Jetten wil als nieuwe lijsttrekker D66 klimaatdoelen halen zonder te drammen

D66 streeft naar verlaging van de lasten voor werkenden en kleine ondernemers, vermindering van regeldruk en beperking van concurrentie in de zorg. Tijdens een partijbijeenkomst in Zwolle afgelopen week, waar hij officieel het lijsttrekkerschap voor de komende verkiezingen aanvaardde, verkondigde de nieuwe partijleider Rob Jetten deze standpunten.

Op dit moment is de 36-jarige Jetten demissionair minister voor Klimaat en Energie. Hij kreeg als Kamerlid de bijnaam ‘klimaatdrammer’, hij gaf aan van het etiket 'drammen'af te willen hoewel klimaatactie de hoogste prioriteit heeft binnen zijn partij. “Als minister heb ik ingezien hoe belangrijk het is om met optimisme aan de slag te gaan, om te laten zien dat het mogelijk is en welke positieve resultaten het oplevert. We moeten niet meer preken en drammen, die tijd is voorbij, we moeten gewoon actie ondernemen.”

Hij hoopt dat een nieuwe generatie politici, met minder harde tegenstellingen en polariserende uitspraken, oplossingen kan vinden die het vertrouwen van kiezers in de politiek herstellen. “Deze verkiezingen markeren een generatiewissel. Voor het eerst sinds 2002 staat er geen zittende premier op het stembiljet. Alles is nu mogelijk.”

Jetten heeft de ambitie om met zijn partij het 'redelijke alternatief' te zijn en staat ook open voor gesprekken met Pieter Omtzigt (NSC), Henri Bontenbal (CDA) en Caroline van der Plas (BBB). Hij is positief gestemd over wat zij tot nu toe hebben laten horen, ook al is hij het niet altijd met hen eens. Hij gelooft dat deze generatie de nieuwe politiek moet brengen, waarin mensen serieus worden genomen en ideeën vooropstaan. Echter, de beslissing van VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz om de PVV van Geert Wilders niet uit te sluiten gaat hem te ver. Hij beschouwt dit als spelen met vuur.

Jetten werd met meer dan 90 procent van de stemmen gekozen tot lijsttrekker, zonder tegenkandidaten. Vandaag heeft hij zijn voorganger Sigrid Kaag bedankt, die deze zomer aankondigde de politiek te verlaten.