Felle interne strijd bij Partij voor de Dieren, conflict tussen Ouwehand en bestuur

De Partij voor de Dieren is de zoveelste partij die met een nieuwe lijsttrekker de Tweede Kamerverkiezingen in zal gaan. Esther Ouwehand wordt door het bestuur van de dierenpartij niet voorgedragen voor het lijsttrekkerschap! Volgens partijvoorzitter Ruud van der Velden zou er mogelijk sprake zijn van integriteitsschendingen.

In een verklaring laat Van der Velden weten dat het bestuur Ouwehand niet zoals eerder het plan was, voordraagt als lijsttrekker. De voorzitter laat weten dat na het bekendmaken van het voorgenomen lijsttrekkerschap van Ouwehand er "signalen en informatie ontvangen zijn die wijzen op schending van integriteit door fractievoorzitter Ouwehand".

Door de partij is een onafhankelijke commissie ingesteld die onderzoek zal doen naar de meldingen. De kandidatencommissie van de PvdD zal volgende week een nieuwe kandidaat-lijsttrekker selecteren.

Update 18.17 uur

Na veel steunbetuigingen voor Esther Ouwehand vanuit diverse hoeken van de Partij voor de Dieren is er een brief van de partijleider naar buiten gekomen. Daaruit blijkt dat het intern al lange tijd hommeles is. Ouwehand verwijt het bestuur en de 'mastodonten' een doorgroei van de partij in de weg te zitten en dat er vanuit de top van de partij een onwerkbare en ongezonde situatie wordt gecreëerd.

"Na jarenlange pogingen van mijzelf en goedbedoelende leden om hier verandering in te brengen, kom ik tot de sombere conclusie dat het huidige bestuur niet in staat of bereid is om de ontwikkeling door te maken die de partij dringend nodig heeft", zo schrijft Ouwehand.

De fractievoorzitter van de PvdD in de Tweede Kamer schetst hoe de situatie bij de partij intern verziekt is. "Ik zie na al die jaren nog steeds een bestuur dat vrijwel steevast een afwijzende houding aanneemt als er vriendelijke en constructieve vragen, oproepen of voorstellen komen voor verdere ontwikkeling. Die houding vertaalt zich in negeren, verontwaardigde reacties of zelfs kwaadsprekerij over en diskwalificatie van de (actieve) leden die met de vraag of het voorstel waren gekomen. Dat actieve leden met elkaar spreken over hun ideeën voor de interne ontwikkeling van de partij wordt door het bestuur als verdacht gezien terwijl het juist heel normaal en gezond is dat leden met elkaar van gedachten wisselen."

Daarnaast zou het bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen het niet gewild hebben dat net verkozen gemeenteraadsleden deelnamen aan een lokale coalitie, iets wat Ouwehand niet steunde.

De interne problemen hebben ook bijgedragen aan de uitval van Ouwehand door overbelasting zo schetst ze. "Het gebrek aan zelfstandige ontwikkeling bij het partijbestuur en de manier waarop zij (vervolgens) omgaat met mij en de Tweede Kamerfractie is een niet te onderschatten factor geweest in mijn overbelasting, waardoor ik in het najaar van 2022 uitviel als partijleider. Het is zeer schadelijk voor mij als persoon, maar ook voor de partij."

Ook na haar terugkeer blijft de situatie tussen het bestuur en Ouwehand onwerkbaar. "Kort na mijn terugkeer ben ik zeer geschrokken van de lasterlijke ondermijning richting mijn persoon – en misschien nog wel meer van de onwil of het onvermogen van het bestuur om dit daadkrachtig aan te pakken. Niet alleen zijn er door een bestuurslid flagrante leugens over mij verspreid; er is helemaal niets gedaan met mijn melding daarover en mijn verzoek tot gesprek werd beantwoord met een escalerende mail. Intussen bleef het kwaadspreken en het liegen gewoon doorgaan en nam het dusdanige vormen aan dat mijn vertrouwen in dit bestuurslid onherstelbaar is beschadigd."

Ouwehand legt in het slot van de brief uit wat er nodig is om de partij te democratiseren en moderniseren. Zonder deze aanpassingen ziet ze geen mogelijkheid de Kamerlijst aan te voeren. "Zonder deze cruciale stappen kan ik niet door als lijsttrekker en fractievoorzitter. Ik adviseer het bestuur dringend zeer snel de noodzakelijke stappen te zetten."

De gehele brief kun je hier vinden