Geen meerjarig energiecontract meer met zonnepanelen op je dak

Met zonnepanelen op je dak kun je bij veel energieleveranciers geen meerjarig contract met vaste prijzen meer afsluiten. Voor huishoudens zonder zonnepanelen is dat geen enkel probleem.

Bij Essent en Eneco, twee van de “grote drie” energiebedrijven, kunnen klanten met zonnepanelen op hun dak momenteel niet kiezen voor een driejarig contract met vaste prijzen. Ook bij Oxxio en Energiedirect is deze mogelijkheid op dit moment niet beschikbaar. Het afsluiten van éénjarige contracten is geen probleem.

Er is een duidelijke verandering opgetreden voor zonnepaneelbezitters in de afgelopen tijd. Vandebron kondigde vorige maand al aan dat zij een heffing zouden invoeren voor klanten die energie terugleveren aan het net, iets wat vrijwel iedereen zonder thuisbatterij voor hun zonnepanelen doet. Je kunt, zeker op een zeer zonnige dag, niet altijd alle opgewekte stroom direct gebruiken. 

Energieaanbieders hebben momenteel grote moeite met de overvloed aan teruggeleverde zonne-energie. De onvoorspelbare en onregelmatige stroomtoevoer van huishoudens naar het elektriciteitsnet maakt het namelijk lastig om het netwerk in evenwicht te houden. Wanneer er een overschot aan energie wordt geleverd, moet elders een energiecentrale worden uitgeschakeld of minder hard draaien. Hiervoor moet een compensatie worden betaald, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt. Deze kosten worden ook wel onbalanskosten genoemd.