Zelenskyy wil corruptie in oorlogstijd bestraffen als hoogverraad

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil dat corruptie tijdens de oorlog gelijkgesteld wordt met hoogverraad. In een interview zei Zelenskyy dat hij een dergelijk wetsvoorstel aan het parlement wilde voorleggen.

“Ik weet niet of de wetgevende macht dit voorstel zal steunen, maar ik zal het zeker voorstellen”, zei hij. Zelenskyy was ervan overtuigd dat een dergelijke juridische gelijkstelling nuttig zou kunnen zijn voor de duur van de Russische agressieoorlog tegen zijn land. Een succesvolle strijd tegen corruptie en de informele economie is ook afhankelijk van burgers en bedrijven, waarschuwde hij. "We moeten eerlijk zijn, we moeten belasting betalen", zei hij in een interview met journaliste Nataliya Mossejchuk.

Tot nu toe voorziet de Oekraïense wetgeving in verschillende straffen voor corruptie, variërend van een boete tot vier jaar gevangenisstraf. In bijzonder ernstige gevallen kan dit oplopen tot twaalf jaar. Hoogverraad daarentegen wordt bestraft met vijftien jaar tot levenslange gevangenisstraf. Het verbeteren van de strijd tegen corruptie is een belangrijk onderdeel van de eisen van de Europese Commissie voor de mogelijke toetreding van Oekraïne tot de EU. De EU eist ook dat de normen in de strijd tegen het witwassen van geld worden nageleefd en dat er een wet wordt ingevoerd tegen de buitensporige invloed van oligarchen.