Femke Halsema wil door als burgemeester en vraagt om herbenoeming

Femke Halsema wil door als burgemeester van Amsterdam en vraagt om herbenoeming. Dat heeft ze vanochtend laten weten in een brief aan de gemeenteraad. "Samen met uw gemeenteraad, het college en alle Amsterdammers wil ik mij blijven inzetten voor een vrije, ongedeelde, veilige en trotse stad", schrijft ze.

Op 12 juli 2018 werd Halsema geïnstalleerd als burgemeester. Volgend jaar loopt haar zesjarige termijn af. Eerder dit jaar zei ze deze zomervakantie te willen gebruiken om na te denken of ze zich wilde kandideren voor een tweede termijn van zes jaar.

Opgaven
"Bij mijn installatie in juli 2018 beschreef ik het hoeden van de vrijheid als mijn grootste verantwoordelijkheid", schrijft ze in de brief. "Ik noemde drie grote opgaven: het bestrijden van de misdaad, meer aandacht voor Amsterdammers in wijken waar welvaart niet vanzelfsprekend is en steun voor iedereen die het recht opeist om zichzelf, en daarmee soms anders te zijn."

"Toen kon niemand vermoeden hoezeer de covid-epidemie bijna twee jaar onze vrijheid zou beperken, noch hoe de aanslagen op Derk Wiersum en Peter R. De Vries onze rechtsstaat zouden testen. In de afgelopen jaren nam het aantal demonstraties aanzienlijk toe, boden we als eerste stad in Nederland excuses aan voor slavernij en vingen we grote groepen vluchtelingen op, onder andere als een gevolg van de oorlog in Oekraïne. "

"De drie grote opgaven die ik in 2018 noemde zijn onveranderlijk de kern van mijn burgemeesterschap", zo vervolgt ze. "Of het nu de strijd tegen de drugseconomie, tegen oprukkend antisemitisme en racisme, tegen het aanhoudende geweld tegen LHBTIQ+'ers en vrouwen is: in beleid en maatregelen, in houding, aandacht en solidariteit heb ik altijd aan de kant gestaan van diegenen die lijden onder criminelen, geweldplegers, pesters en intoleranten."

En verder: "Als bestuurder ben je altijd feilbaar en onvermijdelijk heb ik ook fouten gemaakt. Het werk gaat dag en nacht door: Amsterdam ligt als eigenzinnige hoofdstad onder een vergrootglas en beslissingen die je in een oogwenk moet nemen kunnen grote gevolgen hebben voor het leven van inwoners of het functioneren van bedrijven of culturele instellingen. Dat vereist niet alleen daadkracht en beslistheid, maar soms juist ook terughoudendheid en gematigdheid: in die laatste eigenschappen heb ik mijzelf moeten trainen. Tegelijkertijd stel ik met gepaste trots vast dat de driehoek eensgezind en beheerst optreedt, dat er meer rust en vooruitgang is bij de brandweer, dat het gemeentelijke apparaat steviger en stabieler wordt en dat de Veiligheidsregio, de Metropoolregio Amsterdam en de Amsterdam Economic Board nieuw elan hebben gekregen."

Nieuw Amsterdams verbond
"Vertrouwen begint bij de overheid, schreef ik u enige tijd geleden. Dit betekent dat wij, bestuur en ambtenaren, onze procedures en regels, ons ingewikkelde stelsel van vergunningen en de wijze waarop wij klachten behandelen moeten herzien. Als hoofdstad hebben wij daarin ook een beter voorbeeld te geven. Samen met u wil ik de omslag maken naar een gemeente die naast de Amsterdammers staat en daarnaar handelt. Dit betekent een Nieuw Amsterdams Verbond waarin onze inwoners, instellingen en bedrijven op voet van gelijkwaardigheid en in onderling vertrouwen samen optrekken."

In een interview met de Volkskrant zei ze eerder over die beslissing: "Heb ik voldoende kracht en energie? Voldoende ideeën en brille? Daarnaast zal ik de afweging maken of het offer dat vooral mijn gezin in de privésfeer brengt, nog in evenwicht is met wat ik kan betekenen voor de stad."