Leider van rechtse Proud Boys Tarrio veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf

De voormalige leider van de extreemrechtse Amerikaanse militie Proud Boys, Enrique Tarrio, is door een rechtbank in Washington veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf. Aanklagers hadden 33 jaar tegen hem geëist.

Het is de hoogste straf tot nu toe in verband met de bestorming van het Amerikaanse Capitool. Tarrio werd schuldig bevonden aan het leiden van de aanval, ondanks dat hij niet persoonlijk aanwezig was. Volgens Amerikaanse media heeft zijn advocaat hoger beroep aangekondigd.

Beschreven als een haatgroep, zijn de Proud Boys in twee landen aangewezen als terreurgroep: Canada en Nieuw-Zeeland.

Tijdens het proces eerder dit jaar zei de Amerikaanse assistent-advocaat Jason McCullough dat de beklaagden in de dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 waren begonnen “op te roepen tot actie, op te roepen tot oorlog, als hun favoriete kandidaat niet werd gekozen”.

Voordat de rechter zijn vonnis uitsprak, legde Tarrio een berouwvolle verklaring af, waarin hij zijn excuses aanbood aan de politie, burgers van Washington DC, politici en zijn familie voor de gebeurtenissen van 6 januari en zijn daden. "Aan de mannen en vrouwen van de wetshandhaving: het spijt me", zei Tarrio.

"Ik heb altijd geprobeerd mezelf aan een hogere standaard te houden, maar dat is niet gelukt", zei hij. "Ik heb jammerlijk gefaald. Ik vond mezelf moreel boven anderen en deze rechtszaak heeft me vernederd."

Tijdens zijn verklaring probeerde Tarrio zijn daden in de aanloop naar 6 januari uit te leggen, waarbij hij zei dat zijn gedachten aanvankelijk werden vertroebeld door woede over het feit dat zijn kandidaat de verkiezingen had verloren en dat dit werd versterkt door de berichten in de media.

Tarrio probeerde ook zijn politieke betrokkenheid te bagatelliseren door te zeggen dat hij niet van plan was de resultaten van de verkiezingen op 6 januari te veranderen, maar dat hij alleen van plan was om op een evenement te gaan spreken om Donald Trump en zijn vrienden te steunen.

"Ik ben geen politieke fanaticus", zei hij. "Als ik thuiskom, wil ik niets meer te maken hebben met politiek, groepen, activisme of bijeenkomsten." 

Aanhangers van de toenmalige president Trump bestormden in januari 2021 het Amerikaanse Capitool in een poging te voorkomen dat de verkiezingsoverwinning van Trumps opvolger Biden zou worden bevestigd.

Er zijn ruim 1.100 verdachten aangeklaagd in verband met de incidenten in Washington. Ruim 600 van hen zijn al veroordeeld.