FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 september 2023

Onderzoek EU naar staatssteun Chinese EVs

Nu de Europese markt overspoeld dreigt te worden met goedkope Chinese elektrische auto's, start de EU een onderzoek naar mogelijke subsidies door de Chinese overheid.

"De prijzen worden kunstmatig laag gehouden door enorme staatssubsidies”, aldus Ursula von der Leyen in haar jaarlijkse toespraak tot het Europees Parlement. “Dit verstoort onze markt.” Het onderzoek zou niet gestart zijn naar aanleiding van klachten uit de automobielsector, maar ingegeven zijn door de ervaring met hoe de Europese zonnepanelensector vrijwel volledig weggevaagd werd door goedkopere Chinese concurrentie.

Het prijsverschil tussen Chinese en Europese EVs is ca. 20%. Hoewel de aankondiging van het onderzoek en mogelijke maatregelen in beginsel positief zijn voor Europese autoproducenten, ligt het risico van escalatie met tegenmaatregelen tegen europese producten in China op de loer.

NASCAR-coureurs Larson en Reddick ronde verder in playoffs na zeges

Voor de liefhebber nemen we even een kijkje in de Amerikaanse racerij, want in de NASCAR Cup Series zijn de playoffs inmiddels in volle gang. Die begon met de Southern 500 op Darlington, terwijl race twee werd verreden op de Kansas Speedway.

Darlington
Denny Hamlin domineerde de race en won de eerste én tweede stage, maar in de slotfase ging het fout bij een pitstop, waardoor zijn banden niet goed vast zaten en hij kansloos was voor een goed resultaat. Kyle Larson profiteerde optimaal en pakte een fraaie zege, voor Tyler Reddick en Chris Buescher, terwijl Larson zo als eerste zeker was van een plekje in de tweede playoffronde.

Kansas
Martin Truex was de kampioen van het reguliere seizoen, maar hij lag er al na drie ronden uit: hij kreeg een lekke band, ging de muur in en liep teveel schade op, waardoor hij in de playoffs ook in de buurt van de gevarenzone kwam te zitten.

Kort voor het einde van stage één ging playoffcoureur William Byron vanaf plek vier in de rondte, ogenschijnlijk wel zonder echte schade. Kyle Larson domineerde de eerste stage verder, voor Bubba Wallace en Christopher Bell. Vroeg in stage twee sloeg het noodlot toe voor Wallace: hij raakte de muur en brak een stukje van de ophanging af, wat hem kansloos maakte voor een goed resultaat.

De rest van stage twee werd twee keer onderbroken door schuivers van Austin Cindric en Chase Briscoe, waarna Larson het lastig had om voorin mee te blijven draaien. Hij zakte weg, Brad Keselowski reed in de slotfase voorbij Chase Elliott naar de stagewinst, met Denny Hamlin ook voor Elliott nog op de tweede plek.

In stage drie pakte Keselowski de leiding, maar Hamlin ging er rap voorbij en nam de touwtjes stevig in handen, tot Chris Buescher met zeven rondjes te gaan de muur schampte: caution. Tijdens die caution maakte Daniel Suarez geen pitstop, waardoor hij de leiding pakte, terwijl Erik Jones, Kyle Busch en Joey Logano door twee in plaats van vier nieuwe banden te halen een grote stap de top-4 in maakten.

Suarez was gelijk kansloos op zijn oude banden, Jones en Logano streden om de leiding, maar werden gepasseerd door Reddick. Hamlin had ook een goede run te pakken, maar zat even vast achter Jones en dus pakte Reddick de overwinning én een plekje in de volgende playoffronde, voor Hamlin, Jones en Larson.

Al 500 afvalbakken opengebroken voor statiegeld

De gemeente Amsterdam heeft het maar druk met het afvalprobleem. En de invoering van statiegeld op blikjes heeft het er niet makkelijker op gemaakt. Om bij te verdienen worden prullenbakken opengebroken om statiegeldverpakkingen eruit te halen. En dat dreigt deze gemeente nu al 100.00 euro te kosten.

De opmerkelijke berekening valt te lezen in een raadsinformatiebrief die wethouder Zita Pels (afval en reiniging) vandaag heeft gestuurd naar aanleiding van schriftelijke vragen van de VVD. De partij heeft gevraagd hoeveel afvalbakken er worden opengebroken om statiegeldverpakkingen eruit te halen en wat dan de kosten zijn om die te repareren.

Pels antwoordt dat er tot nu toe ongeveer 500 afvalbakken zijn beschadigd door het openbreken. En aangezien reparatie zo'n 200 euro kost per afvalbak, dreigt de rekening op te lopen tot 100.000 euro.

Om afvaloverlast tegen te gaan start er binnenkort wel een proef met doneerrekjes op 23 afvalbakken in het centrum. Deze proef zal drie maanden in beslag nemen en start wanneer de doneerrekjes geleverd zijn. Pels schrijft dat bij een positief resultaat en beschikking van budget wordt bepaald waar nog meer doneerrekjes geplaatst kunnen worden.

Acitvision doet een Multiplayer Maps' Intel Drop

November is Call of Duty-maand en dit jaar staat Call of Duty Modern Warfare 3 op het menu. Sledgehammer Games werkt dit jaar ook mee aan dit deel en toont in het filmpje hieronder welke maps tijdens de release speelbaar zullen zijn.

Al eerder was bekendgemaakt dat Modern Warfare 3 direct aansluit op het deel wat dit jaar uitgekomen is. Meestal zit daar een jaartje of drie tussen. Maar wat is een Call of Duty zonder goede multiplayer maps?

Nou, dit jaar zitten er een aantal klassiekers uit Modern Warfare 2 uit 2009 in, wetende:

  • Afghan
  • Derail
  • Estate
  • Favela
  • Highrise
  • Invasion
  • Karachi
  • Quarry
  • Rundown
  • Rust
  • Scrapyard
  • Skidrow
  • Sub Base
  • Terminal
  • Underpass
  • Wasteland

Naast deze klassiekers zal Sledgehammer Games ook drie nieuwe maps ontwikkelen voor seizoen 1, en drie nieuwe voor seizoen 2. Vanaf 5 oktober weten wij meer, want dan zal Activision meer details tonen in hun nieuwe Call of Duty Next,

NFL: Chiefs beginnen met nederlaag, Eagles verslaan Patriots

Het is weer zover, het seizoen in de NFL is weer van start gegaan. Donderdagavond begint de tweede week zelfs al, maar we kijken nog even terug op de eerste paar dagen, waarin de eerste speelweek van het reguliere seizoen werd afgewerkt.

Kansas City Chiefs - Detroit Lions
De Chiefs wonnen in februari de Super Bowl en mochten het nieuwe seioen openen als titelverdedigers, waarbij ze bezoek kregen van de Lions, die vorig jaar niet in de playoffs stonden. De Lions begonnen er nu echter goed aan en in het eerste kwart bediende Jared Goff wide receiver Amon-Ra St Brown voor een 9-yard touchdown.

Uiteraard gaven de Chiefs niet gelijk op en quarterback Patrick Mahomes bezorgde Rashee Rice en Blake Bell in het tweede kwart korte touchdown passes. Vroeg in Q3 kwamen de Lions weer langszij dankzij een 50-yard interception return door Brian Branch, waarna kicker Harrison Butker de Chiefs met twee rake field goals op 20-14 bracht. Toch ging het fout, want zeven minuten voor het einde scoorde David Montgomery een 8-yard rushing touchdown, waarmee hij de Lions de 20-21 zege bezorgde.

New England Patriots - Philadelphia Eagles
De Eagles verloren de Super Bowl, maar begonnen in elk geval geweldig aan het nieuwe seizoen. Jake Elliott opende de score met een field goal, Darius Slay knalde een 70-yard interception return binnen en Jalen Hurts bediende DeVonta Smith voor een 5-yard touchdown pass: 0-16.

Patriots-quarterback Mac Jones leverde touchdown passes af bij Hunter Henry en Kendrick Bourne in het tweede kwart, waarmee de Patriots in de buurt kwamen, maar Elliott trapte vervolgens nog eens drie field goals tussen de palen. Een pass van Jones op Kendrick Bourne leverde de Patriots nog een touchdown op, maar het bleef bij 20-25 voor Philadelphia.

Uitslagen NFL week 1
Kansas City Chiefs - Detroit Lions 20-21
Atlanta Falcons - Carolina Panthers - 24-10
Cleveland Browns - Cincinnati Bengals 24-3
Indianapolis Colts - Jacksonville Jaguars 21-31
Minnesota Vikings - Tampa Bay Buccaneers 17-20
New Orleans Saints - Tennessee Titans 16-15
Pittsburgh Steelers - San Francisco 49ers 7-30
Washington Commanders - Arizona Cardinals 20-16
Baltimore Ravens - Houston Texans 25-9
Chicago Bears - Green Bay Packers 20-38
Denver Broncos - Las Vegas Raiders 16-17
New England Patriots - Philadelphia Eagles 20-25
Los Angeles Chargers - Miami Dolphins 34-36
Seattle Seahawks - Los Angeles Rams 13-30
New York Giants - Dallas Cowboys 0-40
New York Jets - Buffalo Bills 22-16 OT

Apple introduceert Apple Watch 9 en Apple Watch Ultra 2

Apple heeft gisteren aangekondigd dat zij ook een nieuwe Apple Watch en Apple Watch Ultra gaan lanceren. Deze zijn beide snelle, krijgen betere schermen en hij kan detecteren of je gevallen bent of niet.

Beide modellen zijn qua ontwerp weinig veranderd. Het is vooral de binnenkant die bij beide Watches aangepakt zijn. Zo krijgt de Apple Watch 9 de S9-chip die 30 procent sneller is, een scherm van 2000 nits en met de U2-chip kun je nog sneller je AirTags en iPhone terugvinden.

De Apple Watch 9 kun je nu ook bedienen zonder hem aan te raken. Dit noemen zij de Double Tap-functie. Hiermee kun je de Apple Watch bedienen zonder het horloge aan te raken. Je doet dit door je duim en vinger twee keer tegen elkaar te tikken.

De Apple Watch Ultra 2 wordt het nieuwe vlaggenschip van Apple en krijgt een scherm van 3000 nits en een ambiant light sensor waardoor de Watch zelf overschakelt naar nachtmodus.

Zowel de Apple Watch 9 als de Apple Watch Ultra 2 zijn vanaf 22 september te koop. De Watch 9 gaat voor 449 euro over de toonbank en de Ultra 2 vanaf 999 euro. 

Samenwerking tussen Pokemon en Van Gogh Museum aangekondigd

Er komt een samenwerking tussen de Pokemon-franchise en het Van Gogh Museum te Amsterdam. Dat heeft de officiële Twitter-kanaal van Pokemon aangekondigd. Vanaf 28 september gaat die samenwerking van start, al is het nog onduidelijk wat er precies gaat gebeuren. De Twitter-post belooft snel met meer informatie te komen.

Er is wel alvast een teaser gepost. In het filmpje hieronder zie je hoe de wereld van Pikachu en Eevee in een Van Gogh schilderij verandert.

Apple AirPods krijgen ook een USB-C aansluiting

Apple heeft naast nieuwe iPhone toestellen ook de laadcase van AirPods Pro voorzien van een USB-C aansluiting. Apple gaat ook de EarPods voorzien van een USB-C aansluiting. Hiermee voldoet Apple aan de nieuwe Europese wetgeving die in 2024 voor alle fabrikanten in gaat.

Vanaf vandaag kun je dus, als je alles opnieuw koopt, je MacBook, iPad, iPhone en AirPods pro opladen met dezelfde kabel. Moeten ze niet tegelijk allemaal leeg zijn, want dan wordt het kiezen. Of, als je een USB-C naar USB-C kabel hebt, dan kan je de AirPods Pro opladen via je iPhone. 

iPhone 15-modellen aangekondigd

Apple heeft gisteren zoals verwacht de nieuwe iPhone 15 telefoons aangekondigd. Vanaf 22 september zijn er vier nieuwe modellen beschikbaar: iPhone 15 (€969), 15 Plus (€1119), 15 Pro (€1229) en 15 Pro Max (€1479). De Pro en en de Pro Max lopen op de nieuwe A17 Pro-chip, die onder meer een paar zware games en ray tracing mogelijk maakt.

Apple heeft tijdens de presentatie aangekondigd dat Assasins Creed Mirage, Death Stranding, Resident Evil 4 Remake en Resident Evil Village dit jaar beschikbaar zullen zijn voor de Pro-modellen. Deze duurdere modellen hebben ten slotte een titanium behuizing, waardoor ze lichter zijn dan de goedkopere iPhones.

Alle modellen hebben verder een nieuwe 'Action Button', waarmee je op handige wijze shortcuts kunt instellen. Apple is ook met de iPhone 15 eindelijk overstapt op een USB-C poort, dit uiteraard om aan de nieuwe Europese regelgeving te voldoen.

De PlayStation Plus Extra- en Premium-games van september

Sony heeft vandaag de PlayStation Plus Extra en Premium games van september aangekondigd. Abonnees kunnen vanaf 19 september dit keer aan de slag met vooral een hoop Japanese RPG's en actie-games.

Persoonlijk kan ik 13 Sentinels aan iedereen aanraden. Dit is een visual novel met een prachtige artistieke stijl en een intrigerend verhaal. Verder zijn Unpacking en Nier Replicant ook zeker de moeite waard.

PlayStation Plus Extra:
13 Sentinels Aegis Rim
Call of the Sea
Civilization VI
CloudPunk
Contra Rogue Corps
Nier Replicant
Odin Sphere (PS4)
Paw Patrol The Movie
Sniper Contracts 2
Star Ocean: The Divine Force
Star Ocean: Integrity and Faithlessness (PS4)
Tails Noir
This War of Mine: Final Cut
West of Dead (PS4)

PlayStation Plus Premium:
Star Ocean: Till the End of Time (PS4)
Star Ocean:  First Departure (PS4)
Star Ocean:  The Last Hope (PS4)
Dragon's Crown Pro (PS4)

Opnieuw demonstratie van Jumbo-Visma in Vuelta: Roglic wint op de Angliru voor Vingegaard en Kuss

Jumbo-Visma heeft opnieuw hun klasse getoond in de Vuelta. In de bergrit naar de steile beklimming van de Angliru werd de Nederlandse ploeg 1, 2 en 3. Primoz Roglic won op de zware beklimming voor Jonas Vingegaard. Sepp Kuss verloor bijna twintig seconden, maar is nog altijd leider in het algemeen klassement. De Amerikaan heeft nog acht seconden voorsprong op Vingegaard.

Vandaag stond de etappe naar de Alto de l’Angliru, de zwaarste beklimming in de Vuelta op het programma. Remco Evenepoel had vooraf aangekondigd dat hij mee wilde zitten in de vroege vlucht en de Belg was dan ook de eerste aanvaller. De eerste keer was nog niet de goede, maar Evenepoel zou uiteindelijk in de vroege vlucht meezitten.

Maar snel werd duidelijk dat ook Jumbo-Visma hun zinnen had gezet op de etappewinst. De ploeg en hield de kopgroep onder controle en later zou ook Bahrain-Victorious zich op kop zetten van het peloton en bij aanvang van de slotbeklimming van de Alto de l’Angliru had Evenepoel nog maar een goede minuut voorsprong. Op de steile slotbeklimming bleef Bahrain-Victorious met onder meer Wout Poels het tempo bepalen voor hun kopman Mikel Landa en er bleven uiteindelijk maar zes over, drie van Bahrain-Victorious en drie van Jumbo-Visma.

Primoz Roglic versnelde en pakte een vijftigtal meter, waarna Sepp Kuss en Vingegaard konden aansluiten. Roglic bleef het tempo hoog houden en klassementsleider Kuss moest lossen bij zijn twee ploeggenoten. De Amerikaan leek zijn leiderstrui te verspelen, maar vanuit de achtergrond kwam Landa terug op Kuss en de Bask zorgde dat het verschil niet groot werd op de twee van Jumbo-Visma. Op de finish pakte Roglic de winst met in zijn wiel Vingegaard. Kuss verloor negentien seconden, maar behield wel de leiding in het algemeen klassement. Daarin heeft de Amerikaan acht seconden voorsprong op Vingegaard, Roglic volgt op één minuut achter de Deen.

Results powered by FirstCycling.com

Nintendo Direct aangekondigd voor morgen 14 September

Nintendo heeft zojuist aangekondigd dat er morgen (14 september) een nieuwe Nintendo Direct voor de maand september wordt uitgezonden. Nintendo Direct zal meer informatie geven over reeds aangekondigde games en ook nieuwe games aankomende winter.

Er wordt meer informatie verwacht over onder andere: Super Mario RPG-remake, Mario Bros Wonder, een nieuwe Wario Ware game en ook het reeds aangekondigde Princess Peach spel. We verwachten ook nieuws over Metriod Prime 4 die officieel nog de to be announced status heeft. Verder wordt er gehint naar een eventuele Nintendo Switch 2! Die op Gamescom in Keulen naar verluidt achter gesloten deuren getoond is. Nintendo Direct wordt op 14 september uitgezonden om 16:00 uur Nederlandse tijd en kan worden bekeken via deze link of via de onderstaande YouTube video. De presentatie duurt ongeveer 40 minuten.

Downhiller Coulanges zet publiek in vuur en vlam met prachtige World Cup-zege

Voor de liefhebber van mensen die veel te snel op een fiets een berg af denderen keren we nog even een paar dagen terug en wel naar de Haute-Savoie in Frankrijk. In Les Gets streek het World Cup-circus van de mountainbikers daar neer, met naast de cross-countrywedstrijden ook weer het downhillspektakel.

Vrouwen
Door een val in de halve finales moest Nina Hoffmann al vrij vroeg aan de bak, maar de in topvorm verkerende Duitse - die ook net ziek was geweest - noteerde met afstand de snelste tijd. Die bleef niet lang staan, want de Sloveense Monika Hrastnik dook er op haar Commencal een halve seconde onder, maar de winst ging naar de thuisfavoriete: Scott-rijder Marine Cabirou was ongenaakbaar, hoewel ze wel wat werd geholpen door een val van de Oostenrijkse favoriete Valentina Höll. Cabirou won met 3,979 seconden voorsprong op Hrastnik, terwijl Santa Cruz-rijder Hoffmann op 4,417 seconden derde werd.

Mannen
World Cup-leider Loïc Bruni was in de halve finales gevallen en stond zo vroeg aan de start, maar noteerde op zijn Specialized voor eigen publiek wel de beste tijd. Die bleef staan tot Continental-rijder Andreas Kolb uit Oostenrijk een halve seconde harder ging, waarna Jackson Goldstone van Santa Cruz zich tussen hen in nestelde. Loris Vergier kwam op zijn Trek nét tekort tegenover Kolb, maar winnen deed de Oostenrijker niet: Benoit Coulanges van Commencal reed de run van zijn leven en zette Les Gets in vuur en vlam door met 0,160 seconden de eerste World Cup-zege uit zijn carrière te pakken, gevolgd door een enorme bestorming van het finishgebied door uitzinnige fans. Vergier werd op 0,363 seconden uiteindelijk derde.

Klimsensatie Anraku (16) pakt tweede eindzege, Garnbret sensationeel voor thuisfans

In het Sloveense Koper zijn 's werelds beste sportklimmers bij elkaar gekomen voor de voorlaatste World Cup van het jaar. Alleen het leadklimmen stond op het programma, waarbij men één poging van maximaal zes minuten heeft om zo hoog mogelijk op de muur te komen.

Mannen
Sorato Anraku kon zich verzekeren van de eindzege in de World Cup op het onderdeel lead, wat de pas 16-jarige Japanse sensatie van dit jaar eerder ook bij het boulderen al deed. Op het moment dat hij de muur betrad, als laatste finalist, was er maar één die echt ver was gekomen: de Amerikaan Jesse Grupper benaderde de top, maar haalde het net niet, op grote afstand was de Spanjaard Alberto Gines Lopez de nummer twee. Dat werd een derde plek en ook Grupper zakte een plekje, want Anraku klom fantastisch en wist als enige de top te bereiken en zich daarmee ook te verzekeren van de eindwinst.

Vrouwen
Het Sloveense thuispubliek had de sfeer er al goed in zitten op het moment dat er nog twee favorieten klaar stonden, want thuisklimster Vita Lukan - wiens kalktasje van haar heup viel tijdens het klimmen - had de leiding in handen, terwijl alleen de Zuid-Koreaanse Seo Chae-hyun bij haar in de buurt was gekomen. De Japanse Ai Mori ging er echter een paar grepen overheen, maar zij moest genoegen nemen met plek twee: thuishelding Janja Garnbret was oppermachtig en wist als enige tot aan de top te komen, ogenschijnlijk moeiteloos zelfs.

Anything for love in de Sex Education-trailer voor het laatste seizoen

Nog één seizoen, en dan zit de Netflix-serie Sex Education er alweer op. Voor dit seizoen is een nieuwe trailer verschenen.

Na de sluiting van Moordale Secondary staan Otis en Eric voor een nieuwe uitdaging - hun eerste dag op Cavendish Sixth Form College. Otis is nerveus over het opzetten van zijn nieuwe kliniek en Eric wil niet weer de loser van de school worden. Maar voor alle studenten van Moordale is Cavendish een cultuurschok - ze dachten dat ze al vooruitstrevend waren, maar deze universiteit blijkt heel anders in elkaar te zitten. Er is dagelijks yoga in de gemeenschappelijke tuin, duurzaamheid is een vibe en een groep studenten is populair omdat ze… aardig zijn?! Viv is helemaal weg van de studentikoze, niet-competitieve werkwijze van de universiteit, terwijl Jackson nog steeds moeite heeft om over Cal heen te komen. Aimee probeert iets nieuws en neemt les in kunst terwijl Adam worstelt met de vraag of de universiteit wel iets voor hem is. Maeve leeft in de VS haar droom op de prestigieuze Wallace University, waar ze les krijgt van schrijver Thomas Molloy. Otis mist haar, maar probeert zich te focussen op het feit dat hij thuis niet het enige kind is en ook niet de enige therapeut op de campus van Cavendish. 

Het vierde en laatste seizoen van Sex Education is vanaf donderdag 21 september te zien op Netflix.

Het nutteloze feitje van de dag: Meer akkerland

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Akkerbouw is een prominent onderdeel van de agrarische sector in Nederland. Wist je dat het akkerbouwareaal dit jaar gegroeid is? "Het akkerbouwareaal is in 2023 met 14,4 duizend hectare toegenomen tot 549 duizend hectare. Het areaal tarwe nam het sterkst toe, maar ook zaaiuien en peulvruchten werden meer geteeld dan in 2022. Aardappelen, suikerbieten en snijmaïs zijn in 2023 minder geteeld. Ondanks de stijging in 2023 is het totale areaal akkerbouwgewassen ten opzichte van 2000 met ruim 13 procent afgenomen. Dit blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2023 van het CBS."

Bron: CBS
Bron: CBS

'Mogen demonstranten de snelweg bezetten?'

Van boerenprotesten tot klimaatdemonstraties, we demonstreren wat af in Nederland. En hoewel demonstreren een mensenrecht is, kunnen sommige protesten de openbare orde flink verstoren. Wat mag je eigenlijk allemaal wel en niet als demonstrant? En wanneer gaat de overheid te ver in het inperken van het demonstratierecht? Rechtswetenschapper Noor Swart (Rijksuniversiteit Groningen) legt in deze video van Universiteit van Nederland uit hoe het precies zit met het Nederlandse demonstratierecht. Waarom mogen demonstranten eigenlijk veel meer dan we denken? 

0:00 Wat is het demonstratierecht?

1:19 Wat mag je wel als demonstrant?

2:56 Wat mag je niet als demonstrant

3:34 Welke regels gelden er voor demonstraties?

4:43 Waarom is het demonstratierecht moeilijk hanteerbaar in de praktijk?

5:47 Is het demonstratierecht achterhaald?

Random Pics van de Dag #1039

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Femke Halsema wil door als burgemeester en vraagt om herbenoeming

Femke Halsema wil door als burgemeester van Amsterdam en vraagt om herbenoeming. Dat heeft ze vanochtend laten weten in een brief aan de gemeenteraad. "Samen met uw gemeenteraad, het college en alle Amsterdammers wil ik mij blijven inzetten voor een vrije, ongedeelde, veilige en trotse stad", schrijft ze.

Op 12 juli 2018 werd Halsema geïnstalleerd als burgemeester. Volgend jaar loopt haar zesjarige termijn af. Eerder dit jaar zei ze deze zomervakantie te willen gebruiken om na te denken of ze zich wilde kandideren voor een tweede termijn van zes jaar.

Opgaven
"Bij mijn installatie in juli 2018 beschreef ik het hoeden van de vrijheid als mijn grootste verantwoordelijkheid", schrijft ze in de brief. "Ik noemde drie grote opgaven: het bestrijden van de misdaad, meer aandacht voor Amsterdammers in wijken waar welvaart niet vanzelfsprekend is en steun voor iedereen die het recht opeist om zichzelf, en daarmee soms anders te zijn."

"Toen kon niemand vermoeden hoezeer de covid-epidemie bijna twee jaar onze vrijheid zou beperken, noch hoe de aanslagen op Derk Wiersum en Peter R. De Vries onze rechtsstaat zouden testen. In de afgelopen jaren nam het aantal demonstraties aanzienlijk toe, boden we als eerste stad in Nederland excuses aan voor slavernij en vingen we grote groepen vluchtelingen op, onder andere als een gevolg van de oorlog in Oekraïne. "

"De drie grote opgaven die ik in 2018 noemde zijn onveranderlijk de kern van mijn burgemeesterschap", zo vervolgt ze. "Of het nu de strijd tegen de drugseconomie, tegen oprukkend antisemitisme en racisme, tegen het aanhoudende geweld tegen LHBTIQ+'ers en vrouwen is: in beleid en maatregelen, in houding, aandacht en solidariteit heb ik altijd aan de kant gestaan van diegenen die lijden onder criminelen, geweldplegers, pesters en intoleranten."

En verder: "Als bestuurder ben je altijd feilbaar en onvermijdelijk heb ik ook fouten gemaakt. Het werk gaat dag en nacht door: Amsterdam ligt als eigenzinnige hoofdstad onder een vergrootglas en beslissingen die je in een oogwenk moet nemen kunnen grote gevolgen hebben voor het leven van inwoners of het functioneren van bedrijven of culturele instellingen. Dat vereist niet alleen daadkracht en beslistheid, maar soms juist ook terughoudendheid en gematigdheid: in die laatste eigenschappen heb ik mijzelf moeten trainen. Tegelijkertijd stel ik met gepaste trots vast dat de driehoek eensgezind en beheerst optreedt, dat er meer rust en vooruitgang is bij de brandweer, dat het gemeentelijke apparaat steviger en stabieler wordt en dat de Veiligheidsregio, de Metropoolregio Amsterdam en de Amsterdam Economic Board nieuw elan hebben gekregen."

Nieuw Amsterdams verbond
"Vertrouwen begint bij de overheid, schreef ik u enige tijd geleden. Dit betekent dat wij, bestuur en ambtenaren, onze procedures en regels, ons ingewikkelde stelsel van vergunningen en de wijze waarop wij klachten behandelen moeten herzien. Als hoofdstad hebben wij daarin ook een beter voorbeeld te geven. Samen met u wil ik de omslag maken naar een gemeente die naast de Amsterdammers staat en daarnaar handelt. Dit betekent een Nieuw Amsterdams Verbond waarin onze inwoners, instellingen en bedrijven op voet van gelijkwaardigheid en in onderling vertrouwen samen optrekken."

In een interview met de Volkskrant zei ze eerder over die beslissing: "Heb ik voldoende kracht en energie? Voldoende ideeën en brille? Daarnaast zal ik de afweging maken of het offer dat vooral mijn gezin in de privésfeer brengt, nog in evenwicht is met wat ik kan betekenen voor de stad."

Voorwaardelijke celstraf, werkstraf en houdverbod wegens dierenmishandeling

2 verdachten uit Maria Hoop zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden, een werkstraf van 120 uur en een houdverbod voor dieren (met uitzondering van maximaal 5 honden) voor de duur van 10 jaar. Dat heeft de rechtbank Limburg vandaag beslist. 

Verwaarlozing van dieren
Bij 3 inspecties in 2021 in en rondom de woning waar de verdachten de dieren hielden, zijn ernstige misstanden geconstateerd. Zo hadden veel dieren geen droge en schone schuilplaats, moesten zij in hun eigen urine en ontlasting staan en liggen en hadden zij geen toegang tot (schoon) drinkwater. Veel honden hadden een slecht gebit, een vervilte vacht, vieze oren, lange nagels en vervuilde ogen. Ook veel andere dieren waren in een slechte toestand.

Geen inzicht
Op de zitting bleven de verdachten halsstarrig volhouden dat zij niets verkeerd hadden gedaan, dat de dieren gezond waren en dat de verzorging en de huisvesting voldeden: de autoriteiten en zij hadden enkel een andere zienswijze. De rechtbank maakt zich ernstige zorgen over de bereidheid en geschiktheid van de verdachten om zich aan de regels te houden die voor het houden en fokken van dieren gelden. Daarom legt de rechtbank in het belang van de bescherming van het dierenwelzijn aan de verdachten een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden op, met daaraan verbonden een verbod op het houden van dieren (met uitzondering van een roedel van 5 honden) voor de duur van 10 jaar. Daarnaast moeten de verdachten 120 uur werkstraf uitvoeren.

Vuelta: Etappe 17 - Op naar de monsterlijke Angliru

De zestiende etappe van de Vuelta a España kende weer een bijzondere bijsmaak: Jumbo reed uiteraard met Nathan van Hooydonck in gedachten. Of het invloed had is uiteraard lastig te zeggen, maar Jonas Vingegaard reed de boel in elk geval op een hoop, zowel hij als Primoz Roglic vielen rodetruidrager en ploeggenoot Sepp Kuss aan, maar die behield wel zijn trui.

Vandaag wederom een juniorenafstand, maar wel een iets lastiger rit dan die van gisteren. Men gaat van start in Ribadesella, zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen lezen is dat vooral bekend vanwege prachtige grottekeningen, vele duizenden jaren geleden gemaakt door - vermoedelijk - de lokale Cro-Magnonmensen die in de omgeving woonden.

De eerste vijftig kilometer gaat het beetje bij beetje omhoog, om vervolgens bij het echte klimwerk aan te komen. Eerst de Alto de la Colladiella van de eerste categorie, vervolgens de Alto del Cordal, eveneens van de eerste categorie. Het klapstuk volgt daarna natuurlijk: de Angliru, goed 12,5 kilometer lang en gemiddeld bijna tien procent aan stijgingspercentage, waarbij vooral de laatste zes kilometer hels zijn, met onder meer een volle kilometer aan gemiddeld 17,5 procent, niet te doen.

Na een flinke neutralisatie gaat de etappe even voor twee uur echt van start, Eurosport is er een goed half uur later bij - hoewel het uitgebreide voorbeschouwen dan nog wel even duurt. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning, maar er kan natuurlijk ruim voor die tijd al ingeschakeld worden.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

CBS: steeds meer niet getrouwde, kersverse moeders

We gaan terug naar de jaren 60. Een nieuw wondertje werd geboren bij vader en moeder, zij waren getrouwd. De normaalste zaak van de wereld. Toen... In de jaren 80 was het ook vrij normaal dat ouders getrouwd waren bij de geboorte van hun kind. Echter 20 jaar later was dat al een stuk minder vanzelfsprekend. Tegenwoordig is nog niet eens de helft van van een pas geboren wondertje het trotse bezit van twee getrouwde ouders. Het CBS dook in de cijfers van toen en nu.

In 2022 werd 42% van de baby's geboren zonder getrouwde ouders, een geregistreerd partnerschap telt voor de statistieken mee als getrouwde ouders. Wel wonen de ouders vaak samen, gelukkig voor de baby zijn beide ouders dus wel in beeld. Echter stijgen de eenouderhuishoudens wel; in 1971 maakte 2% van de baby's deze situatie mee, in 2022 was dit al 8.9%.

Kersverse tienermoeders zijn het vaakst niet getrouwd, 1 op de 10 tienermoeders is wel getrouwd. Het grootste deel van de baby's van tienermoeders maakt deel uit van een overig huishouden, meestal zijn dat drie generaties: het kind, de moeder en de oma. Bij baby's van 25 plussers is de helft van de moeders wel getrouwd. Bij baby's van moeders boven de 40 is dat ongeveer gelijk, in verhouding komen zij echter vaak met een alleenstaande moeder ter wereld.

Ook is gekeken waar buitenechtelijke kinderen worden geboren. Je raadt het waarschijnlijk al, in de Biblebelt komt dit met 6% het minst vaak voor. In Rotterdam komt 52% ter wereld met een niet getrouwde moeder.

Baby's met niet-getrouwde moeder (Foto: CBS)
Baby's met niet-getrouwde moeder (Foto: CBS)

leeftijd moeder en type huishouden (Foto: CBS)
leeftijd moeder en type huishouden (Foto: CBS)

geboren baby's naar huishouden (Foto: CBS)
geboren baby's naar huishouden (Foto: CBS)

Buitenechtelijk geboren baby's, 2022 (Foto: CBS)
Buitenechtelijk geboren baby's, 2022 (Foto: CBS)

FOK! Wat een weer: afgelopen met de warmte

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Waarschuwing:
Langs de westkust en in het Waddengebied is er vanochtend kans op windstoten rond 75 km/u. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden.

Vanochtend is er vrij veel bewolking. Met name in de noordelijke helft komen nog enkele buien voor. De wind wordt geleidelijk overal noordelijk en is boven land matig. Aan de (west)kust is de wind eerst nog krachtig of hard, kracht 6 tot 7. Langs de (west)kust kunnen er dan windstoten rond 75 km/u voorkomen. In de loop van de ochtend neemt de wind langs de (west)kust af naar vrij krachtig en verdwijnen de windstoten.

Vanmiddag verdwijnt de meeste bewolking en volgen er zonnige perioden. In het zuidoosten valt misschien nog een bui, maar verder blijft het droog. Het wordt een stuk minder warm dan de afgelopen tijd met maximumtemperaturen tussen 17 en 21°C. De wind uit het noorden is matig.

Vanavond is het helder en droog. Het koelt snel af, aan het einde van de avond ligt de temperatuur rond 10°C. De wind is zwak tot matig.

Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het droog. Plaatselijk kan zich een mistbank vormen. In het noorden en oosten koelt het flink af, met minimumtemperaturen rond 8°C. Elders liggen de minima rond 12°C. Er staat weinig wind.

Tot morgen!

Herfst in het park (Foto: FOK!)
Herfst in het park ((Archief)oto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Derde van internationale afgestudeerden blijft in Nederland om te werken

Sinds 2006 is het aantal universitair afgestudeerde internationale studenten flink toegenomen. Van de afgestudeerden uit het studiejaar 2018/'19 woonde en werkte een jaar later een derde in Nederland. Hoeveel internationale afgestudeerden in Nederland blijven om te werken, verschilt per studierichting. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De afgelopen vijftien jaar kwamen steeds meer internationale studenten naar Nederland om te studeren. Hiermee nam ook het aantal internationale studenten toe dat in Nederland een diploma haalde en beschikbaar was voor de Nederlandse arbeidsmarkt. In studiejaar 2006/’07 verlieten bijna 3 duizend internationale studenten het wetenschappelijk onderwijs (wo) met een (post)masterdiploma. Dat was 11 procent van alle afgestudeerden in dat studiejaar. In studiejaar 2019/’20 behaalden ruim 12 duizend internationale wo-studenten een universitaire master in Nederland. Dit was bijna een derde van het aantal afgestudeerden.

Meer internationale afgestudeerden blijven werken in Nederland
Van de afgestudeerde internationale studenten uit het studiejaar 2018/’19 had 32 procent een jaar na het behalen van het diploma werk in Nederland. Dit aandeel is groter dan in voorgaande jaren. Voorheen was het aandeel internationale studenten dat in Nederland bleef om te werken met ruim 20 procent relatief stabiel.

Internationale studenten studeren vaker af in technische richting
Ongeveer een derde van de internationale wo-masterafgestudeerden in 2018/’19 behaalde een diploma binnen de studierichting Recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening (de studies Business Administration en International Business vallen hier bijvoorbeeld onder). Daarmee was dat de studierichting waarin de meesten hun masterdiploma behaalden. Daarna volgen de studierichtingen Journalistiek, gedrag en maatschappij (zoals Psychologie) en Techniek, industrie en bouwkunde (waaronder Architectuur). Het aandeel internationale studenten met een diploma in een technische studierichting was aanzienlijk groter dan onder Nederlandse (niet-internationale) studenten (16 tegenover 9 procent). Het aandeel internationale studenten dat een diploma behaalde in de richting Gezondheidszorg en welzijn was juist kleiner.

Afgestudeerden in studierichting dienstverlening hebben het vaakst werk hier
Het aandeel internationale studenten dat een jaar na het afstuderen in Nederland werkt, verschilt per studierichting. Afgestudeerden in de studierichting Dienstverlening (bijvoorbeeld Supply Chain Management) hebben een jaar later relatief vaak werk, net als afgestudeerden in de studierichtingen Informatica, Onderwijs en Techniek, industrie en bouwkunde. Van deze groep werken 4 op de 10 een jaar later in Nederland. Onder internationale studenten die afstudeerden in andere studierichtingen ligt het aandeel dat een jaar later in Nederland werkt tussen de 24 en de 31 procent.

Grote verschillen tussen opleidingen in aandeel werkenden
Binnen de studierichtingen kan gekeken worden naar groepen opleidingen. Het aandeel werkenden was met name groot onder een aantal technische opleidingen. Zo is meer dan 60 procent van de afgestudeerde internationale studenten met een diploma in de groep Scheikundige technologie en procestechniek (zoals Chemical Engineering) een jaar later aan het werk in Nederland. En dat geldt ook voor opleidingen in de groep Elektronica en industriële automatisering. Ook afgestudeerde internationale studenten in de groepen Bouwkunde en civiele techniek, Transport en logistiek en Softwareontwikkeling en systeemanalyse zijn met ruim 50 procent vaker aan het werk in Nederland dan afgestudeerden uit andere groepen. Management, bedrijfs- en personeelswetenschappen en Psychologie zijn populaire studiegroepen onder internationale studenten. Maar een jaar na het behalen van een diploma in deze richting, werkt minder dan een derde nog in Nederland.

Republikeinen gaan door met plannen om president Biden af te zetten

In de VS gaan de Republikeinen uit de oppositie door met hun plannen voor een afzettingsprocedure tegen president Biden. De Republikeinse leider McCarthy van het Huis van Afgevaardigden zei dat er geloofwaardige beschuldigingen waren dat Biden betrokken was bij de illegale zakelijke transacties van zijn zoon Hunter.

Het gaat om beschuldigingen van machtsmisbruik, verduistering en corruptie. Hij geeft daarom de relevante commissie van het Huis van Afgevaardigden opdracht om een formeel onderzoek tegen de president te starten met het oog op een afzettingsprocedure.

Het is echter onwaarschijnlijk dat een dergelijke procedure zal plaatsvinden omdat de Democraten de meerderheid in de Senaat hebben. De Senaat moet voor deze procedure goedkeuring geven, de Democratische leider, Schumer, noemde de onderzoeken naar Biden 'absurd'.

Republikeinen beschuldigen Biden er al langer van dat hij profiteert van de buitenlandse zakelijke transacties van zijn zoon tijdens zijn tijd als vice-president tussen 2009 en 2017. Bewijs daarvoor heeft de partij echter nog niet geleverd.

Biograaf Elon Musk: 'Hij is verslaafd aan drama en een echte control freak'

Elon Musk, baas van bedrijven als Tesla, SpaceX en X, is een van de meest invloedrijke en onvoorspelbare CEO's ter wereld. De biograaf van Musk, Walter Isaacson, bracht twee jaar door aan de zijde van de miljardair om meer te leren over zijn leven en leiderschapskwaliteiten.

In dit volledige, uitgebreide interview met de Wall Street Journal geeft hij een kijkje in de psychologische strijd van de Tesla CEO, zijn bedrijfsstrategieën en hoe het is om zijn 'demon-modus' te ervaren.

0:00 De 'meerdere persoonlijkheden' van Musk
1:15 Toegang tot Musk
4:26 Musks jeugd en vader
7:36 Musk verliest zijn zelfbeheersing
9:58 Musk's 'demonen-modus'
15:17 Musk vergeleken met Steve Jobs
17:32 Negatieve feedback en het algoritme
20:10 Musks geopolitieke macht door Starlink
23:33 Waarom Musk Twitter wilde hebben
27:03 Wordt Musk net als zijn vader?

Poetin: proces tegen Trump toont verdorvenheid politieke systeem Amerika

Tijdens een interview op het Eastern Economic Forum op dinsdag zei de Russische president Vladimir Poetin dat de vervolging van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump "heel goed" was voor Rusland omdat het de "verdorvenheid" van het Amerikaanse politieke systeem aantoonde.

Trump, de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezing van 2024, werd in augustus beschuldigd van complotten om zijn verlies tegen de Democraat Joe Biden in de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken. Biden, die op zoek is naar herverkiezing, heeft niet gereageerd op de procedure tegen Trump.

"Alles wat er gebeurt met Trump is een politiek gemotiveerde vervolging van iemands politieke rivaal, dat is wat het is", zei Poetin, eraan toevoegend "En het wordt gedaan voor de ogen van het Amerikaanse publiek en de hele wereld. Ze gooien gewoon hun vuile was buiten."

Poetin beweerde dat de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2024 "waarschijnlijk" geen invloed zal hebben op de relatie van Rusland met de VS en beschuldigde de Amerikaanse regering ervan "de mensen te hersenspoelen" dat Rusland een existentiële tegenstander is.

Random Pics van de Dag #1038

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.