Duitsland: legalisering van recreatief cannabisgebruik in 2024

Het Duitse kabinet keurde vandaag het wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Lauterbach goed. Daarin staat onder meer dat het bezit van meer dan 25 gram cannabis strafbaar moet zijn voor volwassenen (18 jr). Daarnaast kunnen particulieren tot drie planten zelf kweken. Daarnaast zouden op te richten clubs tot 500 personen cannabis mogen telen voor privégebruik. 

Het originele plan is afgezwakt, in het regeerakkoord tussen de SPD, FDP en Groenen werd het doel als volgt geformuleerd: De gecontroleerde verkoop van cannabis aan volwassenen voor recreatieve doeleinden in vergunde winkels. In plaats van legale verkoop en handel worden er telersverenigingen opgericht om maximaal 50 gram cannabis per maand aan hun leden te verkopen. 

Cannabis wordt geschrapt van de lijst met verboden middelen in de Duitse Narcoticawet. Het staat daar momenteel vermeld naast heroïne, LSD en cocaïne. Hiermee wil het kabinet de handel op de zwarte markt en de georganiseerde misdaad aan banden leggen en tevens de gezondheidsrisico's door mogelijke toxische bijmengingen verkleinen.