Lozing koelwater kerncentrale Fukushima gestart, China bant Japanse zeevruchten

In Japan is vandaag voor het eerst koelwater uit de verwoeste kerncentrale van Fukushima in zee geloosd. Zoals werkmaatschappij Tepco heeft meegedeeld, is de dumping van het bewerkte koelwater inmiddels beëindigd. In totaal gaat het om ongeveer 1,3 miljoen ton. 

Het koelwater is behandeld, maar het systeem kan de radioactieve isotoop tritium er niet uit filteren. Het water is hierna verdund met zeewater. Het doel hiervan  is om de concentratie tritium terug te brengen tot 1.500 becquerel per liter, wat volgens de exploitant minder dan een veertigste is van de nationale veiligheidsnorm. Het lozen wordt uitgesmeerd over een periode van 30 jaar.

De Internationale Organisatie voor Atoomenergie heeft de dumping van het koelwater goedgekeurd en zei dat Japan voldeed aan de internationale veiligheidsnormen. De effecten op mens en milieu zouden verwaarloosbaar zijn. Kritiek op de lozing komt onder meer uit de Japanse visserijsector, buurlanden en milieuorganisaties.

In reactie op de lozing hebben de Chinese douaneautoriteiten zeevruchten uit Japan verboden, zo maakten de douaneautoriteiten donderdag bekend. Het verbod is ging onmiddellijk in en gegaan en zal volgens de mededeling gevolgen hebben voor alle import van “aquatische producten”, inclusief zeevruchten. De autoriteiten zeiden dat ze “de relevante regelgevende maatregelen dynamisch zullen aanpassen waar nodig om de risico’s van nucleair verontreinigde waterlozingen voor de gezondheid en voedselveiligheid van ons land te voorkomen.”