'Poetin traint ontvoerde Oekra´ense kinderen voor toekomstige Russische oorlogen'

Het Verenigd Koninkrijk sancties opgelegd aan een aantal Russen in verband met de ontvoering van Oekraïense kinderen in juli 2023. Britse functionarissen zeiden dat de deportaties zijn opgezet om "de Oekraïense culturele en nationale identiteit uit te wissen", door de verplaatsing van de kinderen naar een netwerk van heropvoedingskampen.

In deze korte documentaire interviewde de liefdadigheidsinstelling Vans Without Borders (VWB) een Oekraïense soldaat in Zaporizjhia, die zei dat deze kinderen niet alleen wordt geleerd Oekraïne te haten, maar ook een militaire training krijgen om in de toekomst voor Rusland te kunnen vechten in oorlogen. “Ze worden opgevoed in het leger… en worden vanaf zeer jonge leeftijd getraind om granaten te gooien en zichzelf in te graven”, zei de soldaat. “Ze nemen het kostbaarste van hen af, hun kindertijd.”

Het is niet bekend hoeveel kinderen zijn ontvoerd als onderdeel van dit Russische heropvoedingsprogramma. Oekraïense functionarissen zeggen bijna 20.000 ontvoerde kinderen te hebben geïdentificeerd, maar sommigen vrezen dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. 


Voor deze documentaireserie sloot Valerie Browne, een videojournalist van Telegraph, zich aan bij VWB vlakbij de frontlinie in Oekraïne. Ze reisde metde liefdadigheidsinstelling naar een legerbasis in Zaporizja, ongeveer 30 km van de frontlinie, waar ze een wapenopslagplaats te zien kregen en naar een oefenschietbaan werden gebracht. Jack Ross is een vrijwillige hulpverlener die leiding geeft aan de liefdadigheidsinstelling VWB. Sinds maart 2022 hebben hij en zijn team talloze gevaren getrotseerd. Ze hebben hulp geboden aan kwetsbare mensen die in de nasleep van Poetins invasie zijn uitgehongerd. Na ruim een jaar hulp over heel Oekraïne te hebben verdeeld, heeft VWB contacten gelegd binnen het Oekraïense leger en de veiligheidsinlichtingendiensten, die hen interviews toestaan met enkele van de moeilijkst bereikbare mensen.