kersvers wereldkampioen er halverwege vandoor, maar hij werd gevolgd en de jonge Keniaan Emmanuel Wanyonyi snelde hem in de laatste meters voorbij: winst in een beste wereldjaarprestatie van 1:42,80 minuten, voor Arop, die met 1:42,85 minuten dan wél het Canadees record pakte. Plek drie was in 1:43,06 minuten voor de Algerijn Djamel Sedjati.

Hoogspringen vrouwen
Het werd een prachtige tweestrijd tussen de Oekraïnse Yaroslava Mahuchikh en Nicola Olyslagers uit Australië, waarin beide dames een beste wereldjaarprestatie van 2,03 meter haalden. Op 2,05 meter slaagden ze beiden niet en dus ging de winst op basis van het aantal foutsprongen naar Mahuchikh, voor Olyslagers en de Servische Angelina Topic (1,95m).

Discuswerpen mannen
In principe ging het tussen de Sloveen Kristjan Ceh en Daniel Ståhl uit Zweden, zoals wel vaker, maar dat was buiten Matthew Denny gerekend: de Australiër gooide in zijn zesde en laatste poging ineens een nationaal record van 68,43 meter en pakte daarmee zowaar de winst. Ceh werd met 67,64 meter tweede, voor de 67,36 meter van Ståhl.

Verspringen mannen
In de vierde van zes rondes kwamen zowel de Zwitser Simon Ehammer als Tajay Gayle uit Jamaica tot 8,22 meter, wat ook de twee verste sprongen bleven. Ehammer's op één na beste sprong was 8,12 meter, vier centimeter beter dan die van Gayle, en dus won de Zwitser. Plek drie was met 8,15 meter voor de Japanner Yuki Hashioka.

5000m vrouwen
Beatrice Chebet uit Kenia en de Ethiopische Gudaf Tsegay gingen geweldig hard en vooral in de slotfase stond er geen maat op Tsegay. Ze gooide de turbo aan en liep naar een fenomenale 14:00,21 minuten, een dik nieuw wereldrecord, na Faith Kipyegon's 14:05,20 van eerder dit jaar. Chebet werd met 14:05,92 tweede, de derde tijd ooit, ver voor de Ethiopische Ejgayehu Taye (14:21,52).

400m horden vrouwen
Femke Bol was uiteraard de topfavoriet en dat maakte ze weer helemaal waar: Shamier Little kon even mee, maar in de slotfase moest de Amerikaanse toch echt weer passen. Bol ging er vandoor en won in een wederom prachtige 51,98 seconden, voor Little (53,45) en de Jamaicaanse Rushell Clayton (53,56).

Smith vraagt rechter Trump te verbieden over verkiezing 2020 te praten

Waarschijnlijk om potentiële intimidatie van getuigen en beïnvloeding van het proces door Trump te voorkomen heeft speciaal aanklager Jack Smith gisteren aan rechter Tanya Chutkan gevraagd om een spreekverbod tegen de voormalige president uit te vaardigen.

Het is geen bijzondere maatregel, ze worden in high-profile zaken vaker ingezet, maar het is voor Donald Trump's campagnestrategie voor 2024 natuurlijk wel vervelend als hij niet meer feitenvrij allerlei nonsens mag roeptoeteren over het zogenaamde onrecht dat hem bij de verkiezingen van 2020 zou zijn aangedaan. Hij mag natuurlijk wel over beleidsplannen en dergelijke spreken. Dat is geen enkel probleem.

Het verzoek tot een beperkt spreekverbod is de meest directe reactie van de aanklagers namens Jack Smith op de openbare verklaringen van de voormalige president tot nu toe. Het ministerie van Justitie zei dat het bevel nodig is om de integriteit van het proces van Trump in maart te beschermen. Trump heeft al de opdracht gekregen om potentiële getuigen niet te intimideren of met hen over de feiten van de zaak te praten.

Bij hun betoog wezen de aanklagers op valse publieke verklaringen die Trump eerder rond de verkiezingen van 2020 had afgelegd “om het publieke vertrouwen in het verloop van de verkiezingen te beïnvloeden en individuen die hem tegenspraken te intimideren.”

Chutkan, een door Obama aangestelde rechter die toezicht houdt op de strafzaak in Washington, DC, heeft nog geen beslissing genomen over het verzoek.

Trump heeft de motie van de speciale raadsman vrijdag in een Truth Social-post verworpen, waarbij hij Smith ‘gestoord’ noemde en beweerde dat het een poging was om de leidende Republikeinse presidentskandidaat het zwijgen op te leggen voor de verkiezingen van 2024.

Het federale onderzoek naar verkiezingsinmenging is een van de vier strafzaken tegen de voormalige president. Trump wordt in deze zaak geconfronteerd met vier aanklachten, waaronder belemmering van een officiële procedure en samenzwering om de Verenigde Staten te misleiden.     


Rusland haalt 80% van zijn troepen weg langs NAVO grens

De dreiging van NAVO aan de grens met Rusland lijkt toch eigenlijk best wel mee te vallen volgens Moskou. Tenminste, volgens de Noorse opperbevelhebber Eirik Krisstoffersein, heeft Rusland het aantal troepen aan de Noors-Russische grens teruggebracht naar zo'n 20% van wat het was vlak voor de inval in Oekraïne. 

Dezelfde situatie doet zich voor aan de Russische grens met Finland, merkte Rob Bauer, voorzitter van het militaire comité van de NAVO, op.

Volgens Kristoffersen laat dit besluit duidelijk zien dat Poetin weet dat de NAVO geen bedreiging is voor de Russische Federatie: "Als hij geloofde dat wij een bedreiging voor Rusland waren, zou hij zijn troepen niet ten oorlog hebben getrokken in Oekraïne."

Omtzigt: PVV respecteert rechtsstaat niet, dus geen interesse in samenwerking

Pieter Omtzigt blijft standvastig in zijn besluit om niet met de PVV in een regering te willen. Tijdens het tv-programma Buitenhof verklaarde hij dat de standpunten van die partij “de fundamenten van de rechtsstaat aantasten” en dat hij daar grote bezwaren tegen heeft.

Omtzigt benadrukte dat hij met zijn partij Nieuw Sociaal Contract juist wil regeren met partijen die de rechtsstaat respecteren, en in zijn ogen hoort de PVV daar niet bij. “Dat is de afgelopen jaren zeker niet gebleken.”

Het feit dat partijleider Geert Wilders gisteren in De Telegraaf verklaarde dat de PVV de scherpe randjes heeft afgeschuurd, verandert niets aan Omtzigt’s standpunt. Ook de “dringende oproep” van Wilders in het artikel om hem niet uit te sluiten, heeft geen invloed op zijn eerdere beslissing. Omtzigt wilde niet expliciet zeggen dat hij de PVV uitsluit, maar hij maakte wel duidelijk dat hij weinig interesse heeft om met Wilders samen te werken. Hij opperde ook de mogelijkheid van een minderheidscoalitie, waarbij er geen strikt regeerakkoord nodig is. Dit zou meer ruimte bieden voor discussie in het parlement.

Erdogan: indien nodig nemen we afscheid van de Europese Unie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag gezegd dat Turkije mogelijk afscheid zal nemen van de Europese Unie, waarmee hij impliceert dat het land overweegt zijn aanvraag om zich bij het 27 landen tellende blok aan te mogen sluiten, terug te trekken.

“De EU doet inspanningen om de banden met Turkije te verbreken”, zei hij tegen verslaggevers voordat hij naar de 78e Algemene Vergadering van de VN in New York vertrok.

“We zullen de situatie evalueren en indien nodig zullen we afscheid nemen van de EU”, zei Erdogan.

Hij reageerde op een vraag over een recent door het Europees Parlement aangenomen rapport, waarin werd gesteld dat “het toetredingsproces onder de huidige omstandigheden niet kan worden hervat, en dat de EU wordt opgeroepen om ‘een parallel en realistisch raamwerk’ voor de betrekkingen tussen de EU en Turkije te onderzoeken.”

Turkije heeft in 1999 een aanvraag ingediend om lid te worden van de Europese Unie, en de toetredingsonderhandelingen begonnen in 2005. De toetredingsonderhandelingen werden in 2018 bevroren vanwege de “democratische terugval” in Turkije, aldus het Europees Parlement. 

De verklaring van Erdogan kwam zaterdag ruim een week nadat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken het besluit van zijn land om tot de EU toe te treden bevestigde en er bij de EU op aandrong de nodige stappen te nemen om Turkije tot de EU toe te kunnen laten. 

Jumbo-Visma voltooit unieke trilogie met eindwinst Kuss in Vuelta, Groves wint slotrit

Jumbo-Visma heeft historie geschreven door als eerste team ooit alle grote rondes in één jaar te winnen. Na de Giro d’Italia met Primoz Roglic en de Tour de France met Jonas Vingegaard voltooide Sepp Kuss in de Vuelta de trilogie. De slotrit in de Ronde van Spanje werd gewonnen door Kaden Groves.

De slotetappe met aankomst in Madrid was maar 100 kilometer lang. Na de verschillende fotomomenten en felicitaties werd er op de plaatselijke rondes in Madrid hard gekoerst. Remco Evenepoel ging op iets minder dan veertig kilometer in de aanval en kreeg Filippo Ganna en Kaden Groves met zich mee. Het drietal reed naar drie andere renners en samen maakte ze er een mooie finale van. De zes kregen nooit meer voorsprong dan 25 seconden en dankzij goed samenwerken leken ze uit handen van het peleton te blijven.

In de slotkilometer leek het toch samen te komen, maar op 500 meter van de finish ging Evenepoel aan en zorgde daarmee dat Groves zijn derde ritzege wist te pakken, voor Ganna.

In het eindklassement veranderde er niks. Jumbo-Visma bezet daarmee het volledige eindpodium van de 78ste Ronde van Spanje, met de Deense dubbele Tourwinnaar Vingegaard op plaats twee en de Sloveen Roglic, Vueltawinnaar in 2019, 2020 én 2021, als nummer drie. Kuss reed dit jaar alle grote rondes en ook bij de andere grote rondes die de Nederlandse ploeg won maakte Kuss daar deel van uit.

Results powered by FirstCycling.com

Noordwijk wil dat twee hotels stoppen met kamerverhuur arbeidsmigranten

Het voormalige Fletcher Badhotel en Hotel Waikiki in Noordwijk moeten stoppen met het huisvesten van arbeidsmigranten afkomstig uit landen zoals Polen.

Deze hotels functioneren al geruime tijd niet meer als toeristenaccommodaties, maar verhuren kamers aan arbeidsmigranten via uitzendbureaus. De gemeente is van mening dat deze hotels weer beschikbaar moeten komen voor toeristen en niet langer verhuurd moeten worden aan werknemers uit de Bollenstreek.

Suzuki wint 85e Bol d'Or na 24 uur racen, Yamaha wereldkampioen

Op het circuit van Paul Ricard bij Le Castellet is dit weekeinde de 85e editie van de legendarische Bol d'Or verreden. Na 24 uur racen kwam de #12 Suzuki zondagmiddag als winnaar over de meet, met een behoorlijk grote voorsprong.

In de eerste uren leek duidelijk te worden dat de grote favorieten de #12 SERT Suzuki, de #7 YART Yamaha en de #1 FCC TSR Honda waren. De #6 Ducati opende de race ook uitstekend, maar Javi Fores lag na zo'n drie kwartier al op de grond met de machine, die verder niet meer in het verhaal voor zou komen.

De race ging in elk geval voorin het veld zonder al te grote problemen verder, tot het bijna drie uur 's nachts was: Mike di Meglio bracht de #1 Honda de pitbox in en na flink sleutelwerk kwam het teken dat het einde verhaal was voor de nog altijd regerend wereldkampioenen.

Suzuki en Yamaha zetten hun strijd om de eerste plek voort, tot een uur of zeven in de ochtend, toen de zon langzamerhand richting horizon begon te gaan. Niccolo Canepa bracht de #7 Yamaha naar binnen met een radiatorprobleem en dat zou niet de laatste keer zijn.

YART had een top-9-finish nodig om, met het uitvallen van de #1 Honda, de wereldtitel te pakken, maar in de ochtend kwam de machine met enige regelmaat binnen, vaak voor meerdere minuten. Er moest keer op keer water bij worden gevuld, waardoor uiteindelijk zowel de #333 Honda Viltaïs Racing als de #37 BMW er voorbij gingen.

De #4 Tati Team Beringer Kawasaki reed urenlang op de vierde plek, maar even na tien uur 's ochtends ging het fout: Hugo Clere reed op de Kawasaki op het moment dat er een grote dot rook uit kwam, de motor had het begeven en het was einde verhaal.

Na een kleine 20,5 uur ging het even helemaal fout: een van de motoren had een oliespoor op de baan gegooid, waarna er een massale valpartij ontstond. Zeker acht motoren gingen in een paar seconden tijd tegen de vlakte, waaronder de leidende #12 Suzuki met Gregg Black, de #11 Kawasaki Webike, vijfde in de race, en de #55 National Motos Honda, leider in de Superstockklasse en zesde in de algemene stand.

Wonder boven wonder werd geen van de naast de baan staande coureurs geraakt door de op hoge snelheid glijdende motoren en de meesten leken ook weer gewoon door te kunnen - Black bracht de Suzuki voor de zekerheid even binnen, de safety car was de baan opgekomen en ze hadden een ronde of acht voorsprong, dus er was genoeg tijd voor de nodige controles.

Daarmee was de race uiteindelijk beslist en zonder verdere problemen reden Black, Sylvain Guintoli en Etienne Masson naar de overwinning, de negentiende ooit voor Suzuki in de Bol d'Or. Op zeven ronden was plek twee voor de #333 Honda met Florian Alt, Steven Odendaal en Leandro Mercado, voor de #37 BMW met Markus Reiterberger, Illya Mykhalchyk en Jeremy Guarnoni. De #7 Yamaha met Canepa, Marvin Fritz en Karel Hanika werd vierde, wat toch reden was voor feest: voor het eerst sinds 2009 pakte het Oostenrijkse team de wereldtitel.

De #55 Honda had bij de val teveel schade opgelopen en zakte terug naar de achttiende plek in het algemeen klassement en de achtste in de Superstockklasse. Die klasse werd gewonnen door de #33 Team 33 Louit April Moto Kawasaki, voor de #41 Chromeburner-RAC Honda van onder meer Wayne Tessels.

Uitslag AZ - Sparta

AZ heeft zondag ook zijn vierde Eredivisie-wedstrijd van het seizoen gewonnen. De ploeg van coach Pascal Jansen won met 2-0 van Sparta.

AZ kwam thuis snel op een 2-0 voorsprong. In de achttiende minuut opende Dani de Wit de score in Alkmaar en één minuut later zorgde Vangelis Pavlidis na een prachtige lange bal van Alexandre Penetra voor de 2-0.

Na de 2-0 controleerde AZ de wedstrijd en kwam geen enkel moment in de problemen tegen Sparta. Na rust leek De Wit de 3-0 te scoren, maar dat doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Uiteindelijk bleef het 2-0 ondanks de nodige kansen op meer.

Uitslag Almere City FC - Excelsior

Almere City heeft zijn eerste punt ooit in de Eredivisie te pakken. Tegen Excelsior zal dat echter toch voelen als een lichte teleurstelling want ondanks dat het beter was, kwam het niet verder dan 0-0 tegen de ploeg uit Kralingen.

In de eerste helft viel er voor de neutrale toeschouwer weinig te beleven. Almere had een paar kleine mogelijkheden via Van La Parra, maar een schot van hem ging voorlangs en hij had een mogelijkheid na een fout van keeper van Gassel maar schoot toen over. Excelsior kreeg een kans via Driouech maar doelman Bakker greep goed in.

Ook in de tweede helft waren de beste kansen voor Almere, maar wederom had Van La Parra het vizier niet op scherp staan. Hij faalde tegenover Van Gassel, die daarna ook de rebound van Duijvestijn keerde. Ook Zagre kreeg een kans namens de thuisclub maar zijn schot ging naast.

Almere City FC

0 - 0

Excelsior

 
 Gele kaart: El Yaakoubi, Zagre, (Almere City FC), Resink, Robinet, Robinet, Royo, (Excelsior)
 
Stadion: Yanmar Stadion , Almere
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Gassel
Horemans
Widell
Nieuwpoort (Fitz-Jim/80)
Zagre
Sandra
El Yaakoubi
Baas (Seymor/80)
Sanches Fernandes (Omorowa/46)
Agrafiotis (Parrott/70)
Driouech (Uddenäs/70)
  Bakker
Floranus
v.Bruggen
Barbet (Mamengi/87)
Royo
Akujobi (Mbe Soh/87)
Resink
Koopmeiners
Ritmeester vd.Kamp (Duijvestijn/53)
Robinet (Cathline/79)
v.La Parra (Kitala/79)

Uitslag FC Twente - Ajax

Ajax heeft opnieuw niet weten te winnen in de eredivisie. Tegen FC Twente werd met 3-1 verloren en de Amsterdammers hebben na vier wedstrijden nog maar vijf punten. Twente heeft nog geen punten verspeeld en gaat samen met PSV met twaalf punten uit vier wedstrijden aan de leiding.

Ajax kende een rampstart in Enschede. Na elf minuten keken de Amsterdammers al tegen een 2-0 achterstand aan, onder meer door een doelpunt van Sem Steijn, de zoon van van Ajax-trainer Maurice Steijn. Ajax had daar weinig tegenover te stellen en mocht van geluk spreken dat de score niet groter was. Voor rust maakte Brian Brobbey nog wel de aansluitingstreffer.

Een kwartier na rust kwam Ajax wat beter in de wedstrijd en ging de ploeg van Steijn op zoek naar de gelijkmaker, maar tot grote kansen kwam het niet, waarna Ajax-huurling Naci Unuvar voor de beslissing zorgde door tien minuten voor tijd de 3-1 binnen te schieten.

F1: Uitslag Grand Prix van Singapore

Carlos Sainz heeft de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De Spanjaard was hiermee de eerste niet Red Bull-coureur die dit jaar een overwinning boekte in de Formule 1 en de zegereeks van Max Verstappen onderbrak. In zijn kielzog eindigden Lando Norris en Lewis Hamilton op de plekken twee en drie. Verstappen kende een moeilijk weekend en vocht zich na een lastig weekend en een zware race terug naar de vijfde positie.

Sainz startte vanaf poleposition met Verstappen slechts vanaf de elfde stek. Sainz was goed vertrokken, net als teamgenoot Charles Leclerc die in tegenstelling tot de rest op de zachte banden was vertrokken. Op plek drie lag Hamilton die de eerste bochten afstak en zo twee posities won ten koste van onder meer teamgenoot George Russell. Verstappen won een plekje en schoof naar plek tien. De eerste uitvaller was Yuki Tsunoda die de auto met problemen naast de baan parkeerde, terwijl Lance Stroll na zijn kwalificatiecrash niet van start ging.

Hamilton gaf op last van zijn team zijn plek aan Russell terug, waarna Lando Norris zich beklaagde dat de Brit de eerste bocht bewust afgestoken had. Uiteindelijk wist Norris Hamilton wel te passeren, terwijl iets daarachter Verstappen beide Haas-coureurs wist te passeren voor plek acht. Het enige dat er tot de twintigste ronde gebeurde was Logan Sargeant die de muur raakte en een kapotte voorvleugel had. Het leverde een safety car op.

Het leverde veel actie in de pits op waarbij Sainz aan de leiding bleef, voor de nog niet gestopte Verstappen, Russell, de nog niet gestopte Sergio Perez, Norris, de opgeofferde Leclerc, Hamilton, Fernando Alonso, Esteban Ocon en Valtteri Bottas. Na 22 ronden kwam de safety car weer naar binnen en trok Sainz een gaatje met Verstappen, terwijl daarachter Perez moeite had om Norris achter zich te houden. Leclerc verslikte zich en verloor een positie aan Hamilton die snel naar Norris toe reed.

Verstappen kon Russell en Norris niet achter zich houden, terwijl daarachter Perez terugviel. Hierbij haalde Hamilton buiten de baan in. Veel actie was er niet totdat Gasly de druk bij Magnussen opvoerde en na een harde strijd de tiende positie veroverde. Magnussen viel zelfs helemaal terug naar plek zestien. Alonso probeerde Perez te passeren, maar zag in zijn ijver Ocon voorbij komen. De Fransman wist na 39 ronden Perez te passeren voor plek zeven, waarna de Mexicaan als een baksteen door het veld zakte en maar direct de pits opzocht voor nieuwe banden. Hij sloot helemaal achteraan aan. Verstappen volgde een ronde later en moest vanaf plek vijftien beginnen aan een inhaalrace.

Vooraan was het treintje rijden, terwijl de als zesde liggende Ocon uitviel met een een rokende Alpine, waarna er een virtuele safety car volgde. Beide Mercedessen maakten een tweede stop, net als Alonso die na een slechte stop heel veel tijd verloor. Verstappen schoof zo door naar plek elf, terwijl voor hem Gasly, Oscar Piastri, Liam Lawson, Nico Hülkenberg en Guanyu Zhou binnen schootsafstand lagen.

Verstappen wist Zhou, Hülkenberg en Lawson al snel te passeren, waarna hij een gat van vijf seconden op Piastri moest dichten. Vooraan stormden de Mercedessen richting Sainz, Norris en Leclerc die wisten dat ze zich breed moesten gaan maken. Dat lukte Leclerc niet, want Russell en Hamilton passeerde de Monegask soepel. Daarachter passeerde Verstappen Piastri en Gasly.

Vooraan werd de strijd spannend omdat de Mercedessen het gat met Sainz en Norris dicht hadden gereden. Russell probeerde het bij Norris maar verslikte zich in de slotronde en ging de banden in. Na 62 ronden eindigde Sainz op de eerste plek voor Norris en Hamilton. Leclerc eindigde na bandenproblemen op ruime afstand als vierde met in zijn kielzog Verstappen die slechts een paar tienden tekort kwam. Gasly werd vijfde, voor Piastri, Perez, Lawson en Magnussen. Lawson boekte hiermee zijn eerste punten in de Formule 1.

Uitslag PEC Zwolle - Go Ahead Eagles

PEC Zwolle is er niet in geslaagd de  IJsselderby tegen tegen Go Ahead Eagles te winnen. Het kwam nog wel op voorsprong maar met tien man kwam de club uit Deventer nog langszij met een 1-1 eindstand als resultaat.

In de eerste helft leek Go Ahead op voorsprong te komen dankzij Willumsson maar kwam vanuit een buitenspelpositie waardoor de treffer niet doorging. Na rust leek het voor de bezoekers helemaal mis te gaan toen het met tien man verder moest na de tweede gele kaart voor Amofa. Tot overmaat van ramp voor hun kwam de thuisploeg een paar minuten later op voorsprong dankzij Reijnders.

Tegen een man minder bleef PEC dominant het verzuimde het duel te beslissen. Met een man minder kwam Go Ahead langszij toen Edvardsen de gelijkmaker binnen kopte. PEC bleef op jacht naar de overwinning, invaller Vellios was er dichtbij een met een schot dat net over ging maar gescoord werd er niet meer. 

55555

PEC Zwolle

1 - 1

Go Ahead Eagles

 52' Reijnders    70' O.Edvardsen
 
 Gele kaart: Druijf, (PEC Zwolle), Willumsson, Kuipers, Kuipers, (Go Ahead Eagles)
 Rode kaart: , Amofa (47/2xg) (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.750
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Schendelaar
v.Polen (Vellios/76)
Kersten
Lam
Mac Nulty
Namli (Velanas/84)
Buurmeester
v.d.Berg
Reijnders (Serrano/76)
Thy
Druijf
  De Lange
Deijl
Amofa
Kramer
Kuipers
Breum (Sow/58)
Linthorst (Llansana/90)
Willumsson
Rommens
O.Edvardsen
V.Edvardsen (Nauber/51)

Het nutteloze feitje van de dag: snelle stunts

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Voor de FOK!kers die handig zijn met een auto is het volgende record misschien interessant! Want wist je Paul Swift vorige maand een bijzonder record neerzette. Hij deed vijf stunts met een auto in een tijd van 75,2 seconden, een nieuw wereldrecord. Succes met oefenen!

Psychotische Duitser die toerist neerstak krijgt TBS met dwangverpleging

De 28-jarige Duitser die, terwijl hij in een psychose verkeerde, in maart van dit jaar een Braziliaanse toerist neerstak in een hotel bij het Amsterdamse Centraal Station krijgt TBS met dwangverpleging. Dat heeft de rechtbank deze week geoordeeld. Het is volgens de rechtbank niet verantwoord dat hij, zonder dat het risico op herhaling is weggenomen, terugkeert in de maatschappij. Zo meldt AT5.

De Duitser verklaarde dat het al een paar dagen slecht met hem ging. Hij kreeg in Duitsland het idee dat mensen hem iets wilde aandoen en reisde daarom, gewapend met twee messen, naar Amsterdam. Nadat hij cannabis had gerookt en in de lobby van het hotel stond kreeg hij het idee dat het slachtoffer en zijn vrienden hem iets aan wilden doen. Hij stak de Braziliaanse toerist daarna in zijn nek en rug. Na de steekpartij werd hij buiten door agenten aangehouden.

Buurman 
De toerist overleefde de steekpartij. De rechtbank heeft de Duitser veroordeeld tot poging tot doodslag, maar hij krijgt vanwege zijn stoornis geen celstraf. Volgens de rechtbank moet hij wel intensief behandeld worden, omdat het risico op herhaling groot is. De 28-jarige man had in Duitsland al zijn buurman met een mes gestoken. Hij moest daarna medicijnen tegen schizofrenie slikken, maar besloot zelf daarmee te stoppen.

"Hoewel verdachte bij de gedragsdeskundigen en ter zitting heeft verklaard dat hij van plan is de medicatie voor de rest van zijn leven te blijven slikken en hij bovendien geen drugs meer zal gebruiken, is de rechtbank onvoldoende overtuigd dat hij dit vol blijft houden", schrijft de rechtbank in het vonnis. Verder heeft de Duitser de neiging om cannabis te gaan gebruiken om te kalmeren, terwijl dat de situatie alleen maar verergert. De rechtbank omschrijft dat als 'zeer zorgelijk'.

Langdurig kader
"Het beveiligen van de maatschappij, het verkleinen van de herhalingskans en het realiseren van behandeling voor de ernstige problematiek van verdachte is naar het oordeel van de rechtbank alleen mogelijk binnen het langdurige kader van een TBS-maatregel met dwangverpleging", concludeert de rechtbank. Het is nog niet duidelijk hoe lang de man behandeld wordt, maar het kan langer duren dan vier jaar.

Als de behandeling afgelopen is zal hij waarschijnlijk terugkeren naar Duitsland. Tijdens de zitting gaf hij namelijk aan dat graag te willen.

'Overheid moet alle burgers tegen energiemarkt beschermen'

Het is goed dat energieleveranciers in tegenstelling tot het kabinet hun verantwoordelijkheid nemen en consumenten willen beschermen tegen de grillige energiemarkt. Door 20 miljoen euro in het Tijdelijk Noodfonds Energie te storten, spelen energieleveranciers in op een mogelijke energiecrisis als het prijsplafond hartje winter stopt. 

Het is wrang om te constateren dat de politiek nog niet voor alle burgers in beweging lijkt te komen en door derden aangespoord moet worden om in actie te komen. Absolute minima worden door de overheid gecompenseerd met steunmaatregelen, maar dat is helaas niet genoeg. 

Als het prijsplafond eindigt, betekent dat dat er veel huishoudens met een inkomen dat net boven het minimum uitkomt tussen wal en het schip belanden. Het prijsplafond maakt geen onderscheid en beschermt alle burgers. Als deze steunmaatregel verdwijnt, is de kans groot dat miljoenen huishoudens hartje winter in de problemen komen. 

Zonder het prijsplafond zijn consumenten, tijdens de maanden waarin deze overheidssteun het hardst nodig is, overgeleverd aan een ronduit onvoorspelbare energiemarkt. In de winter lopen de energieprijzen vanwege de grote vraag op en dat zorgt voor hogere stookkosten.

Mensen die uit angst voor hun energierekening de verwarming niet meer aan durven te zetten en hun toevlucht zoeken tot een kleedje is een scenario dat het kabinet niet mag accepteren. De overheid is verantwoordelijk voor de bescherming van haar burgers. Door geen extra geld vrij te houden om burgers de winter door te laten komen, laten zij mensen letterlijk in de kou staan.

Alex Jones klaagt over oligarchen in de VS op Russische Staatstelevisie

De extreem-rechtse samenzweringstheoreticus Alex Jones heeft de VS vergeleken met de kapers van 9/11 in een interview met een prominente Russische mediapresentator.

In het 45 minuten durende interview met Vladimir Solovyov, een van de belangrijkste propagandisten van Moskou, uitte Jones een reeks ongefundeerde of valse beschuldigingen aan het adres van enkele van Amerika's rijkste mensen en trok hij vergelijkingen tussen hun "macht" over het land en de kapingen van 11 september.

Jones verschijnt zelden in de media sinds hij werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan mensen die betrokken waren bij de schietpartij in Sandy Hook in 2012 wegens het verspreiden van valse theorieën over het incident. Zijn interview met Solovyov is opnieuw een voorbeeld van hoe de Russische propagandamachine de standpunten van Amerikaanse commentatoren en samenzweringstheoretici uitbuit om hun verhaal rond de oorlog in Oekraïne te bevestigen.

Tijdens zijn interview in Full Contact zei Jones dat hij er trots op is Amerikaan te zijn, maar dat hij in een "bezet globalistisch land" woont. Hij beschuldigde "oligarchen" zoals "Klaus Schwab en Bill Gates" ervan het land te beheersen. In een reeks bizarre opmerkingen beweerde hij dat ze "iedereen arresteren" en dat "ons land wordt gegijzeld".

"Ze zijn zo gewend gebruik te maken van de Amerikaanse macht, van ons land dat ze in gijzeling hebben genomen, zoals kapers die een vliegtuig overnemen," zei Jones. "Ze vliegen het Amerikaanse vliegtuig in het gebouw dat Rusland heet, net zoals op 9/11. En dus probeer ik dat te stoppen."

Jones vertelde dat hij met de dood werd bedreigd, maar dat hij nu met zijn rug tegen de muur staat en alleen nog maar door kan gaan met wat hij doet.

Jones herhaalde de uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin, die werden gebruikt als voorwendsel voor de invasie in februari 2022, dat er nazi's actief waren in Oekraïne. Hij zei "we moeten de waarheid vertellen over wat er in Oekraïne gebeurt, zelfs als we daardoor gedood worden, want de globalisten zijn krankzinnig en geestelijk [sic] gedegenereerd."

Over de dreiging van een nucleaire oorlog zei Jones dat als er zo'n conflict komt "het tenminste de globalisten zal doden zodat we allemaal samen kunnen sterven". Voor geen van zijn beweringen noemde Jones bronnen of een verificatie.

Solovyov zei dat Jones hem deed denken aan de "beste jaren van Rush Limbaugh, met je temperament, je energie en je bereidheid om de waarheid te vertellen".

Jones heeft een lange geschiedenis van het verspreiden van desinformatie en complottheoriën over Amerikaanse en wereldwijde gebeurtenissen. In 2022 veroordeelde een jury in Connecticut de oprichter van Infowars tot het betalen van een schadevergoeding van 965 miljoen dollar aan de families van acht slachtoffers van de Sandy Hook schietpartij voor het leed dat werd veroorzaakt door zijn leugens. Jones hield toendertijd vol dat de schietpartij op de school in scène was gezet om de wapenwetgeving in de VS drastisch aan te kunnen scherpen.

 

Ierse rugbyers walsen over Tonga heen, Samoa opent met winst op Chili

Op het wereldkampioenschap rugby zijn zaterdag weer drie wedstrijden in de groepsfase afgewerkt. In Frankrijk kwam Portugal voor het eerst dit WK in actie, terwijl met Samoa en Tonga ook de twee Polynesische eilanden voor het eerst dit WK het veld betraden.

Samoa - Chili (groep D)
Een penalty kick van Christian Leali'ifano bracht Manu Samoa op voorsprong, maar de Chileense WK-debutanten sloegen net als in hun openingswedstrijd snel terug: een try van Matias Dittus en bijbehorende conversie van Santiago Videla zorgde voor een voorsprong. Leali'ifano trapte echter nog twee penalty kicks binnen en laat in de eerste helft scoorde Duncan Paia'aua een try. In de tweede helft ging Samoa los: tries van Jonathan Taumateine, Fritz Lee en twee keer Sama Malolo brachten de ploeg uiteindelijk een 43-10 overwinning.

Wales - Portugal (groep C)
De tweede wedstrijd voor Wales en met een vroege try van Louis Rees-Zammit begon de ploeg prima, hoewel het pas in de tweede helft echt op gang kwam. Dewi Lake en Jac Morgan scoorden een try, alvorens Nicolas Martins de Portugezen ook over de lijn wist te krijgen. Veteraan Taulupe Faletau gooide de boel definitief in het slot, Wales won uiteindelijk met 28-8 en gaat met twee zeges aan kop.

Ierland - Tonga (groep B)
Het duurde heel even voor Ierland op gang kwam, maar toen het eenmaal zo ver was walsten ze in twintig minuten tijd over de Polynesiërs heen: Tadhg Beirne, Caelan Doris, Mack Hansen en Johnny Sexton scoorden in de laatste twintig minuten van de eerste helft een try, Vaea Fifita deed iets terug namens Tonga. Tries van James Lowe, twee keer Bundee Aki en Rob Herring - en vier conversies van zowel Sexton als Ross Byrne - brachten Nieuw-Zeeland uiteindelijk naar een ruime 59-16 zege.

Volleybalsters beginnen OKT met nipte nederlaag en ruime zege

In de wereld van het vrouwenvolleybal zijn de ogen deze en volgende week op drie locaties gericht: in het Chinese Ningbo, het Japanse Tokyo en het Poolse Lodz worden drie olympische kwalificatietoernooien afgewerkt, met op elk toernooi acht deelnemers - de top-2 plaatst zich voor de Spelen.

Nederland opende zaterdagochtend in Ningbo met een duel tegen Canada. Met China en Servië als twee toplanden in de groep was dat gelijk een wedstrijd die eigenlijk gewonnen móest worden, maar een bijzonder spannende openingsset werd ondanks een 20-16 voorsprong verloren. Nederland herstelde zich sterk en won de volgende twee sets overtuigend, maar in set vier ging ongeveer alles fout. Een voorsprong werd in de beslissende vijfde set weggegeven, maar een achterstand werd ook weer ongedaan gemaakt, waarna het alsnog fout ging met een smash in de eigen 'brievenbus' op matchpoint Canada: 30-32, 25-19, 25-15, 17-25, 13-15.

Zondagochtend stond Nederland tegenover Tsjechië, dat in haar openingsduel verrassend in een vijfsetter had gewonnen van de sterke Dominicaanse Republiek. Nederland was op papier zeker wel de favoriet en dit keer maakte de ploeg van Felix Koslowski dat wel waar: 25-13, 25-18, 25-21 was de eindstand van de niet al te enerverende edoch degelijke wedstrijd.

Dinsdagochtend om 10.00 uur speelt Nederland de volgende wedstrijd, van Mexico zou in theorie dan zonder al teveel moeite gewonnen moeten worden.

Vuelta: Etappe 21 - Afsprinten in Madrid

De twintigste etappe van de Vuelta, de laatste echte rit, leverde zoals verwacht geen verandering op het in het klassement: Jumbo-Visma gaat vandaag het 1-2-3'tje in het eindklassement bezegelen en wint daarmee ook als eerste ploeg ooit alle drie grote rondes in één jaar, het is op z'n minst totaal bizar te noemen. Wout Poels won de etappe op fraaie wijze, hij klopte Remco Evevnepoel.

Vandaag dus echt de laatste rit, een typisch champagnekoersje van een ruime honderd kilometer. We beginnen bij de paardenbaan van La Zarzuela en rijden verder natuurlijk gewoon in en rond Madrid. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zijn alle details over de lokale ronde te lezen, maar in principe is het allemaal niet zo ingewikkeld en komt het er ook op neer dat we gewoon gaan sprinten.

Zoals we tegenwoordig wel gewend zijn wordt afgesloten met een avondrit, om kwart over vijf stappen de heren pas op de fiets. De finish staat grofweg rond acht uur op de planning, een klein half uur voor de zon onder gaat, Eurosport is er uiteraard vanaf het begin gewoon bij.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Uitslag Heracles - FC Utrecht

FC Utrecht heeft eindelijk de overwinning van het seizoen te pakken. Onder leiding van de nieuwe trainer Ron Jans wist de ploeg met 1-3 te winnen van Heracles Almelo.

FC Utrecht had de eerste vier wedstrijden allemaal verloren in de eredivisie en dat betekende het ontslag van Michael Silberbauer en werd Ron Jans aangesteld als de nieuwe trainer. En dat leverde in de eerste wedstrijd onder de nieuwe trainer direct het gewenste resultaat op. Bij rust stond FC Utrecht dankzij goals van Ole Romeny en Victor Jensen met 0-2 voor.

Na rust kwam Heracles via Abdenego Nankishi terug tot 1-2, maar in de blessuretijd van het duel zorgde Navajo Bakboord met een eigen doelpunt voor dat FC Utrecht de eerste overwinning van het seizoen pakte.

Uitslag PSV - NEC

PSV is nog altijd foutloos in de eredivisie. De ploeg van Peter Bosz had zaterdagavond weinig moeite met NEC en in Eindhoven werd het 4-0.

PSV kreeg in de eerste helft genoeg kansen om snel de score te openen tegen NEC, maar pas tien minuten voor rust kopte Luuk de Jong de 1-0 binnen. Direct na de openingsgoal maakte Noa Lang de 2-0.

Na rust liep PSV nog uit naar een 4-0 overwinning. Snel in de tweede helft maakte Aanvoerder De Jong vanaf de penaltystip de 3-0 en invaller Ricardo Pepi zorgde met een andere penalty voor de 4-0.

FOK! Wat een weer: regen, bewolking, onweer, hersft

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er tamelijk veel bewolking en komen er in het zuiden en midden enkele buien voor die langzaam noordwaarts trekken. In het oosten is plaatselijk onweer mogelijk. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind. In het Waddengebied kan de wind af en toe vrij krachtig zijn. In het zuidoosten draait de wind naar zuid.

Vanmiddag breekt de zon van het zuiden uit af en toe door. In het noorden blijft er echter veel bewolking en kan er een (onweers)bui voorkomen. De maximumtemperaturen variëren van 21°C in het noorden tot lokaal 25°C in het zuiden. De wind draait van oost naar zuid en is overwegend matig.

Vanavond zijn er enkele wolkenvelden. Later in de avond neemt de kans op een regen- of onweersbui in het zuidwesten toe. Er is weinig wind.

Komende nacht trekken van het zuidwesten uit enkele regen- en onweersbuien over het land. In het zuidwesten is er bij deze buien eerst nog kans op hagel en windstoten. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind is zwak tot matig en komt uit oost tot zuidoost. Later in de nacht draait de wind in het zuidwesten naar zuid.

Tot morgen!

Zonsondergang nabij Zaanstad (Foto: Jippie)
Zonsondergang nabij Zaanstad (Foto: Jippie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Wereldtijd Ingebrigtsen op mijl, Coleman klopt Lyles op 100m en Jackson vliegt

In het Amerikaanse Eugene is zaterdagavond de eerste avond afgewerkt van de Diamond League Finals, het klapstuk van het mondiale atletiekseizoen. Er stond een flink gevuld programma klaar, zondagavond wacht de fans zelfs een nog beter gevuld atletiekmenu.

400m horden mannen
De in de afgelopen jaren dominante Noor Karsten Warholm leek hard op weg naar de overwinning, maar één man dacht daar anders over: Rai Benjamin kwam voor eigen publiek geweldig opzetten in de slotfase en snelde langs Warholm voor de winst in 46,39 seconden, de vierde tijd ooit gelopen. Warholm werd tweede in 46,53 seconden, de zevende tijd ooit. Plek drie ging in 47,31 seconden naar Kyron McMaster uit de Britse Maagdeneilanden.

Hoogspringen mannen
Drie mannen wisten de 2,33 meter te slechten, vooral voor de Pool Norbert Kobielski - die dat in één keer deed - was dat uiterst verrassend en een dik PR. De winst ging naar de Zuid-Koreaan Woo Sang-hyeok, die in zijn derde poging de 2,35 meter nog haalde. Kobielski werd tweede, voor de Amerikaan JuVaugh Harrison, die in meer pogingen ook 2,33 meter haalde.

400m mannen
De Dominicaan Alexander Ogando moet morgen ook de 200m lopen en startte 'per ongeluk' vals, dus hij liep niet. Kersvers Europees recordhouder Matthew Hudson-Smith raakte halverwege geblesseerd, maar voorin ging de strijd door: Kirani James uit Grenada snelde in 44,30 seconden naar de Diamond League-titel, voor de Amerikanen Quincy Hall (44,44) en Vernon Norwood (44,61).

Speerwerpen vrouwen
Haruka Kitaguchi domineerde het seizoen en de Japanse maakte dat - wat het globale seizoen betreft - op passende wijze af: met 63,78 meter in haar tweede poging wierp ze de titel binnen. De Nieuw-Zeelandse Tori Peeters werd met 61,30 meter tweede, voor de 61,24 meter van Mackenzie Little uit Australië.

Hinkstapspringen mannen
Een veld van slechts vijf deelnemers, maar wel met een redelijk niveau in de top: de winst was met een degelijke 17,43 meter in poging één voor de sinds kort voor Italië uitkomende ex-Cubaan Andy Diaz. De Burkinees Hugues Fabrice Zango werd met 17,25 meter tweede, de Amerikaan Donald Scott had al aan 16,84 meter genoeg voor plek drie.

3000m steeplechase vrouwen
De Keniaanse Beatrice Chepkoech en Winfred Yavi uit Bahrein bleven in de slotfase over en maakten er een prachtige strijd om de winst van. Met een ijzersterk eindschot snelde Yavi naar de winst in 8:50,66 minuten, de tweede tijd ooit gelopen. Wereldrecordhoudster Chepkoech liep op haar beurt de derde tijd ooit met 8:51,67 minuten, voor landgenote Faith Cherotich (8:59,65).

1500m vrouwen
Op Faith Kipyegon staat het hele jaar eigenlijk al geen maat en ook in Eugene was dat niet anders: ruim voor de slotronde ging de Keniaanse er vandoor en ze snelde naar de winst in een geweldige 3:50,72 minuten, ruim anderhalve seconde boven haar eigen wereldrecord van eerder dit jaar. De Ethiopische Diribe Welteji werd in 3:53,93 minuten tweede, voor de Britse Laura Muir (3:55,16).

100m mannen
Christian Coleman had zoals altijd weer een dijk van een start, maar de Amerikaan wist het nu ook uitstekend door te trekken: winst in een gedeeld beste wereldjaarprestatie van 9,83 seconden, maar het scheelde bijzonder weinig. Wereldkampioen Noah Lyles werd in 9,85 seconden tweede, voor de Keniaan Ferdinand Omanyala (9,85) en de Jamaicaan Kishane Thompson (9,87).

Polsstokhoogspringen vrouwen
De Amerikaanse Katie Moon en Sloveense Tina Sutej sprongen beiden in één keer over 4,81 meter, waarna Sutej drie fouten noteerde op 4,86 meter. Moon kwam daar in haar derde poging wel overheen en pakte zo de winst, voor Sutej en de Amerikaanse Sandi Morris (4,71m).

3000m steeplechase mannen
De twee grote mannen van dit jaar waren er niet bij, maar dat mocht de pret niet drukken. Zeker voor Simon Koech was dat prima: de Keniaan was oppermachtig en liep naar de winst in 8:06,26 minuten, voor de Ethiopiër Samuel Firewu (8:10,74) en de verrassende Nieuw-Zeelander George Beamish (8:14,01).

Speerwerpen mannen
Een handjevol deelnemers en echt geweldig was de wedstrijd ook niet, maar voor Jakub Vadlejch mocht dat de pret niet drukken: de Tsjech won met de 84,24 meter in zijn laatste worp. Neeraj Chopra uit India werd met 83,80 meter tweede, zes centimeter verder dan de Fin Oliver Helander.

Kogelstoten vrouwen
Met 20,61 meter gooide de Amerikaanse Chase Ealey de boel al stevig op slot in de tweede poging, maar een poging later kwam er nog een schepje bovenop: 20,76 meter en een Amerikaans record. Het leverde ruimschoots de winst op, voor de 19,94m van de Canadese Sarah Mitton en de 19,92m van Auriol Dongmo uit Portugal. Jessica Schilder werd met een beste seizoensprestatie van 19,88 meter vierde.

100m vrouwen
Het werd een heerlijk snelle race, waarin de in supervorm verkerende Jamaicaanse Shericka Jackson de rapste was in een indrukwekkende 10,70 seconden. Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust werd in 10,75 seconden tweede, voor de 10,79 van de eindelijk weer in vorm rakende Jamaicaanse Elaine Thompson-Herah.

Hinkstapspringen vrouwen
Net als op het wereldkampioenschap had Yulimar Rojas het moeilijk, maar net als op dat WK maakte de Venezolaanse het in de slotfase toch goed: haar vijfde poging leverde een bijzonder sterke beste wereldjaarprestatie van 15,35 meter op, evenals de winst. De Jamaicaanse Shanieka Ricketts werd met 15,03 meter tweede, voor de 14,61 meter van landgenote Kimberly Williams.

Mijl mannen
Het klapstuk van de avond, de Bowerman Mile, was een wereldrecordpoging van Jakob Ingebrigtsen, die het uit 1999 stammende legendarische record van Hicham El Guerrouj (3:43,13) uit de boeken wilde lopen. Even leek dat te lukken na een geweldige strijd met de Amerikaan Yared Nuguse, maar Ingebrigtsen kwam nét tekort: 3:43,73 minuten, de derde tijd ooit en een verpulvering van het uit 1985 stammende Europese record van Steve Cram, terwijl Nuguse met 3:43,97 de vierde tijd ooit liep. Plek drie was in 3:47,65 voor de Brit George Mills, terwijl dé Nederlandse atletieksensatie van het jaar, Niels Laros, met een negende plek in 3:48,93 een dik nationaal record liep.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
©FOK.nl e.a.